Fem afgørende slag kan give Thorning fire år mere

Det kan godt være, at det umiddelbart ser sort ud for regeringen, der lider af kronisk modvind i meningsmålingerne, men der er alligevel mulighed for, at SR-regeringen kan genvinde magten, når folketingsvalget bliver udskrevet. Det viser Mandag Morgens analyse, der på baggrund af samtaler med ministre, politikere på tværs af partierne og centrale embedsfolk udpeger fem must-win battles for Helle Thorning-Schmidt. Statsministeren skal træde i karakter, se at få skabt ro internt i sit parti, og samtidig skal der skabes fælles fodslag med regeringspartneren og den nye R-leder. Finansloven ser ud til at blive den rødeste i mange år, og med et kompromis om den helt store knast, dagpengene, kan der skabes ro på den front. Til slut skal Thorning bevise, at regeringens reformer begynder at virke.

Torben K. Andersen

Lørdag den 20. september udspiller der sig to vigtige begivenheder i dansk politik. Den ene foregår i Herning. Den anden i Aalborg.

I Herning kan Kristian Thulesen Dahl fra sin talerstol på Dansk Folkepartis årsmøde bade sig i succes. Idemanden til den stærkt omstridte dagpengereform har udsigt til et kanonvalg, til stor indflydelse under en ny borgerlig regering og til at høste klapsalver for sine tanker om at lave et mere konjunkturafhængigt dagpengesystem.

På samme tid skal statsminister Helle Thorning-Schmidt på Socialdemokraternes kongres holde en af sin regeringstids vigtigste og sværeste taler. Hun risikerer at blive skydeskive for et bombardement af kritik for nu på 3. år at forsvare den dagpengereform, som hun grundlæggende var imod, og som koster partiet masser af vælgere. De radikale har ikke givet Thorning noget valg.

[quote align="right" author="R-kilde"]Dagpengene er nøglen. Hvis den sag ikke lægges død, kan Thorning ikke slå Løkke på valgets reelle kernespørgsmål: at hun er bedre til at levere økonomisk og social tryghed end Løkke.[/quote]

Thorning vil forsøge at banke en stor portion optimisme ind i de delegerede og give dem tro på, at hun igen kan slå Lars Løkke Rasmussen. Hun vil fremhæve de mange socialdemokratiske aftryk i regeringens resultater de seneste tre år som modsvar til de mange anklager om at føre blå politik. Og hun vil forsøge at overbevise baglandet og vælgerne om, at hun er kampklar efter måneders spekulationer om, hvorvidt hun var på vej til en toppost i Bruxelles.

Thornings tale kommer til at markere kursen frem til næste valg. Lykkes det for hende at indhente Løkkes massive forspring i meningsmålingerne, vil hun fremstå som den statsminister, der havde modet til at udfordre sine egne kernevælgere, vise vej ud af den økonomiske krise og lave det største comeback i nyere dansk politik.

Taber hun, risikerer hun at gå over i historiebøgerne som den verdensfjerne statsminister, der brød mange af sine valgløfter, ikke forstod sine kernevælgere og aldrig formåede at sætte sig i respekt og udfylde rollen som landets politiske leder.

Hvilket af de to vidt forskellige scenarier, der ender med at blive til virkelighed, kan paradoksalt nok afhænge af ganske få vælgere, små tilfældigheder, skæbnesvangre personsager eller de internationale konjunkturer.

Skal Thorning gøre sig håb om at slå Løkke en gang til, er hun nødt til at vinde en række politiske slag frem til næste valg. På baggrund af samtaler med ministre, politikere på tværs af partierne og centrale embedsfolk udpeger Mandag Morgen i denne analyse fem must-win battles for Helle Thorning-Schmidt.

Den rødeste finanslov i mange år

Thorning er tvunget til at lande en rød finanslov i år og dermed vise vælgerne, at rød blok er garant for investeringer i velfærd. Alt andet vil være et kæmpe nederlag. Og meget skal da også gå galt for regeringen, hvis ikke det skal ende med en aftale med SF og Enhedslisten.

I regeringen bryster man sig af, at øvelsen er tilrettelagt og eksekveret med stor præcision henover valgperioden: tre år med hårde reformer og stram sparekurs, som har ført til, at man i det sidste år før valget har opbygget et både økonomisk og valgtaktisk råderum.

Hver femte ‘dagpengeoffer’ er nu i job" caption="Figur 1  

Figur 2  " align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/caa80-ckr_fig02_-thornings-no%cc%83gletal-har-aldrig-ve%cc%88ret-bedre.png" image_width="0" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/01/c8da4-ckr_fig02_-thornings-no%cc%83gletal-har-aldrig-ve%cc%88ret-bedre.png | Forstør   Luk

Mens blå blok fortsat fører klart i meningsmålingerne, er der sket et markant nybrud i danskernes opfattelse af Helle Thorning-Schmidts og Lars Løkke Rasmussens politiske og personlige styrker og svagheder.

Kilde: Mandag Morgen på baggrund af virksomhedernes oplysninger. [/graph]

Regeringens udspil er designet til at forbedre forholdet til det parlamentariske grundlag i SF og Enhedslisten. Det store slagnummer bliver en omfattende sundhedspakke til 5 milliarder kr., som skal bruges til bl.a. bedre kræftbehandling og mere hjælp til kronisk syge. Psykiatrien skal styrkes med 2 milliarder kr. En fordobling af fradraget for fagforeningskontingent vil give lidt flere penge i hænderne for 1,3 million danskere. Og med regeringens beslutning om at gå helt op til EU-grænsen på tre pct. underskud er der afsat 1,5 milliard kr. til velfærdsforbedringer fra SF’s og Enhedslistens ønskeseddel.

“Det vil blive den rødeste finanslov i mange år,” som en S-kilde udtrykker det.

Det helt store slagsmål kommer til at stå om dagpengene. SF og Enhedslisten vil have forbedringer for nogle af de over 40.000 personer, som har mistet retten til dagpenge, hvoraf kun hver femte er kommet i arbejde igen. Se figur 1.

Hidtil har Thorning afvist at ændre på dagpengesystemet, da hun er bundet af aftalen med de radikale. Men med Margrethe Vestagers afgang til Bruxelles som Danmark nye EU-kommissær vokser presset på den nye radiale leder Morten Østergaard for at finde en løsning. Samtidig forsøger fagbevægelsen at presse det radikale bagland til at melde sig ind i kampen for at løse knuden.

Der kommer med garanti ikke til at ske ændringer af selve dagpengesystemet som f.eks. kortere genoptjeningsret. Men en række kilder forventer, at regeringen finder et kompromis, der kan afbøde nogle af virkningerne af dagpengereformen. Det kan f.eks. være en midlertidig fortsættelse af den særlige arbejdsmarkedsydelse, som er regeringens opfindelse, men som begynder at blive udfaset fra næste år. En anden mulighed er at sætte ægtefælleafhængigheden for kontanthjælpsmodtagere midlertidigt ud af kraft for tidligere dagpengemodtagere. Regningen for disse lappeløsninger skal i givet fald betales af blankochecken på de 1,5 milliard kr., understreger radikale kilder.

Under alle omstændigheder får SF og Enhedslisten svært ved at forklare sine vælgere, hvorfor de i givet fald skulle sige nej til de mange velfærdsinitiativer for milliarder af kroner. Og selv om SF har pustet sig voldsomt op med sin kampagne mod dagpengesystemet og nærmest overtaget Enhedslistens rolle som den benhårde kritiker, ser regeringen ud til at sidde med de fleste trumfer.  Derfor ser Thorning ud til at kunne lande en rød finanslov med en midlertidig løsning af dagpengekonflikten og dermed vinde dette slag.

Der skal skabes ro i parti og bagland

Helle Thornings tale ved Socialdemokraternes kongres er udset til at være den begivenhed, der samler partiet forud for næste folketingsvalg, som med stor sandsynlighed kommer til næste forår. For S-formanden har i dag ikke fodslag i egne rækker. Langt fra.

Tværtimod står statsministeren i en situation, hvor centrale ministre og magtfulde fagforeningsledere igen og igen modarbejder hende. På Christiansborg er det først og fremmest kredsen omkring erhvervsminister Henrik Sass Larsen, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Nick Hækkerup, der ifølge kilder fodrer pressen med historier, der stiller statsministeren i et tvivlsomt eller ligefrem negativt lys.

I fagbevægelsen er det særligt FOA’s formand, Dennis Kristensen – som repræsenterer næsten 200.000 lavtuddannede, primært offentligt ansatte – der betragtes som illoyal og som en, der i højere grad tjener sine egne, Enhedslistens og i sidste ende Dansk Folkepartis interesser, end som en, der bidrager til at skaffe opbakning til Thorning-regeringens overlevelse.

“Thulesen Dahl godter sig, hver gang Dennis går i krig mod Thorning,” lyder det bittert fra en kilde.

I Thorning-lejren erkender man, at dagpengestramningerne har været hårde for fagbevægelsen, men man understreger, at regeringen har brugt over 3,3 milliarder kr. på at afbøde virkningerne af den reform, som man har været tvunget til at gennemføre.

Statsministeren er i kraft af sit sparsomme og dårligt plejede netværk i partiet stort set magtesløs over for den interne ministermodstand, men hun håber, at de illoyale ministre af ren og skær egeninteresse vil indstille skydningen, fordi de gerne vil fortsætte som ministre.

