EU er vejen til fair globalisering

Europas socialdemokrater må genfinde deres sociale kerneværdier og arbejde for en fair og inkluderende globalisering gennem EU. Samarbejde med nationalpopulister er en farlig blindgyde.

De gamle politiske partier ligger, som de har redt, når det gælder populismens fremmarch i Europa og den aktuelle optur for politikere og protestpartier med lette, kortsigtede og overfladiske løsninger på store, dybe og komplicerede problemstillinger.

Den socialdemokratiske bevægelse er skrumpet til næsten ukendelighed i størrelse i en række europæiske lande og er i dyb intern splittelse om svaret på fremtidens udfordringer. Det samme gælder de gamle konservative og liberale partier og for den sags skyld også den gamle venstrefløj, som også er udfordret.

Det har givet plads til nye partier både på højre- og venstrefløj og rene protestpartier med fokus på indvandring, nationalisme, antifrihandel og på en bølge af udefinerlig folkelig modreaktion på globaliseringen, den teknologiske udvikling, de gamle institutioner, eksperterne og eliten. Læg oven i den liste fornemmelsen af tab af national kontrol og identitet.

Hvordan skal vælgerne få det indtryk, at EU er løsningen på noget som helst, når det europæiske fællesskab gang på gang bliver gjort til problemet mere end løsningen af de etablerede partier?

Hvordan skal vælgerne få det indtryk, at globaliseringen og den teknologiske udvikling rummer masser af positive muligheder, når den politiske retorik og iscenesættelsen af disse emner i årevis har været negativt fokuseret på social dumping, tab af jobs til lavtlønslande i Asien, truslen fra robotterne, truslen fra arbejdskraftens frie bevægelighed og grænseoverskridende kriminalitet?

Hvordan skal vælgerne tro på, at politikerne i de etablerede, gamle partier har svarene, når de ikke kan se en politisk handlekraft, der trækker landene i Europa ud af lavvækst, skaber håb om bedre levestandard og styr på ukontrolleret migration?

Hvordan skal vælgerne få tillid til, at fremtiden bliver bedre og ikke dårligere, hvis der ikke tegnes en klar vision for, hvad det er, der skal forbedre den nuværende skæve fordeling af goderne ved globaliseringen? Hvis der ikke gøres noget effektivt ved multinationale selskaber, rigmænd og smarte finansfolk, der kan søge i skattely og undgå betaling til fællesskabet. Hvis der ikke skabes en større transparens og indsigt og medinddragelse af borgerne i de demokratiske processer. Hvis der ikke tages hånd om, at den nationale kultur, sproget og identiteten har sin fuldgyldige plads i den europæiske ramme, som på trods af tidens EU-skepsis vokser sig stærkere år for år.

Det er i den sammenhæng befriende og velplaceret, at to fremtrædende socialdemokrater, Poul Nyrup Rasmussen og Udo Bullmann fra tyske SPD, med deres essay gengivet i denne udgave af Mandag Morgen giver den socialdemokratiske bevægelse en ordentlig rusketur. Det duer ikke at kopiere eller nærme sig de populistiske partier for at vinde vælgerne tilbage, lyder beskeden til S-formand Mette Frederiksen, der forsøger at række ud efter en alliance med Dansk Folkeparti, og til S-gruppeformand Henrik Sass Larsens udmeldinger om, at der skal flere følelser end rationel politik på paletten og en mere kritisk EU-linje.

Det handler om at opstille en ny troværdig vision for befolkningerne, som ikke taler protestbevægelserne efter munden, men giver et håb om en bedre fremtid og viser en ny sympatisk vej for vælgerne, lyder det gode råd fra Nyrup og Bullmann. Det nytter ikke at tale EU ned, når EU er en del af løsningen på den globale udfordring. EU er blevet et symbol på de gamle partiers krise i stedet for et redskab til at give Europa en stærk position, hvad angår konkurrencen fra de andre kontinenter. Derfor må Den Europæiske Union ”genindlæses”, som det hedder i de to socialdemokraters oplæg ”The Social Democracy To Come”. Også deri har de ret.

