DONG Energy: Inden for ti år er grøn energi billigst

Havvind udgør den hurtigst voksende energiteknologi i Europa. Teknologien modnes så hurtigt, at den inden for nær fremtid kan konkurrere med fossil energiproduktion. DONG Energy har på få år skabt en ny grøn industrivirksomhed inden for området.

”Grøn energi skal være billigere end sort.” Sådan lyder ambitionen fra DONG Energy i selskabets seneste bæredygtighedsrapport. Både sol, måne og vind tegner til, at balancen tipper til fordel for den grønne energi inden for de næste ti år. I dag er det stadig dyrere at producere el på DONG Energys havvindmøller end på de traditionelle kul- og gasfyrede kraftværker. Men strøm fra vindmøller på land er allerede billigere end den fossile energiproduktion. Og næste mål er, at det samme skal gælde for havvindmøllerne, der kan producere i langt større skala end vindmøllerne på land.[graph title="Europa vil fordoble produktionen af grøn energi" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/09/MAK_fig01_Europa-vil-fordoble-produktion-af-gron-energi.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/09/MAK_fig01_Europa-vil-fordoble-produktion-af-gron-energi.png" caption="Figur 1" text="Den grønne omstilling af Europas energi forventes at accelerere kraftigt frem mod 2040.
" ]Kilde: IEA 2015, World Energy Outlook; European Union, New Policies Scenario.[/graph]

Jakob Askou Bøss, der er senior vice president for corporate strategy og stakeholder relations i DONG Energy, har været med hele vejen på DONG Energys rejse fra sort energiproducent til grøn frontløber. Siden selskabet blev født ud af en fusion mellem seks danske energiselskaber i 2006, har DONG Energy gennemgået en totalforvandling. Ud af en solid dansk spidskompetence inden for kraftværker er vokset et helt nyt selskab inden for produktion af strøm fra havvindmøller, der beskæftiger godt 2.000 medarbejdere og er førende i verden inden for havvindteknologi.

”Den del af selskabet har i dag en driftsindtjening på 10-12 mia. kr., hvilket i sig selv svarer til en stor dansk industrivirksomhed. Det har været en kæmpe udfordring og en spændende transformation drevet af den grønne omstilling,” fortæller Jakob Askou Bøss. Se figur 1.

Login