Samtidig satser man på, at partiets græsrødder vil bakke op om Thorning, som det skete i forbindelse med krisemødet i Svendborg i april i år. Håbet er, at Thorning kan indgyde partimedlemmer sejrstro i sin kongrestale, og at en ægte rød aftale om finansloven med bl.a. højere fradrag for fagforeningskontingentet vil få de kritiske fagforeningsledere til at mobilisere deres medlemmer, som i sandhedens øjeblik inde i stemmeboksen må komme til den erkendelse, at en S-ledet regering alt andet lige vil tjene lønmodtagernes interesser bedre end blå blok.

SR-kontrakten skal revitaliseres

Thorning har i hele sin statsministertid slæbt rundt på det ledelsesmæssige handicap, at hun nok har været regeringens frontfigur, men at hun ikke var anset for at være dens reelle politiske leder. Det var den nu fratrådte radikale leder Margrethe Vestager.

Derfor bør den 47-årige Thorning nu logisk kunne vinde ledelsesmæssig pondus med den 38-årige Morten Østergaard ved sin side. Og Vestagers EU-exit kan også bane vej for en ny dynamik i samarbejdet mellem Socialdemokraterne og de radikale.

Den nye radikale leder Morten Østergaard har ikke samme styrke og autoritet som Vestager, og Vestagers exit ses som en mulighed for at skabe mere sammenhold mellem S- og R-ministrene.

I radikale kredse mener nogle kilder, at Østergaard må give sig i den langstrakte dagpengestrid alene af den grund, at han ellers vil kunne få en væsentlig del af skylden for SR-regeringens fald og Dansk Folkepartis fortsatte styrkelse.

“Dagpengene er nøglen. Hvis den sag ikke lægges død, kan Thorning ikke slå Løkke på valgets reelle kernespørgsmål: at hun er bedre til at levere økonomisk og social tryghed end Løkke,” lyder ræsonnementet fra en radikal kilde.

Omvendt tror man ikke på, at Østergaard vil bøje sig for S-krav begrundet i, at han må hjælpe Thorning til genvalg. Socialdemokraterne må i stedet engagere sig hårdt i den konkrete debat om, hvor mange der reelt rammes af de nye dagpengeregler, og de må argumentere skarpt for, hvad det er for et dagpengesystem, der skal vedtages i næste valgperiode, når dagpengekommissionen har gjort sit arbejde færdigt.

I socialdemokratiske kredse gør man sig heller ingen illusioner om, at det bliver let at flytte de radikale i dagpengesagen. En S-kilde forudser, at de to partier må gå til valg på en platform, hvor S og R står fast på to centrale uenigheder partierne imellem: at Socialdemokraterne vil forbedre lønmodtagernes dagpengerettigheder strukturelt, mens de radikale fastholder deres modstand mod den stramme udlændingelovgivning og går til valg på bl.a. et opgør med 24-årsreglen.

Bundlinjen er, at regeringssamarbejdet – særligt efter SF’s udtræden af regeringen – ser relativt gnidningsfrit ud. De enkelte ministre har fået mere erfaring og laver ikke længere så mange fodfejl som i begyndelsen.

Men samtidig har SR-regeringen været så fokuseret på den økonomiske politik og de mange reformer, at man ikke har fået udviklet den holdånd og fælles tilgang til mere værdipolitiske emner, som vil få regeringen til at fremstå som et trygt og tillokkende alternativ til en blå blok præget af store indre modsætninger.

Thorning skal træde i karakter

Hvis regeringen skal vinde næste valg, skal Thorning trække mindst 3-4 pct. flere vælgere over midten til sit parti fra primært Venstre og Dansk Folkeparti. SF og Enhedslisten kan ikke trække de nødvendige vælgere hen over midten. Og de radikale har trods Vestagers popularitet i medierne notorisk svært ved at nå op på sit valgresultat fra 2011, hvor partiet fik 9,5 pct. af stemmerne.

Derfor hviler ansvaret på Thornings skuldre. Håbet i Thorning-lejren er, at næste valg atter bliver kogt ned til et nyt præsidentvalg mellem de to topkandidater: Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen. Og det på trods af, at ingen af de to kandidater scorer høje karakterer på vælgernes tillidsbarometer, og at Dansk Folkeparti kan blive landets største parti.

[graph title="Thorning slår Løkke på troværdighed og økonomi" class="crb-wpthumb attachment-915-0 crb-graph-large" alt="" />

Kilde: Greens Analyseinstitut for Børsen 

Men i den præsidentvalgkamp står Thorning med gode kort på hånden. For selv om rød blok er langt bagud i meningsmålingerne, er det bemærkelsesværdigt, at Thorning har overhalet Lars Løkke Rasmussen i flere målinger om, hvem af de to danskerne foretrækker som regeringschef.