Den besynderlige danske, tvetydige tranedans om vores EU-medlemskab – demonstreret endnu en gang med den halvgode Europol-løsning, som regeringen med møje og besvær har været tvunget til at forhandle efter nej’et ved folkeafstemningen sidste år – må snart finde et andet mere givende format.

Vi har brug for modige politikere, der tør gribe om EU-debatten på en helt anden, offensiv og konstruktiv måde i stedet for at gå i flyverskjul. Politikere som kan sætte en ny, opfindsom, ambitiøs dagsorden for et Europa, som respekterer nationalstaterne behov for selvstændig udvikling, men finder ind til kernen af et fællesskab, som giver mening i 2016 og årene fremover – og ikke baseret på det, der gav mening i fortiden. Det er bl.a. et fællesskab, som viser nye veje til at gøre globalisering, digital transformation og åbenhed til plusord i stedet for minusord i vælgernes bevidsthed. Der er brug for modige politikere, der kan tegne en europæisk model for en fair og inkluderende globalisering, der ikke graver nye sociale kløfter, men det modsatte.

Derfor kære danske politikere: Tag nu globaliseringsdebatten ind ad hoveddøren, og fortæl, hvordan Danmark faktisk som lille land har stor gavn af både globaliseringen og den digitale transformation. Tag nu EU-debatten ind ad hoveddøren, og lad være med at lade Dansk Folkeparti evig og altid tegne dagsordenen. Stil krav til de helt nødvendige reformer af EU, for det behov er der helt klart. Men det nytter ikke at lade EU være den prygelknabe, man altid kan tage frem ved velvalgte lejligheder. Vis vælgerne, hvad EU faktisk er godt for. Dansk Folkeparti taler om, at Danmark nu med Europol-aftalen skal straffes for at have stemt nej sidste år, ved at en ny aftale bindes op på Schengen-medlemskab. Men undskyld: Er det så underligt, at man ikke først kan stemme sig ud af en klub og bagefter forlange at få alle klubrabatterne alligevel og fuld adgang til klubbens fortrolige database?

Forrige artikel Socialdemokraternes nye røde samfundskontrakt Socialdemokraternes nye røde samfundskontrakt Næste artikel ”På energiområdet er EU en succes” ”På energiområdet er EU en succes”

Faldende renter er en historisk megatrend

Faldende renter er en historisk megatrend

NY VIDEN: Bank of England har gennemgået den globale renteudvikling gennem de sidste 700 år, og trenden er for nedadgående. Forskerne bag peger på, at renten sagtens kan fortsætte ind i det negative territorie.

Europas magthavere er historisk unge

Europas magthavere er historisk unge

Mens gennemsnitsalderen for politiske magthavere stiger globalt, bliver de i Europas bare yngre og yngre. Flere europæiske lande har sat historiske rekorder, senest i Østrig med valget af den 33-årige Sebastian Kurz som kansler. Det kan betyde, at Europa vil blive ledet mere visionært og mindre ud fra gamle ideologier.

Alderen er dalet på Slotsholmen

Alderen er dalet på Slotsholmen

Da Mette Frederiksen som 41-årig blev den yngste danske statsminister nogensinde, fulgte hun en alderskurve, der i forvejen var på vej nedad. Også ministre og folketingsmedlemmer bliver gennemsnitligt yngre. De dage, hvor politikere og partiledere døde med arbejdstøjet på, er forbi.

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

Det er nu, milliarderne skal skaffes til Europas grønne omstilling

ANALYSE: EU-Kommissionen vil i denne uge forsøge at overbevise de europæiske regeringsledere om, at hver fjerde euro i det nye budget skal gå til grøn omstilling. 340 milliarder kroner om året fra EU skal trigge lokale, nationale og private investeringer i den grønne omstilling i 27 lande. Der er lagt op til et gigantisk partnerskab på tværs af den offentlige og private sektor som – hvis det lykkes – kan give et effektivt boost til den grønne økonomi.

