EQT’s danske lillebror tæt på at lukke milliardfond

Kapitalfonden Erhvervsinvest er tæt på at have sin fjerde fond på plads. Fonden går målrettet efter et tilsagn på over 1 milliard kroner, og både AP Pension og Danica Pension forventes at bakke op med millioner.
Morten Johnsen

Den danske kapitalfond Erhvervsinvest og ledende partner Thomas Marstrand arbejder på højtryk for at få de sidste underskrifter på plads, så man inden længe kan løfte sløret for kapitalfondens fjerde fond.

En række investorer gør i øjeblikket klar til at godkende deres respektive tilsagn til Erhvervsinvests fjerde fond, der samlet set forventes at få et tilsagn på omkring 1,1-1,2 milliarder kroner.

Erhvervsinvest, der blandt andre har Henning Kruse Petersen og tidligere EQT-chef Bjørn Høi Jensen i bestyrelsen, arbejder blandt andet på at sikre sig tilsagn fra Danica Pension, AP Pension og Dansk Vækstkapital.

Fonden, der af mange ses som en dansk lillebror til giganten EQT, er den seneste i en række af danske fonde, der har meldt sig ind i kampen om pensionskassernes gunst. Således har både Maj Invest, Via Equity og Polaris for nylig rejst nye fonde, mens landets største fond, Axcel, i skrivende stund er gang med at fundraise, ligesom it-fonden Gro Capital også er ved at gøre klar til at hente penge igen.

Trods de mange fonde, der alle kæmper om de samme midler, har det indtil videre ikke været noget problem for nogen af hverken de danske eller udenlandske fonde at sikre sig tilsagn fra pensionskasserne herhjemme, da behovet for alternative investeringer for tiden er enormt.

Erhvervsinvest

Erhvervsinvest er en dansk kapitalfond, der siden 2004 har investeret i mindre og mellemstore danske virksomheder med en omsætning på 50-500 millioner kroner.

Det var oprindelig Spar Nord, Vækstfonden og Nykredit, der var grundlægger af fonden, ligesom blandt andet PFA var medinvestor.

Erhvervsinvest har indtil videre etableret tre fonde med et samlet tilsagn på godt 1,9 milliarder kroner.

Kapitalfonden er i skrivende stund tæt på at lukke sin fjerde fond, der forventes at få et samlet tilsagn på lidt over 1 milliard kroner

I Erhvervsinvests tilfælde har man dog samtidig den fordel, at man indtil videre har været i stand til at skabe solide afkast i sine to første fonde, hvilket placerer fonden i top i forhold til flere af konkurrenterne herhjemme.

Samtidig har kapitalfonden indtil videre haft held til at udnytte sit stærke industrielle netværk til at opsnuse salgsklare virksomheder uden om de strukturerede processer, hvor priserne ofte bliver presset op.

Afkast i den gode ende

Som erhvervsmediet InsideBusiness for nylig har kortlagt, har Erhvervsinvest været en af de få mindre danske fonde, der har leveret et godkendt afkast. Derfor er opbakningen blandt de investorer, der har været med fra starten af, også fortsat stor.

Især kapitalfondens første fond fra 2003 betalte sine investorer pengene næsten tre gange tilbage, hvilket meget få andre små- og mellemstore danske fonde har formået. Samtidig er der blandt de investorer, der netop nu er ved at sætte underskrift på et bindende tilsagn til Erhvervsinvests nyeste fond, en forventning om, at også Erhvervsinvests anden fond kan nærme sig det afkast.

Det kræver dog, at det lykkes Erhvervsinvest at få solgt fondens fire tilbageværende virksomheder til en god pris.

Især kattegrusfirmaet Damolin, der blev overtaget fra Auriga i 2010, er der store forventninger til. Erhvervsinvest betalte dengang omkring 150 millioner kroner for virksomheden, men den forventes i dag at kunne indbringe op imod en halv milliard kroner. Også den jyske trykmaskineproducent Tresu, der har Micro Matic-topchef Søren Vilby som formand, ventes at blive en af Erhvervsinvests bedre investeringer, da selskabet har øget sin indtjening markant i de godt seks år, fonden har ejet selskabet.

Virksomhed i problemer

Helt så godt går det dog ikke i en anden af Erhvervsinvests mere modne investeringer, Epoke, der leverer udstyr til at komme glatte veje til livs.

En kombination af en række varme vintre herhjemme og et sats på at udvide sortimentet til også at inkludere fejemaskiner i forsøget på at øge salget uden for landets grænser har imidlertid ikke været den store succes endnu.

Fra at have tjent omkring 15 millioner kroner på bundlinjen, da Erhvervsinvest gik ind i selskabet, viste seneste regnskab en bundlinje, der var skrumpet til blot 2 millioner kroner, og der gik kun kort tid, fra direktør Kristian Olsen havde sat sin underskrift på regnskabet, til han for få dage siden blev bedt om at forlade kontoret.

”Der har været nogle udfordringer i virksomheden, og jeg var ikke enig med ejerne om den fremtidige strategi. Derfor er jeg blevet fritstillet,” lyder det fra Kristian Olsen, der blot nåede at være direktør i Epoke i godt halvandet år.

At Erhvervsinvest nu reagerer på situationen i Epoke med at smide direktøren på porten, er et godt billede på, hvordan flere investorer betragter kapitalfonden som et sted, hvor man handler, hvis tingene kører skævt. Det gælder ikke blot i forhold til den aktuelle sag, men også ved tidligere investeringer har Erhvervsinvest sat en fed streg under, at fonden ikke er bleg for eksempelvis at trække stikket på en investering, hvis man ikke ser nogen anden udvej. Det kan umiddelbart lyde som en ting, der vil trække ned hos investorerne, men for flere af dem, InsideBusiness har talt med, er tilfældet det stik modsatte.

”Vi sætter pris på, at man hos Erhvervsinvest har mod til at kaste håndklædet i ringen frem for at blive ved med at poste i penge i noget, der ikke er levedygtigt. Vi har desværre set nogle fonde, der insisterer på at holde ting i live alene for at undgå at tage et tab og dermed risikere dårlig omtale,” siger en investor.

InsideBusiness har forgæves forsøgt at få en kommentar til den igangværende fundraising fra ledende partner i Erhvervsinvest Thomas Marstrand.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu