Et job giver dig frihed

NYT JOB For Abdulkarim Alasat er jobbet på fabrikken i Tullebølle nøglen til frihed.

Nyt job

Hvem?
Abdulkarim Alasat

Hvilket job?
Operatør, Alaska autoplejemidler, Tullebølle

Hvorfra?
Bogbinder, Hama, Syrien

Baggrund

  • 31 år  
  • 9 års folkeskole i Hama, Syrien
  • 2008-2010 Værnepligtig i den syriske hær
  • 2010-2015 Bogbinder
  • 2016 Ophold i Asylcenter Holmegaard, Langeland
  • 2016-2020 Forskellige korte ansættelser og praktikforløb i byggebranchen

Største udfordring

I efteråret 2020 fik Abdulkarim job som operatør på en fabrik i Tullebølle, hvor han sørger for at forsyne og læsse poser fra en maskine, der fylder poserne med sprinklervæske til biler. Han fandt jobbet via et opslag på Facebook, sendte et CV og startede dagen efter. Egentlig var det aftalt som en praktikplads, men da chefen havde set ham arbejde en halv dag, blev Abdulkarim fastansat.

Derned er Abdulkarim en del af en positiv ny statistik. Læs special: Beskæftigelse af ikkevestlige indvandrere sætter danmarksrekord

Udfordringer? Egentlig ikke nogen, siger Abdulkarim. Jobbet falder ham ikke svært, der er lidt flere tunge løft, end da han var bogbinder – til gengæld er arbejdstiden kortere.

Abdulkarim var ikke uddannet til at være bogbinder i Syrien. Han lærte det undervejs på jobbet, men i Danmark er der meget fokus på at folk har en faglig uddannelse for at få et job, konstaterer han.

Abdulkarim er den eneste med ikkevestlig baggrund på arbejdspladsen i Tullebølle, og selv om han ikke ligefrem taler flydende dansk, føler han sig godt tilpas og godt behandlet.

”De andre er lidt gamle, men det er okay.”

Sproget er en udfordring, men det kommer stille og roligt.

Det er vigtigt at have et job, siger Abdulkarim Alasat. Han har kunnet finde beskæftigelse gennem det meste af sin tid i Svendborg, med maling og tømrerarbejde og som brolægger:

”Det giver dig frihed til at gøre, hvad du vil. Frihed til at købe en bil og et hus og til at rejse.”

Abdulkarims kone har også arbejdet det meste af tiden i Danmark, det seneste år på et plejehjem. Parret har i dag tre børn, på to, fem og syv år, og for to år siden kom Abdulkarims yngre bror også til Svendborg.

I september 2015 flygtede Abdulkarim med sin kone og deres lille barn fra Syrien til Tyrkiet, Grækenland og op til Danmark, hvor de har slået sig ned i Svendborg. Turen tog 15 dage.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu