Færre iværksættere giver Danmark færre job

Danmark ligger i bunden af OECD-landenes top-ti over de bedste iværk­sætternationer. Iværksætternes prestige er steget, men antallet af nye virksomheder er i tilbagegang, og alt for få af dem vokser sig store. Adgang til finansiering er den største forhindring for dansk iværksættersucces. Men kurven kan knækkes, hvis vilkårene lempes i iværksætternes første fem leveår, mener førende international ekspert.

I sidste uge blev iværksættere verden over udråbt til de nye folkehelte. Hyldet af mindst 7 millioner mennesker ved 35.000 arrangementer fordelt på 130 lande. Budskabet lød, at verden har brug for flere iværksættere for at træde ud af krisen, og at iværksættere er lige så vigtige for en nation, som  fodboldstjerner og popidoler er. 

Jonathan Ortmans, seniorpartner ved den anerkendte amerikanske iværksætterorganisation The Kauffman Foundation, er stifter og formand for den globale iværksætteruge, The Global Entrepreneurship Week. Ortmans mener, at den økonomiske krise har affødt et massivt behov for nye iværksættere. For iværksættere har netop selvtillid til og evner for at arbejde i de nye, mere usikre økonomiske omgivelser.

Verden har akut behov for, at flere tilegner sig de kompetencer, der følger med at arbejde i en startup: Iværksættere kan navigere i kaos. De kan forholde sig innovativt og kreativt til problemer – også selv om det endelige mål står uklart. Den slags kompetencer er der også hårdt brug for i etablerede virksomheder og organisationer, mener Jonathan Ortmans.

Login