Fattigdomsbekæmper med forretningsgen

“Hvis vi kan gå på månen, kan vi også afskaffe fattigdom.” Mads Kjærs nægter at acceptere, at der er noget i denne verden, der ikke lader sig gøre.

Derfor var der ikke langt fra tanke til handling, da Mads Kjær, inspireret af FNs mål om at bekæmpe fattigdom, udvekslede ideen om at bekæmpe fattigdom ved at formidle mikrolån til forretningsdrivende i fattige lande med sin nuværende partner Tim Vang, da de to tilfældigt mødtes i en deletaxa i London.

“Afsættet var, at det her ikke kan være rigtigt, vi må gøre noget. Det kan Mads omsætte til skalerbar forretning og en virksomhed, der skaber en bedre verden,” siger Tim Vang.

Hvem har Væxt-factor?

Jagten på Væxt-Factor fortsætter. Denne uge præsenterer vi fem nye innovative talenter, der tegner Danmarks fremtid.

Læs alle de personlige portrætter på mm.dk/fremtidensdanmark

Bestyrelsesformanden i familievirksomheden Kjaer Group og stifteren af mikrofinansieringsportalen MYC4 beskrives af sin partner som en livsglad levemand, der ikke slår sig til tåls med, at verden er uretfærdig. Mads Kjær besidder et oprigtigt ønske om at ændre på tingenes tilstand, og løsningen inkluderer os alle.

MYC4 så dagens lys som en af verdens første mikrofinansieringsportaler i 2006, et koncept, som siden har spredt sig. I dag har selskabet formidlet lån til  6.500 små og mellemstore virksomheder i  Afrika. Pengene kommer fra mere end  18.000 mennesker, der tilsammen har bidraget med 100 mio. kr. For at nå hertil, er der de sidste fem år investeret 60 millioner kr. i selskabet. Halvdelen af pengene kommer fra Mads Kjær selv. Det er penge, han har med fra den solide familievirksomhed Kjaer Group i Svendborg, der har opbygget en stærk niche inden for salg af biler til nødhjælpsorganisationer i verdens brændpunkter.

Det er også gennem sine mange år i spidsen for Kjaer Group, at Mads Kjær har tabt sit hjerte til Afrika. Som partneren Tim Vang udtrykker det, så banker hvert andet hjerteslag hos Mads Kjær for Afrika.

Mads Kjærs Væxt-factor

CV – Mads Kjær – f. 1961

  • 2006: Stifter og CEO, MYC4
  • 2006:?Bestyrelsesformand i Kjaer Group
  • 1987-2006: CEO, Kjaer Group

MYC4

  • Stiftet i 2006
  • Har formidlet lån til 6.500 mikro- og små forretninger for 100 mio. kr i Afrika fra 18.000 personer og virksomheder fra 110 lande.
  • Antal ansatte: 5

Mads Kjær er nomineret til af Hans Erik Brønserud.

“Mads Kjær overtog familievirksomheden i Svendborg og opbyggede med succes en nicheforretning med salg af biler til nødhjælpsorganisationer, primært i Afrika. Det arbejde kunne han have fortsat med. I stedet valgte han med entusiasme at investere en stor sum private penge og sin energi i at opbygge mikrofinansieringsvirksomheden MYC4. Det har været fantastisk at opleve, hvordan han har fået det op at stå og er med til at placere Danmark på det globale landkort."
 
Hans Erik Brønserud
Adm. direktør, Middelfart Sparekasse

“Vi hører altid kun de negative historier om Afrika. Jeg har lært en masse i Afrika om nærvær, skaberånd og entreprenørgejst, som jeg gerne vil være katalysator for,” siger Mads Kjær.

Endnu mangler investeringen i MYC4 at kaste guld af sig. Men Mads Kjær er overbevist om potentialet i konceptet, der adskiller sig fra andre mikrofinansieringsmodeller, ved at pengene fortrinsvis lånes ud til virksomheder, der er i gang, og som har brug for kapital til at vokse, frem for til den nystartede iværksætter. I gennemsnit bliver 95 pct. af alle lån betalt tilbage igen, og flere virksomheder er i gang med både deres tredje og fjerde lån hos MYC4.

Nu skal forudsætningerne for at skalere op i MYC4 på plads, og det bruger stifteren al sin tid på. Der skal findes en række store pengestærke partnere, der kan bidrage til at skabe tillid til selskabet og konceptet, så MYC4 kan blive en god og troværdig investeringsmulighed for både den kapitalstærke pensionskasse og den private småinvestor.

“Hvis MYC4 skulle have været rigtig fra starten, så var vi aldrig kommet i gang. At fejle er en del af at at lære og en vigtig del af rejsen,” siger Mads Kjær. Det oplevede han blandt andet i 2009, da en svindler i Kenya stak af med 13 mio. kr. fra MYC4.

Hurdlerne for at realisere vækstpotentialet fremover er nu at sikre penge, kompetencer og troværdighed, så MYC4 kan skaleres op.

Selskabet skal med Mads Kjærs ord forvandles til mere end et hyggeligt csr-projekt og blive en god samfundsforbedrende forretning. Drømmen rækker dog endnu længere: “Hvis du tager et snapshot nu af Afrika om natten, så er det sort. Om ti til tyve år skal der være lyst op ved hjælp af bæredygtig energi. For det er en indikator for, at det er lykkedes at bekæmpe fattigdommen,” siger Mads Kjær.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu