EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

EU-landene er hver for sig meget små i forhold til Kina. Det er de til gengæld ikke, når de optræder samlet. Det stod klart i ugerne op til påsken.

Eksemplet på den lille svage europæiske nationalstat, der bukker og skraber for de magtfulde kinesere, udspillede sig i København. Her bød Zoologisk Have velkommen til to kinesiske pandaer, der er en del af det såkaldte pandadiplomati, som Kina har bedrevet, siden Mao under Den Kolde Krig sendte pandagaver til venligtsindede kommunistiske regimer rundt om i verden.

Eksemplet på, hvor meget EU-landene kan opnå med Kina, når de står samlet, kom nogle dage senere i Bruxelles, hvor der var et såkaldt EU-Kina-topmøde. Her var EU-landene repræsenteret af kommissionsformand Jean-Claude Juncker, af Donald Tusk, formanden for Det Europæiske Råd og af to kommissærer, hvoraf Margrethe Vestager var den ene. Kina stillede med premierminister Li Kequiang.

Login