Europa skal træde varsomt på Den nye Silkevej

EU arbejder på højtryk for at etablere et sundt handels- og investeringspolitisk forhold til det kommunistiske Kina. Men Europa bør tænke langsigtet og strategisk, før man kaster sig i armene på de kinesiske statskapitalister, advarer eksperter.

Det er helt naturligt, at europæiske erhvervsledere føler sig fristede, når en kinesisk investor pludselig banker på døren i Struer, Stuttgart eller Strasbourg med et attraktivt tilbud om at købe virksomheden. Sådanne handler kan give store fortjenester til de hidtidige ejere, og de nye kinesiske ejere vil som regel forsikre deres europæiske forhandlingspartnere om, at man er interesseret i at bibeholde produktion og arbejdspladser i Europa.

Men omvendt bør europæiske politikere i lyset af Kinas stærkt voksende økonomiske styrke tænke nøje over, i hvilket omfang det tjener Europas og de enkelte EU-landes langsigtede erhvervsøkonomiske interesser at lade kineserne købe ind blandt europæiske virksomheder, som det passer dem.

Sådan lyder advarslen fra stadig flere eksperter i Europa. 2016 står til at blive et nyt rekordår, hvad angår kinesiske opkøb i Europa, og der er langtfra tale om ’uskyldige’ opkøb som det tilsyneladende forestående kinesiske opkøb af den engelske fodboldklub Liverpool F.C. eller den kinesiske investering i Bang & Olufsen. Statsdirigerede kinesiske investorer sværmer i øjeblikket om europæiske televirksomheder, chip-producenter, atomkraftværker og andre hightech-virksomheder med strategisk betydning. Og i den forbindelse skal europæerne tænke sig godt om.

Login