EU-enhed: Valgkamp har ikke været sølet til i russisk desinformation

Det har forud for europaparlamentsvalget ikke skortet på advarsler mod russisk indblanding. Men den store salve af falske nyheder fra Rusland er udeblevet indtil videre, siger EU's anti-propagandaenhed. 

Jakob Kudsk Skoffer

Koordinerede påvirkningskampagner, vildledning og fabrikerede løgne.  

Bekymring for udefrakommende påvirkning af europa-parlamentsvalget har været til at få øje på, og flere eksperter har advaret mod pro-russisk propaganda, der har til formål at svække opbakningen til EU hos de europæiske befolkninger. 

Og fokus på russisk påvirkning er kun blevet større, efter at undersøgelser har vist, at medier, der er tilknyttet Rusland, har stået bag spredningen af desinformation ved nationale parlamentsvalg i både Italien, Frankrig og Tyskland.  

Men mængden af russisk desinformation op til valget på søndag viser sig tilsyneladende at være noget mindre end frygtet. Det skriver EU’s anti-propagandaenhed East StratCom Task Force, der blev oprettet i 2015 for at afsløre russisk propaganda. 

Faktisk har niveauet af desinformation og manipuleret indhold på de sociale medier været helt normalt. Det vil sige, at der endnu ikke har været mærkbart mere desinformation op til europaparlamentsvalget, end når der ikke er valg.

Og tilmed tyder det på, at størstedelen af desinformationen kommer fra EU-landenes egne borgere og altså ikke fra de russiske troldehære. 

Russere har plantet frø i Europa

Det betyder dog ikke, at truslen fra russisk anti-EU propaganda er noget, der hører fortiden til - tværtimod. 

Ifølge East Stratcom Task Force fører Kreml stadig en ihærdig desinformationskampagne mod EU’s institutioner og værdier. De negative og falske historier er fortsat under valgkampen i forbindelse med europaparlamentsvalget.  

Bare i den seneste måned har der været falske historier om, at lobbyister er de egentlige ledere i EU, at Europa-Parlamentet ikke har nogen magt og at Europa-kommissionens vicepræsident har sagt, at “monokulturelle stater bør forsvinde og masseindvandringen af muslimske mænd er en vej til at nå mål.” Og de falske historier har East Stratcom Task Force kunnet spore tilbage til Rusland   

Men også netværk, som EU-landenes egne borgere står bag, er med til at sprede anti-EU-indhold på sociale medier. Og ifølge East Stratcom Task Force bør Ruslands propaganda i virkeligheden ses som et velplantet frø, der har slået rødder i de europæiske lande og nu gror uafhængigt.  

Samtidig udnytter Rusland krisesituationer i Europa til at sprede løgnagtige historier. Det gælder for eksempel branden i Notre Dame, der ifølge flere løgnagtige historier skyldtes alt fra De Gule Veste, efterretningstjenester, satanister, der udførte et ritual, eller islamiske terrorister, lyder det fra antipropagandaenheden. 

Så selvom europaparlamentsvalget ikke har været mål for en ekstraordinær påvirkningskampagne fra russiske trolde, er der ifølge East Stratcom Task Force ikke grund til at læne sig tilbage og acceptere den nye normaltilstand. 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu