Digitale markedspladser tiltrækker milliardinvesteringer

Taxachaufførerne hader Uber, og hotelbranchen hader Airbnb. Men investorerne elsker dem.

De to amerikanske virksomheder, der nok er de bedst kendte eksempler på digitale on-demand-servicevirksomheder, har begge stablet en lovende forretning på benene ved at etablere og udbrede særdeles brugervenlige onlinemarkedspladser for henholdsvis taxakørsel og booking af overnatningsmuligheder.

Mellemmanden er væk, og mens forbrugerne sparer penge af netop den grund, kan nogle få innovative techvirksomheder, der typisk har hovedsæde i San Francisco, tjene styrtende med penge. Og det samme kan de investorer, der tidligt har lagt penge på bordet til iværksætterne.

Digital milliardvækst" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="left" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/197d5-next_fig01_02_top-10-on-demand-startups.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/e8abb-next_fig01_02_top-10-on-demand-startups.png | Forstør   Luk

Uber er investorernes mest populære startup for on-demand-markedspladser, hvor virksomheder via apps på mobiltelefonen skaber en brugervenlig formidling af f.eks. dagligvareudbringning, delebiler, arbejdskraft og boliger. 

Note: 1 Foreløbige investeringer fra januar til maj 2015., Kilde: “On-demand investment trends”, CBS Insights, maj 2015 [/graph]

Derfor er investeringerne de seneste år da også væltet ind til den type digitale virksomheder, som via apps på mobiltelefonen skaber en bekvem og brugervenlig formidling af alt fra dagligvarer, over delebiler, til arbejdskraft og boliger.

Fra et beskedent niveau på omkring 57 millioner dollar i 2010 er investeringerne til de digitale on-demand-virksomheder siden vokset støt indtil sidste år, hvor interessen for især Uber fik investeringsmassen til nærmest at eksplodere til samlet set over 4 milliarder dollar. Heraf gik langt størstedelen – omkring 2,4 milliarder – alene til Uber.

I år ser det mindst lige så lovende ud, da der allerede i april var investeret for knap 4 milliarder dollar i on-demand-branchen. Det har analysevirksomheden CBS Insights regnet sig frem til i en ny rapport om investeringstendenserne på området. Se figur 1.

Det digitale markedspladskoncept har derfor ikke overraskende bredt sig til alle mulige andre områder, og i dag er nogle af de mest lovende, og derfor også mest velfinansierede, techvirksomheder netop nogle af dem, der udnytter ideen i den digitale markedsplads og i et eller andet omfang kombinerer den med tankerne fra deleøkonomien.

Mens taxa- og delekørselsvirksomheden Uber uden tvivl er investorernes absolutte darling, er også andre virksomheder i stigende grad kommet med på den stærkt voksende investeringsbølge.

[graph title="Top 10 on-demand-startups" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: “On-demand investment trends”, CBS Insights, maj 2015 

På top-10 over de mest velfinansierede amerikanske on-demand-virksomheder ligger Uber godt nok klart nummer 1, men nummer 2 er konkurrenten Lyft, der også har skabt en onlinemarkedsplads for samkørsel. Airbnb ligger nummer 3 efterfulgt af virksomheden Instacart, der har skabt et onlinemarked for dagligvareudlevering. Se figur 2.

Thumbtack er en anden lovende startup, der allerede har tiltrukket omkring 150 millioner investeringsdollar til sin onlinemarkedsplads for formidling af arbejdskraft. Når den virksomhed bliver opskaleret og erobrer markedsandele, vil alverdens vikarbureauer og headhuntere formentlig også komme til at mærke hadet vokse, i takt med at deres indtjening skrumper.

Forrige artikel Solcelle-app gør borgerne til bæredygtighedsaktivister Næste artikel Den digitale virkelighed sætter politikere under pres Den digitale virkelighed sætter politikere under pres

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation breder sig fra hjørnekontoret

Meditation er det nye sort blandt internationale topledere. I den danske virksomhed Able praktiserer stifter og CEO Martin Bjergegaard det hver dag – og hans ansatte kan gå til det hver fredag, mens de er på arbejde. Forskning taler positivt om meditations gavnlige effekter.

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Fremtidens europæiske socialdemokrati: dansk eller spansk?

Mette Frederiksen præsenteres som en model for Europas socialdemokrater med stram udlændingepolitik og offensiv velfærdspolitik. I Spanien har partikammeraten Pedro Sanchez succes med en anden vej, der appellerer til unge og kosmopolitiske vælgere. Sanchez er stærkt EU-engageret, mens såvel Frederiksen som store dele af Danmark har store forbehold.

Klimaet kræver lederskab, Mette!

Klimaet kræver lederskab, Mette!

KOMMENTAR: Danmark skal gennemføre en bæredygtig transformation, der kræver historisk lederskab. Hvis Mette Frederiksen vil og tør, kan hun danne verdens første verdensmålsregering og blive et forbillede for resten af kloden. En væsentlig mission for ’børnenes statsminister’.

Degrowth: En verden uden vækst

Degrowth: En verden uden vækst

Vi har travlt, hvis kloden skal være beboelig i år 2100. Derfor må vi stoppe udvindingen af naturressourcer, stoppe forbruget og stoppe stigningen i BNP. Væksten må aflyses, bremsen skal i bund. Det er ekstremt, men ekstremt nødvendigt, lyder det fra degrowth-bevægelsen og de økologiske økonomer, der står bag dem.

