Historien i tal

Fakta: Nye tal for klimaaftrykket fra din middagsmad sætter fisk på menuen

Udvalgte fødevarer og deres klimaaftryk oplyst CO₂-ækvivalenter per kg. nettovægt, version 2021 og version 2024

Niels Gustav Korsgaard Frederiksen

 

Forsøger man at gøre sine madvaner mere klimavenlige, er der godt nyt for fiskespiserne. Opdateringen af ’Den Store Klimadatabase’, et datasæt udarbejdet af den grønne tænketank CONCITO med klimaaftryk fra mere end 500 forskellige fødevarer, viser nemlig en markant reduktion i klimaaftrykket fra fisk sammenlignet med databasens første udgave fra februar 2021.

For eksempel er klimaaftrykket fra sild og atlantisk laks faldet til godt en tredjedel af, hvad det var opgjort til i 2021 – en reduktion fra mere end ni til tre kilo CO₂e/kg. Det er især nye oplysninger om energiforbrug og foderanvendelse i dambrugsproduktion, der har gjort klimakonsekvensen mindre. Således er klimaaftrykket fra fisk nu også på niveau med udledningen fra grise- og kyllingekød.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu