Erhvervslivet elsker offentlige data

Den offentlige sektor er ved at opdage, at den sidder på en guldmine af data. Danmark får ros for initiativer, der gør offentlige data tilgængelige for iværksættere og borgere. Men udviklingen er stadig drevet af frontløberkommuner som København og Aarhus. It-organisationer efterlyser en national strategi som i USA og Storbritannien. 

Forestil dig en by, hvor busserne kommer 30 pct. hurtigere frem på grund af raffinerede algoritmer, der bearbejder den aktuelle trafiksituation og historiske data. Eller en by, hvor sensorer koblet på lygtepælene opsamler et væld data om trafikken, partikler i luften, støjniveau og temperaturer og leverer et omfattende digitalt råmateriale, der kan danne grundlag for applikationer, der kan guide trafikanterne bedre gennem byen. 

Det kan meget vel blive virkeligheden i København om få år. I hvert fald er det de visioner, som Claus Bjørn Billehøj, kontorchef i Økonomiforvaltningen, tegner:

“Udgangspunktet er, at det skal blive bedre at være borger,” siger Claus Bjørn Billehøj, der er ansvarlig for Københavns Smart City-initiativ om at bruge data på nye måder. Projektet er kun ca. et år gammelt, og meget er stadig på visionsplanet, men der er sat fuld kraft på udviklingen, der er forankret hos overborgmester Frank Jensen (S).

Login