Eurolande på vej mod meget mere EU

Mens de fire partier i blå blok ønsker mindre EU i det kommende regeringsgrundlag, skal de 19 EU-lande i eurozonen arbejde langt tættere sammen end i dag.  Det viser en ny rapport, som EU’s fem præsidenter fremlagde ved eurotopmødet i sidste uge i Bruxelles.  Ifølge rapporten er eurozonen et halvfærdigt projekt, som kun kan overleve, hvis de 19 medlemslande styrker den gensidige økonomiske solidaritet og udstyrer samarbejdet med en omfattende politisk overbygning.

Eurozonen er et halvfærdigt projekt, som kun kan overleve, hvis de 19 medlemslande styrker deres gensidige økonomiske solidaritet og udstyrer samarbejdet med en omfattende politisk overbygning.

Sådan lyder det i den vigtige men oversete rapport om EU’s fremtid, som EU’s fem præsidenter fremlagde ved eurotopmødet i sidste uge. Rapporten ”Completing Europe’s Economic and Monetary Union” er skrevet af formændene for EU-Kommissionen, Det Europæiske Råd, Eurogruppen, Den Europæiske Centralbank og Europa-Parlamentet. Samtidig er den nøje afstemt med regeringerne i Berlin og Paris.

Der er med andre ord tale om vidtgående reformplaner, der er dybt forankrede i EU’s institutioner og to vigtigste medlemslande. Dermed er sandsynligheden for, at disse planer gennemføres, langt større, end at Storbritanniens premierminister, David Cameron, kommer igennem med sine reformplaner i retning af mindre EU. Dem fik han 10 minutter til at orientere om ved sidste uges topmøde, der var præget af Grækenlandskrisen og den uholdbare flygtningesituation omkring Middelhavet.

Login