Fare for nyt udbrud af eurosclerose

Netop som eurosamarbejdet for alvor skal bestå sin lakmusprøve og udvikle sig i en ny og holdbar konstruktion, truer den tiltagende mistillid med at kaste os ud i ny økonomisk ustabilitet og tilbagegang.

Det er forstemmende, at den europæiske gældskrise får den europæiske befolkning og ikke mindst danskerne til at vende euroen ryggen.

Hvad er egentlig alternativet til euroen? Hvad sker, hvis euroen falder sammen?

Hvis Grækenland havde stået i samme økonomiske kaos som nu, men med egen valuta, var de gået statsbankerot. Ingen ville have lånt dem penge, og de ville opleve et fald i levefod, som kunne være mere barsk end det, de nu er i gang med.

Inden det var kommet så vidt, ville deres valuta være faldet betydeligt i værdi. Det havde ført til stigende inflation og lavere levestandard i Grækenland, men det havde givet Grækenland en større eksport og beskæftigelse på bekostning af de andre europæiske lande.

Havde grækerne undervejs rebet sejlene og begrænset de offentlige underskud, kunne de have redet stormen af, som det lykkedes i Danmark og flere andre lande med uansvarlig økonomisk politik i 1970’erne og 80’erne.

Prisen var dengang konkurrerende devalueringer, økonomisk ustabilitet og dårlig økonomisk udvikling i Europa – det blev kaldt eurosclerose.

Hvis euroen bryder sammen, er det mest sandsynlige en gentagelse af den kedelige udvikling fra 1970’erne og 80’erne. Det er derfor opmuntrende, at enkelte europæiske ledere prøver at redde euroen.

Det kræver imidlertid, at ministerråd og Den Europæiske Centralbank får flere magtmuligheder. Allerede ved skabelsen af euroen var det klart, at konstruktionen var risikabel, men der kunne ikke opnås enighed om mere. Det var også klart, at en holdbar konstruktion måtte skabes gennem kriser, og det er det, der måske er ved at ske.

Desværre med Danmark og den danske regering som fodslæbende deltagere.

Alle indlæg på MM Blog er alene udtryk for skribentens personlige holdning.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu