Eksperter advarer om digitalt sårbare atominstallationer

Vestlige stormagter ansætter tusinder af cyberkrigere for at forsvare sig mod Rusland, Kina, Iran og Nordkorea. Militære og civile atominstallationer er digitalt sårbare.

Forrige uges cyberangreb på civile computere verden over og russiske hackeres indblanding i de demokratiske valg i USA og Frankrig i 2016 og 2017 er vand ved siden af det ultimative skrækscenarie i cyberspace: Ondsindede hacker-indbrud i de computersystemer, der bruges i forbindelse med nukleare våbenarsenaler og civile atominstallationer rundt om i verden.

Denne risiko er ikke kun reel. Den er voksende, fordi sikkerhedsforanstaltningerne omkring atominstallationer bliver stadig mere digitale og forbundne. Det konstaterede Washington-tænketanken NTI i en rapport offentliggjort i december 2016. Den tidligere demokratiske senator Sam Nunn, der er leder af NTI, trak truslen skarpt op.

”Regeringer og industrien må ganske enkelt se at komme på forkant med denne hastigt voksende globale trussel,” sagde Nunn i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten ved Det Internationale Atomenergiagenturs konference om nuklear sikkerhed i Wien.

Login