En digital ambassadør forpligter

Selv om det er både symbolsk og ukonkret at lancere en digital ambassadør uden at uddybe initiativet, er det et vigtigt første skridt, der forpligter, siger eksperter om udenrigsministerens nye tiltag.

Det har skabt stor international opmærksomhed, at udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) for nylig lancerede ideen om at udnævne en dansk digitaliseringsambassadør. Washington Post, CNN, Forbes og flere andre medier i hele verden har nysgerrigt berettet om Danmarks diplomatiske påfund, der udspringer af et længerevarende og højt prioriteret innovationsarbejde i Udenrigsministeriet.

Arbejdet er et forsøg på at være på forkant med den accelererende og disruptive digitalisering af samfundet og dermed også af den måde, diplomatiet arbejder på. Den digitale ambassadør, der menes at være den første i verden af sin slags, har på den baggrund både høstet stor ros for at være en innovativ opfindelse – og hård kritik for at ligne et symbolsk quickfix på en yderst kompleks udfordring.

”Han eller hun får den her titel og kan rejse rundt, men det er jo bare en enkelt person, så man skal ikke forvente sig det store,” sagde professor Martin Marcussen fra Institut for Statskundskab på KU eksempelvis til Politiken.

Login