For nylig viste en måling foretaget af Greens Analyseinstitut for Børsen, at 34 pct. af vælgerne foretrækker Thorning som statsminister, mens 26 pct. peger på Løkke. Næsten halvdelen af vælgerne – 46 pct. – ser Thorning som den mest troværdige af de to, mens Løkke kun kan samle 15 pct. af vælgerne. Og flere vælgere peger på Thorning som den bedste garant for at løfte en række områder som velfærd, jobskabelse, udlændingepolitik, uddannelse og økonomisk ansvarlighed frem for Lars Løkke Rasmussen. Se figur 2.

Personligt synes Thorning at have vundet selvtillid ved den megen rosende omtale i internationale medier henover sommeren. Det er under alle omstændigheder blevet sværere for oppositionen at male et billede af en svag statsminister, når hun samtidig er tæt på at få en af de højest placerede poster nogensinde for en dansk politiker.

Men omvendt er man sig også meget bevidst, at Thorning ikke kan bruge den internationale opmærksomhed til noget i den nationale kontekst. Tværtimod skal hun vise sig lydhør over for den almindelige danskers bekymringer, og hun skal forsøge at cementere indtrykket af en leder, der måske ikke stryger sine kernevælgere med hårene, men som til gengæld udviser et fast lederskab, hvor der både er styr på finanserne og tages hånd om samfundets svageste.

Det store slag kommer til at stå på velfærdsfronten. Socialdemokraterne vil frem til næste valg hamre løs på Venstre og forsøge at tegne et billede af, at Løkke vil udsulte velfærden og eksponerer den store uenighed i blå blok om den økonomiske politik.

Socialdemokraterne sætter også deres lid til, at de kan hive nogle af de tabte vælgere tilbage fra Dansk Folkeparti, som gerne vil have Kristian Thulesen Dahls politik, men ikke vil have Løkke som statsminister. I S anser man det samtidig for sandsynligt, at Løkke i månederne frem mod valget igen vil falde ud af rollen som stærk politisk leder med strategisk overblik, sådan som det skete i sidste uge, da han kom til at fremstå smålig ved at byde den nye socialdemokratiske skatteminister, Benny Engelbrecht, velkommen med en meget hård og personlig kritik. Løkke har ofte vist sig som sin egen værste fjende, og det vil han blive ved med at være, mener man i S-lejren, hvor sekundære politikere måske nok i det små vil forsøge at tirre Venstre-formanden, mens Thorning til gengæld vil være strengt saglig og statsmandsagtig.

Reformer skal vise resultater

Skal Thorning vinde næste valg, er hun også afhængig af, at regeringens mange reformer for alvor begynder at vise resultater.

Beskæftigelsen er ganske vist steget med knap 20.000 personer siden starten af 2013, og ledigheden er på det laveste niveau i fire år. Forbrugernes optimisme er også på vej op, eksporten stiger og Danmarks konkurrenceevne har fået det bedre. Det er den slags resultater, der har høstet bred anerkendelse blandt førende økonomer og dele af dansk erhvervsliv.

Men i jagten på at rette op på dansk økonomi og skabe nye job er der kun få grupper af hendes kernevælgere, som ikke er blevet berørt på den ene eller anden måde. Hun har bl.a. reelt afskaffet førtidspensionen for alle under 30 år, skåret i store dele af kontanthjælpen og taget skraldet for VK-regeringens dagpengereform.

Hun har nappet en del af folkepensionen, så grundbeløbet ikke længere stiger i samme takt som den almindelige lønudvikling. Det samme med andre overførselsindkomster som dagpenge, kontanthjælp og førtidspension. Hun har været i konflikt med folkeskolelærerne og de studerende. Hun aflyste trepartsforhandlingerne, som fagbevægelsen havde skruet forventningerne op til. Og kommunerne er lagt i økonomiske jernlænker med budgetloven.

Samtidig viser de seneste tal for nationalregnskabet, at væksten er i bakgear. BNP faldt med 0,3 pct. i 2. kvartal i år. Og regeringen får derfor yderst svært ved at leve op til sit optimistiske skøn for væksten i år og næste år på henholdsvis 1,4 pct. og 2,0 pct.

De mange anklager fra både venner og fjender om løftebrud, om at føre blå politik, og om at Thorning ikke er en rigtig socialdemokrat har tæret alvorligt på vælgernes tillid til hende. Hendes eneste håb nu er at overbevise vælgerne om nødvendigheden af de mange reformer.

Lykkes den mission, vil hun kunne håbe på tilgivelse fra tilstrækkeligt mange af de vælgere, som i de seneste år har mærket sparekniven, men som nu har tillid til, at Thornings kurs har været den rette til at bringe Danmark ud af den dybe krise efter finansmarkedernes sammenbrud i 2008 og 2009. Dette slag er Thornings allersværeste. Taber hun det, vil Lars Løkke Rasmussen atter stå med nøglerne til Statsministeriet.

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu