Digital skat bygger bro over Brexit-strid

Stærke kræfter i både EU og Storbritannien vil lægge særskat på store digitale selskabers omsætning. EU-Kommissionens forslag fremlægges i denne uge.

Europa er på vej mod en opsigtsvækkende bred politisk konsensus om at gå nye veje i beskatningen af multinationale selskaber, som gennem aggressiv skatteplanlægning har haft succes med at flytte deres skat til jurisdiktioner med lav skat.

Således har både EU-Kommissionen og det britiske finansministerium udarbejdet konkrete forslag til at beskatte selskaber på deres omsætning i de enkelte lande og ikke kun på overskuddet, som det sker i dag. Samtidig er man både i Bruxelles og i London klar til at indføre midlertidig skat på de globale digitale forretningsmodeller, mens man venter på de globale skattereformer, som der arbejdes med i OECD og G20.

EU-Kommissionen vil i denne uge fremlægge et forslag, som kan føre til ekstra skatteindtægter i EU-landene på i alt omkring fem mia. euro – ca. 37,5 mia. kr. Disse særlige skatteregler skal gælde for selskaber med mere end 750 mio. euro i global omsætning, og som omsætter for mere end 50 mio. euro inden for EU. Ifølge medieforlydender arbejder kommissionens forslag med satser på 1 til 5 pct. af omsætningen. Man ventes at lande på 3 pct., og dermed et samlet provenu på anslået fem mia. euro.

Login