Enevælden kan hjælpe Socialdemokraterne ud af vælgerkrisen

Socialdemokraterne har misforstået deres ideologiske arv, og det er derfor, vælgerne svigter dem i dag, siger forfatteren til den omdiskuterede bog “Konkurrencestaten”. Ove K. Pedersen udgiver nu andet bind i trilogien om velfærdsstatens fødsel. CBS-professoren mener, at Socialdemokraterne fremhæver den forkerte historiske sejr, når de besynger efterkrigstidens velfærdsstat som partiets historiske højdepunkt. I stedet skal de dykke helt tilbage til opgøret med Enevælden, der endte med at løse danskerne fra stavnsbånd og tvangsarbejde. Her kan Helle Thorning og hendes regering finde “det glemte socialdemokratiske værdigrundlag”, som kunne få vælgerne til at forstå, at regeringens reformer af velfærdssamfundet er klassisk socialdemokratisk politik.

Når ledende socialdemokrater i dag taler om ret og pligt og med den ene reform efter den anden forsøger at vænne danskerne til, at velfærden kun kan bevares ved at blive fornyet, så er det et forsøg på at vende tilbage til den socialdemokratiske kerneværdi, der ligger i at kunne forsørge sig selv.

Ikke mindst partiets beskæftigelsesminister og kronprinsesse Mette Frederiksen har i sit forsvar for den hårdt kritiserede dagpengereform forsøgt at slå fast, at ”selvforsørgelse, hvis det er muligt, [er] en fundamental værdi, som socialdemokrater altid vil sætte højt,” som hun skrev i en kronik i 2012.

Men både vælgerne og store dele af det socialdemokratiske partibagland har meget svært ved at se det socialdemokratiske i Mette Frederiksens og Helle Thorning-Schmidts reformprojekt, og det leverer en ny bog nu en forklaring på: Nutidens socialdemokrater er havnet i store vælgerproblemer, fordi arbejdernes frihed til selvforsørgelse er gået tabt i historieskrivningen. Det ligner derfor meget hurtigt borgerlig politik, når Socialdemokraterne fører an i stadigt flere velfærdsreformer. Her et år før næste folketingsvalg ser resultatet ud til at blive, at Lars Løkke Rasmussen (V) bæres til regeringsmagten på et sølvfad.

Login