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

USA er forvandlet til Det Gamle Vesten

KOMMENTAR: Glem Det Vilde Vesten. USA er ved at gro fast i gamle måder at tænke på og en insisterende modstand mod at tænke nyt. Det er en mulighed for Europa, hvis kontinentets unge ledere tør gribe den.

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

Grøn vinter: MM's bedste om grønt landbrug

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØNT LANDBRUG:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn energi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ENERGI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

Grøn vinter: MM's bedste om grøn økonomi

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN ØKONOMI:

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

Grøn vinter: MM's bedste om grøn politik

I hele uge 7 kan du læse nogle af de mest indsigtsfulde analyser om den grønne omstilling fra Mandag Morgens arkiv. Du kan frit dele artiklerne med dit netværk. God læselyst!

I dag har vi samlet evergreens om GRØN POLITIK:

Skal robotterne betale skat?

Skal robotterne betale skat?

Virksomheder skal punge ud, når de erstatter medarbejdere med maskiner, mener nogle forskere og politikere. Andre frygter, at det vil hæmme innovationen uden at have den ønskede effekt.

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

Fremtidsscenarier handler egentlig om nutiden

TECHTENDENSER: Udviklingen accelererer. Nye teknologier breder sig hurtigere, forholdene skifter, og det virker aldeles uforudsigeligt, hvad der sker om blot få år. Både professionelt og privat er vi nødt til at reagere hurtigere og hurtigere. Alligevel er der også hårdt brug for at lære at tænke mere langsigtet. Det kan scenarier og fortællinger om fremtiden hjælpe os med.

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

Fire udfordringer for Mette Frederiksens strategiske ledelsesprojekt

KOMMENTAR: Danmark har fået en statsminister, som har gjort det klart, at Danmark skal drejes i en ny retning. Forankret i Statsministeriet er regeringen lige nu i en proces med at fastlægge strategien. Det er en opgave, der indebærer en række velkendte udfordringer.

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Set, læst og hørt: Robert Olsen

Robert Olsen har oplevet dette århundredes måske bedste kunstværk og er kommet igennem vintermørket med hjælp fra den svenske rockgruppe Kent.

Mere fryns, mindre plads

Mere fryns, mindre plads

Udendørs wi-fi, ildsteder og varmestyrings-apps er nye tiltag på virksomheders hovedsæder: ”Det skal være rart at gå på arbejde”

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Derfor hjælper jobcentrenes indsats ikke udsatte unge

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. ”Begynd med de unges behov og ønsker,” siger sociolog, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Det nye mål for social indsats er at skabe robuste unge

Udsatte unge har svært ved at holde fast i et job eller en uddannelse. Nu arbejder jobcentre og andre aktører over hele landet på at udvikle de unges sociale og menneskelige kompetencer lidt ad gangen. Fremskridtene bliver målt og sat i system.

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Udsatte unge netværker sig til et arbejde

Motivationen hos udsatte unge stiger, når de selv får ansvar for deres praktik. Det er rationalet bag en ny indsats, der placerer de unge i netværk og lader dem træffe de afgørende beslutninger selv.

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Dansk klimalov i globalt perspektiv

Allerede tidligt i livet hænger en gruppe unge fast i et liv på kanten af arbejdsmarkedet. Jobcentrene har mere end svært ved at hjælpe dem til at skifte kurs. "Begynd med de unges behov og ønsker," siger adfærdsdesigner, der har fordybet sig i årsager og løsninger.

Robin Hood på overarbejde

Robin Hood på overarbejde

KOMMENTAR: Det kommunale udligningssystem skal gøres mere retfærdigt, mener regeringen. Men hvor ligger den højere retfærdighed mellem 98 kommuner med vidt forskellige grundvilkår og også forskellige politiske prioriteringer.

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

Kadogo-økonomi har ændret spillereglerne for innovation i Afrika

I Nairobi i Kenya er der utallige små startups og håbefulde iværksættere. Ligesom i Danmark eller USA er fokus på avancerede digitale løsninger. Men hverdagen for en almindelig kenyaner skaber andre behov – og løsninger, en dansker næppe ville forestille sig.

