Dødsdømte regioner får ny magt og indflydelse

De tidligere nærmest dødsdømte regioner vil fremover få mere magt og indflydelse på bl.a. sundheds- og socialområdet. Det bliver ifølge Mandag Morgens strategiske analyse resultatet af evalueringen af kommunalreformen, hvor høringsfristen udløbe i dag. De får mere magt på genoptræningsområdet. De vil formentlig få ansvaret for at drive flere specialiserede institutioner til handicappede. Og de behøver ikke længere at spørge ministre om lov til at lave nye politiske udvalg og give udvalgspolitikerne et økonomisk vederlag. Derudover ser regionerne ud til at have regeringens opbakning i den aktuelle strid med de praktiserende læger, der kan udvikle sig til en konflikt af samme dimensioner som lockouten af lærerne og med patienterne som uskyldige gidsler.

Hvis regionernes formand, Bent Hansen, smiler ekstra meget i disse dage, er der en naturlig grund til det.

Hvor regionerne for knap to år siden var meget tæt på at blive nedlagt af den tidligere VK-regering og skulle overdrage sygehusene til staten, står de nu paradoksalt nok til at få flere muskler og mere magt på bl.a. sundheds- og socialområdet.

Det er en af konklusionerne i Mandag Morgens strategiske analyse på baggrund af samtaler med centrale kilder og de mange høringssvar, som er strømmet ind til Økonomi- og Indenrigsministeriet de seneste dage i forbindelse med evalueringen af kommunalreformen, som Margrethe Vestager har sat i gang.

Login