Erhvervslederne er de største produktivitetsforbrydere

En omfattende international kortlægning kaster nyt lys over Danmarks lave produktivitetsvækst. En analyse af ledelsens performance i 6.000 virksomheder fordelt på 17 lande dokumenterer, at lederskabet mere end noget andet er afgørende for virksomhedernes produktivitet. Ledelseskvaliteten er højest i konkurrenceudsatte, store, globaliserede og internationalt ejede virksomheder. Disse virksomhedstyper fylder forsvindende lidt i det danske erhvervslandskab.

Den danske “produktivitetsforbrydelse” er tæt på en opklaring. Nye undersøgelser bestyrker mistanken mod erhvervslivets ledere for at være hovedansvarlige for den lave produktivitetsvækst.

Men det kan tage år at levere det endelige bevis. Økonomerne mangler nemlig de modeller, der kan beregne lederskabets indflydelse på produktiviteten og den økonomiske vækst. Det er indtil videre en black box i den økonomiske videnskab.

En upåagtet international undersøgelse tilbage fra 2010 påviser imidlertid sammenhængen mellem lederskab og produktivitet og leverer samtidig en uddybende forklaring på det danske mysterium.

Login