10 veje til en vækstfri verden

10 veje til en vækstfri verden

Det kan ikke lade sig gøre at bremse væksten uden fundamentale ændringer af hele den måde, vi har indrettet vores samfund på, påpeger degrowth-folket.

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Vi klarer kun klimakrisen med fuld fart på grøn vækst

Økonomisk vækst og CO2-reduktioner er ikke modsætninger – tværtimod. Verden har brug for, at det går ekstremt stærkt med omstillingen af energien, transporten, byggeriet, landbruget osv. Derfor skal speederen i bund nu, lyder det fra både ngo'er, McKinsey og World Economic Forum.

12 teknologier  der kan redde klimaet

12 teknologier der kan redde klimaet

Skal vi redde klimaet gennem grøn vækst, bliver en række nuværende og fremtidige teknologier helt afgørende for, om det lykkes. Her er 12 af dem.

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

Derfor bør Frederiksen støtte Vestager nu

KOMMENTAR: Mette Frederiksen vil tjene Europas, Danmarks, Socialdemokratiets og sine egne interesser ved at støtte Margrethe Vestagers realistiske bestræbelser på at blive formand for EU-Kommissionen, skriver europaredaktør Claus Kragh.

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

Sådan ligger landet for de 13 partiledere

ANALYSE: Mette Frederiksens sejr er den største til rød blok i næsten 50 år. Udfordringerne ved at danne en S-regering synes overskuelige. Imens er fremtiden for flere blå partiledere usikker. Mandag Morgen analyserer valgets konsekvenser for samtlige 13 partiledere.

Dansk Folkepartis storhed og fald

Dansk Folkepartis storhed og fald

ANALYSE: Dansk Folkeparti bløder vælgere til både højre og venstre og har udsigt til sit tredje valgnederlag i træk. Deres nedtur er den væsentligste årsag til, at syv ud af ti storkredse har udsigt til at blive røde efter valget.

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

Kvinder, højtuddannede og unge trækker Danmark mod venstre

En storsejr til Socialdemokratiet kan blive enden på en æra med Venstre som statsministerparti. En omfattende analyse af strømninger i vælgerhavet viser, at den kommende statsminister, uanset farve, skal stå i spidsen for en befolkning, der i stigende grad er politisk opdelt på køn, uddannelse og alder.

De kortuddannede trækker mod blå blok

De kortuddannede trækker mod blå blok

Vælgernes uddannelsesniveau er den største skillelinje i dansk politik. Næsten hver tredje kortuddannede vælger stemmer på Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige eller Stram Kurs. Blandt de højtuddannede er det mindre end hver tiende.

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Set, læst og hørt: Kigge Hvid

Kigge Hvid fortæller Mandag Morgens læsere, hvad hun har set, læst og hørt for nylig. Hun anbefaler blandt andet en bog om planter og Netflix-serien 'Queer Eye'.

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mød Socialdemokratiet og kom til debat om cybersikkerhed

Mandagens valgarrangementer hos Mandag Morgen og Altinget byder på et morgenmøde om truslen fra cyberspace, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen deltager. Senere overtager Socialdemokratiet gården til et valgmøde.

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Ny FN-rapport kræver barsk omstilling af virksomheder

Internationale forskere dokumenterer i en ny FN-rapport, at vi er ved at tabe verdensmålene, og foreslår en hurtig, barsk og effektiv genopretningsplan. Det konfronterer virksomheder i hele verden med skelsættende og eksistentielle valg.

Sådan vil det nye parlament  forandre EU’s klimapolitik

Sådan vil det nye parlament forandre EU’s klimapolitik

Europa-Parlamentet har fået en ny klimapolitisk akse, der strækker sig fra det yderste venstre til den liberale gruppe. Flere medlemslande presser også på for en mere ambitiøs klimapolitik. Men forvent ikke nogen klimarevolution. EU-landene overopfylder allerede de aftalte klimamål. Derfor vil der næppe komme de store systemændringer, som de mest klimabekymrede vælgere drømmer om.

10 træk der skaber en enestående medarbejder

10 træk der skaber en enestående medarbejder

KOMMENTAR: Enestående medarbejdere besidder ikke gudgivne personlighedstræk; de læner sig op ad nogle enkle hverdagsagtige følelsesmæssige kompetencer, som alle kan tage ind i deres repertoire. Her er 10 ting, det er værd at fokusere på.

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Isen sprækker under BNP som mål for fremgang

Bruttonationalproduktet er i dag det vigtigste mål for, hvordan det går med økonomien i et land. Men der er voksende bevidsthed om problemerne med at styre efter et mål, som hverken afspejler miljøets tilstand, sociale forhold eller værdien af den hastigt voksende digitale økonomi. Flere steder, herunder i Danmark, arbejdes der på alternative eller supplerende mål.

Vores strukturer og systemer er blevet en narresut

Vores strukturer og systemer er blevet en narresut

KOMMENTAR: Har vi mennesker mistet evnen til at tilpasse os forandringer? Næppe. Men måske har de sidste hundrede års utroligt succesfulde samfundsudvikling gjort os mindre responsive. Og det presser os både som individer og i de fællesskaber, vi er en del af.