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

EU’s nye formandskab vil forhindre demografisk kollaps i Østeuropa

Når de europæiske regeringsledere gennem det næste halve år samles til EU-topmøder i Zagreb, står et nyt emne øverst på dagsordenen for værtslandet: affolkningen af økonomisk trængte lande i EU. Flere årtier med konstant udvandring fra Øst- og Sydeuropa mod Vest- og Nordeuropa tvinger flere af Unionens medlemslande til at genoverveje, om de kan overleve det grænseløse arbejdsmarked.

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

Kenya er blevet et klondike for kviklån, data og onlinespil

TECHTENDENSER: Takket være den mobile betalingsløsning M-pesa er Kenya blevet et samfund, hvor selv de mindste forretninger er trådt ind i den digitale økonomi. Spørgsmålet er nu, om Kenyas tech-startups formår at bygge videre på succesen. Desværre lader det meste af den digitale udvikling til at fokusere på kviklån og onlinespil. 

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

ICDK: Disrupt dig selv, før andre disrupter dig

KOMMENTAR: Nogle af Silicon Valleys selskaber når dårligt nok at disrupte en branche, før de må i gang med at disrupte sig selv, hvis de skal holde sig på omgangshøjde. Når ledere i Silicon Valley taler om  digital omstilling er det i en ganske radikal udgave, sammenlignet med danske forhold.

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

Klima og miljø har overtaget den globale risikoagenda

NY VIDEN: World Economic Forums 'Risk Report' sætter hvert år dagsordenen i Davos. Mens det for 10 år siden var den finansielle og økonomiske krise, der dominerede, er det nu klima- og miljørisici, der har overtaget dagsordenen.

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

Tidligere topembedsmand: Politikerne må forklare befolkningen, at nu går den ikke længere

INTERVIEW: En ændret økonomi, begrænsede ressourcer og voksende krav om global omfordeling vil i de kommende årtier lægge en dæmper på de rige landes økonomiske vækstmuligheder. Det skal politikerne forberede deres befolkninger på, ellers underminerer vi tilliden til det politiske system, advarer tidligere departementschef Jørgen Ørstrøm Møller. Samfundets næste fase kræver en helt ny social kontrakt.

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Set, læst og hørt: Katrine Lester

Katrine Lester har set Det Kongelige Teaters uhyggelige opsætning af ’Riget’, lyttet til indsigtsfuld podcast fra Altinget Sundhed og læst en voldsom og velskrevet roman om Det Arabiske Forår.

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

FN’s kvotesystem er brudt sammen – men handlen med CO2 boomer

Selvom det globale system for kvotehandel ligger helt stille hos FN, så er handlen med kvoter i vækst på andre markeder. Flere stater har ligesom EU oprettet sine egne klimakvoter, og udbydere af klimaprojekter nyder godt af den stigende efterspørgsel på CO2-aflad på et privat marked helt uden regulering.

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Et kvotesystem der belønner dem med de laveste klimamål

Klimakvoterne skulle begrænse landenes udledning af CO2, men systemet skævvrides af det, eksperterne kalder “perverse økonomiske incitamenter”. Her er de to FN-modeller, der fik selv de største kvoteoptimister til at gå nedtrykte hjem fra COP25.

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Danske politikere har tabt troen på klimakvoter

Både det gamle CO2-kvotemarked under FN og forhandlingerne om det nye system er brudt sammen. Hverken FN's eller EU's kvoter nyder stor tillid i regeringens støttepartier, og dermed er køb og salg af klimakvoter reelt ude af dansk politik. I hvert fald indtil skoen begynder at trykke.

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Danmark kan lære af Israels militærhackere

Unit 8200 under det israelske militær har gjort Israel til en af verdens absolutte hotspots for udvikling af cybersikkerhedsløsninger. Danske virksomheder kan med fordel lade danske it-ansvarlige træne i Israel, skriver Innovation Center Denmark.

Nu lurer frygten for klimapopulisme

Nu lurer frygten for klimapopulisme

KOMMENTAR: Målsætningen om at reducere udledningerne med 70 procent vil kræve enorme beløb og drastiske tiltag. Hvornår siger politikerne sandheden om den danske klimaplan?