Efter valget: Europapolitikken er under pres

Når støvet fra valgkampen har lagt sig, venter en presserende opgave for de politiske partier: det mere end 20 år gamle europapolitiske flertal mellem S, SF, R, K og V er brudt sammen og nu haster det med at få skårene klinket. Sammenbruddet var en realitet, da regeringen 8. maj kom i mindretal i sagen om børnecheck til borgere fra andre EU-lande. Mandag Morgens gennemgang af partiernes aktuelle europapolitik viser, at de europapolitiske spændinger i Folketinget kun vil blive forstærket i de kommende år. Det danske medlemskab af Europol og EU’s bankunion står på spil, hvis ikke partierne får enderne til at mødes igen.

Mens 13 succesrige politikere i dag står klar til at kaste sig ind i armlægningen i den politiske arena i Europa-Parlamentet, er det til gengæld uklart, hvilken europapolitik der reelt er flertal for i den nationale politiske arena på Christiansborg.

Sagen er, at SR-regeringen fra i dag skal til at genopfinde Danmarks europapolitik, der i de kommende måneder står foran en række vigtige udfordringer: 1. januar 2015 falder Danmark på grund af det danske retsforbehold ud af det europæiske politisamarbejde, der går fra at være mellemstatsligt til at blive overnationalt. Samtidig skal Danmark tage stilling til, om man vil deltage i EU’s bankunion, der etablerer et fælleseuropæisk sikkerhedsnet i finanssektoren. Fortsat dansk deltagelse i Europol, der beskrives som ’helt afgørende’ af Rigspolitiet, kan kun ske ved at afskaffe eller ændre retsforbeholdet ved en folkeafstemning. Se figur 1. Og det samme kan meget vel blive tilfældet i forhold til Bankunionen, hvor Justitsministeriets jurister i øjeblikket er i færd med at vurdere, om der vil være tale om suverænitetsafgivelse i henhold til Grundloven.

I begge sager tegner der sig markante flertal i Folketinget for at gå med i de forstærkede europæiske samarbejder. Og hvis der skal hives et ja hjem ved disse to folkeafstemninger, vil der i høj grad være brug for bredt samarbejde blandt Folketingets traditionelt EU-positive partier. Men dette brede samarbejde eksisterer ikke længere. Se figur 2.

Login