EU's ydre grænser ligner mere og mere en militærzone

Eksperter i menneskerettigheder advarer om, at EU’s grænsebevogtning får mere og mere militær karakter uden tilstrækkelig sikkerhed for, at flygtninge og migranter får en human behandling. En reform af det europæiske grænseagentur, Frontex, sikrer organisationen et historisk højt budget, der blandt andet bruges til 10.000 grænsevagter og indkøb hos firmaer, der leverer udstyr til israelsk militær.

Frontex var engang et relativt ukendt EU-agentur med et lidet imponerende budget på under 20 millioner euro: en udpost med adresse i Warszawa og en potentiel blindgyde for den ambitiøse eurokrat.

Men siden de store flygtningestrømme i 2014 er budgettet vokset med rekordfart, og selv om flygtninge i langt mindre grad søger mod EU, bliver Frontex nu det stærkeste og mest velfinansierede EU-agentur til dato:

Med en nyligt vedtaget reform mangedobles budgettet frem til 2025 til 1.871 millioner euro (ca. 14 milliarder kroner) der blandt andet skal finansiere opbygningen af en hær på 10.000 bevæbnede grænsevagter og bruges til indkøb af blandt andet overvågningsudstyr, droner, køretøjer, mobile kontorer og chartring af fly til hjemsendelser.

Login