Et kig ind i fremtiden

Store naturkatastrofer kan på få timer ødelægge, hvad generationer har bygget op. Det fik borgerne på den amerikanske østkyst at mærke i sidste uge, da den voldsomme orkan Sandy sendte vældige bølger ind over New York og efterlod millioner uden strøm. Fremtidens klimaforandringer kan føre til langt flere storme, oversvømmelser og naturkatastrofer. Men klimaet har spillet en helt marginal rolle i den amerikanske valgkamp, selv i slutfasen, hvor Sandy ramte.

Det er et sindbillede på, hvor vanskeligt det er for beslutningstagerne bare at tale om virkelighedens største udfordringer. Dermed får problemerne blot lov at vokse sig endnu større.

Det er ikke kun politikerne, der bør se virkeligheden i øjnene. Det gælder også virksomhedsledere og andre nøgleaktører.

I denne udgave af Mandag Morgen Navigation kan vi f.eks. berette om, hvordan den gamle telebranches etablerede spillere i disse år bliver ramt af digitaliseringens flodbølge og tvinges til at nytænke deres forretningsmodeller grundlæggende. Fremtidens mobiltelefoni vil ikke ligne det, vi kender i dag, og de nye mobile netværk vil blive langt mere intelligente. Det får vidtrækkende konsekvenser, også for samfundet som helhed, der kommer til at opleve helt nye måder at arbejde og kommunikere på.

Den økonomiske krise er en anden af de store forandringskræfter, der er i færd med at ændre samfundet på afgørende strækninger. Det kan man bl.a. se på børserne, hvor de sidste par årtiers vækst i børsnoteringerne er afløst af en ny modbevægelse, hvor virksomhederne flygter fra børserne og søger kapital fra helt nye kilder. En vigtig delforklaring er den acceleration og de spekulationsbølger i markedet, som de computerstyrede handler udløste. Virksomhederne forsøger nu at slippe fri af denne form for casinokapitalisme, hvor kapløbet med tiden og blikket på det næste kvartalsregnskab betød, at kortsigtede tilpasninger fik lov at fortrænge virksomhedernes langsigtede innovationsfokus. I nogle henseender minder det finansielle marked om en permanent storm, der truer med at vælte virksomhedernes diger, og hvor kun de største, stærkeste og mest omstillingsduelige aktører klarer presset.

Mandag Morgen Navigation søger hver måned at tegne konturerne af den nye økonomiske og politiske virkelighed. I denne måned kan du også læse om den kommende folkeskolereform, der kan føre til store ændringer i elevernes og lærernes hverdag. Vi kortlægger mulighederne i byggeriet af Danmarks nye supersygehuse, der kan skabe op imod 60.000 nye arbejdspladser over ti år. Vi forsøger at opklare det produktivitetsmysterium, som stadig plager dansk økonomi. Og vi beskriver helt nye økonomiske udviklingsmodeller og andre veje til at øge innovationen i samfundet. En mulighed er f.eks. at udlodde store pengepræmier til personer, forskere og virksomheder, der kan udvikle nye innovative løsninger på samfundets vanskeligste udfordringer.

God fornøjelse!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu