Efterårsserie: Fremtidens kvanteteknologi

Danmark er blandt frontløberne når det gælder kvanteteknologi. Men hvad er en kvantecomputer egentlig? Her er tre artikler til at oplyse efterårsferien.

Foto: Mandag Morgen og Midjourneys kunstige intelligens
Peter Hesseldahl

Kvantecomputere er en teknologi, der virkelig kan vende op og ned på måden vi computere på i fremtiden. Hvis de virker – og der kan godt gå et par årtier før de gør – så vil de være ubegribeligt hurtigt til nogle typer af beregninger.

Og sørme om ikke Danmark er blandt de førende lande i udviklingen af det, der kan blive en teknologisk revolution. Niels Bohr var en af kvantemekanikkens fædre i 1920’erne og den dag i dag er forskningen herhjemme i verdensklasse.

Mængden af investeringer vokser hastigt, en underskov af startups og forskningsprojekter er på vej op, og senest har NATO åbnet et center, der skal støtte udviklingen af kvanteteknologi.

Vi har dækket emnet over flere omgange, og tilsammen giver artiklerne et godt overblik over hvad teknologien fungerer, og ikke mindst, de mange fascinerende anvendelser der i vente.

Kort sagt

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

WTF er en kvantecomputer? En computer, der ikke regner med bits der står nuller eller etter, men i stedet med qubits, der kan have mange værdier på samme tid.

Derfor står Danmark stærkt i udviklingen af fremtidens computer

Der er et stærkt miljø af danske startups omkring kvanteteknologi, de første er allerede solgt til udlandet.

Kvanteteknologi bliver skelsættende for fremtidens krigsførelse

Kvanteteknologi kan ændre fremtidens krigsførsel, ikke kun pga. regnekraften, men også med kvantesensorer, der kan lave uhørt præcise måleredskaber. Det ved NATO.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu