Her er de 30 virksomheder i Danmarks Eksportkanon

Danmark har fået en kanon over landets største eksportbedrifter siden 1989. Den indeholder og hylder de 30 mest succesrige danske eksportvirksomheder og skal inspirere flere virksomheder til eksport.

Læs online

Download hele Danmarks Eksportkanon her (PDF)

”Hver eneste gang vi kan øge eksporten med én milliard, skaber det 600-700 arbejdspladser herhjemme. Derfor skal vi have flere virksomheder med på eksportvognen, og kanonen kan forhåbentlig inspirere mange til at gå i gang,” siger handels- og europaminister Nick Hækkerup, der netop har præsenteret Danmarks Eksportkanon i Den Gamle Børsbygning i København.

Læs også reportagen fra lanceringen: Opråb: Verdensmarkedet er vejen til dansk velstand

Det er Udenrigsministeriet, der har bedt Mandag Morgen om at identificere og samle de største danske eksportsucceser. Og sammen med førende eksperter og erhvervsledere har Mandag Morgen siden marts arbejdet med at udpege de vigtigste danske globale erhvervsbedrifter.

Kanonudvalget har delt virksomhederne op i otte kategorier, der sammen tegner et bredt billede af dansk eksport, forklarer Mandag Morgens chefredaktør, Bjarke Møller:

”Vi ønsker med kanonen at viderebringe den samlede fortælling om dansk eksport. Det er helt centralt, at vi lærer den at kende, for vores velstand og vores velfærd afhænger af erhvervslivets eksportevner,” siger han.

Udvalgets svære valg

Se Mandag Morgens videoreportage fra lanceringen af Danmarks Eksportkanon.

De 30 virksomheder er udvalgt blandt mere end 300 kandidater, der blev indstillet, da der var åbent for nomineringer i maj og juni.

”Udvælgelsesprocessen var svær. Jeg blev overrasket over, hvor mange interessante og stærke virksomheder, der er rundt om i Danmark, som man ikke kender,” siger medlem af kanonudvalget og nationaløkonom ved Aarhus Universitet Philipp Schröder.’

Blandt virksomhederne i kanonen er både kendte virksomheder som Mærsk Line, ISS og Siemens Windpower og mindre kendte som designvirksomheden Designit, robotudviklerne i Universal Robots og frugtkoncentratfirmaet Orana.

Samtidig har kanonudvalget fravalgt flere af forhåndsfavoritterne, bl.a. Vestas, Rambøll og Zentropa, som alle var nominerede.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?’http’:’https’;if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu