Ejendomsbranchens nye lykkeriddere

Landets pensionskasser står i kø for at bygge kontorer og lejligheder. Alene fem af landets største selskaber står bag byggerier for 30 milliarder kroner. Men ved selv at opføre de mange kvadratmeter, bliver de også eksponeret for betydeligt større risici end tidligere.

For ti år siden var selskaber som TK Development, Sjælsø Gruppen og Schaumann Properties de optimistiske opportunister i ejendomsbranchen, der opkøbte grunde overalt i landets afkroge i håb om at opføre ejendomme og sælge dem videre med en stor fortjeneste. Langt de fleste af de såkaldte developers er i dag væk og borte. I stedet er scenen nu blevet overladt til landets pensionskasser, der med bugnende pengekasser og masser af banklån i ryggen sætter gang i det ene ambitiøse byggeprojekt efter det andet.

En gennemgang blandt fem af landets førende pensionskasser viser, at selskabernes ejendomsafdelinger med frontløberen Danica Ejendomme i spidsen samlet set har byggeprojekter for op imod 30 milliarder kroner i bøgerne. Tidligere gik landets pensionskasser ellers som oftest en bue uden om selve byggefasen og valgte i stedet at opkøbe ejendomme, når de stod færdige. Det har de senere år ændret sig markant, idet pensionskasserne i jagten på afkast i en tid med lave renter nu selv tager det første spadestik i håb om at øge fortjenesten.

”Når pensionskasserne har bevæget sig ud i markedet for nybygninger, sker det for at få et tillæg til det afkast, man ellers kan få ved at investere i ejendomme. Det er ikke noget, vi tidligere har set i dette omfang, men det er klart, at man ved at overtage en større del af værdikæden også påtager sig større risici,” siger erhvervsmægler Hans Vestergaard, der er stifter af Colliers International i Danmark.

Login