Erhvervslederne skal lære af sportens bedste trænere: Det handler ikke om at vinde

Virksomhedsledere, der måler deres succes på de ansattes resultater og er for optagede af næste bundlinje, får ikke succes i det lange løb. Det mener tidligere sportschef i volleyballforbundet, tidligere topidrætsmand Mikael Trolle, der ligefrem mener at kunne se en ledelseskrise. Erhvervslederne skulle fokusere mere på, hvordan medarbejderen når frem til målet, mener bogaktuelle Mikael Trolle. Virksomhedslederne bør lære af sporten, hvor de mest succesrige trænere har vist, at fokus på den enkeltes præstation fremfor på resultatet, skaber de største sejre.

Ungerne ruller med øjnene, når deres velmenende forældre prædiker, at det ikke handler om at vinde, men om at være med. Og forældrene kan også godt selv høre, at de vrøvler, men faktisk har de mere ret, end de tror. For det handler ikke om at vinde. Men det handler heller ikke om bare at være med. Det handler om at gøre det så godt, man kan. Det forstår lederne i sportens verden, og det kan cheferne i erhvervslivet lære noget af. Så når startfløjtet lyder til VM-åbningskampen i Brasilien på torsdag, bør de ikke kun lade sig begejstre af stjernespilleren Neymars spektakulære driblinger, men også rette opmærksomheden mod de jakkesætsklædte herrer, der råber og skriger fra sidelinjen. Hvis de hører godt efter, kan de få svaret på den ledelseskrise, de ikke har opdaget, de står midt i.

Sådan lyder det fra sportsdirektør og landstræner i Dansk Volleyball Forbund, Mikael Trolle. Han er medstifter af, og bestyrelsesformand for, High Performance Institute og har sammen med journalist og redaktør ved TV2 Peter Brüchmann skrevet bogen ”Sportens største ledere – hemmeligheden bag den store præstation”. De to forfattere serverer 10 historier om folkene bag de største ledelsespræstationer i sportens historie.

Den legendariske Vince Lombardi, der skrev NFL-holdet Green Bay Packers ind i historiebøgerne i 1960’erne, endte bl.a. med at få opkaldt Super Bowl-trofæet efter sig. Den hidsige Alex Ferguson, der bragte Manchester United til storhed. Volleyikonet Doug Beal, som gjorde et middelmådigt, amerikansk landshold til OL-guldvinder. Vidt forskellige personligheder og vidt forskellige tilgange til ledelse, men der er ét fællestræk midt i moradset: De har alle set det som deres hovedopgave at få hver enkelt spiller til at præstere sit absolut bedste hver eneste dag. Glem resultatet, fokuser på præstationen, lyder filosofien.

Login