Kulturanbefaling af 
Vibe Klarup

Feministisk litteratur, bornholmsk kunst og morgenandagt

Vibe Klarup er medlem af en feministisk bogklub og anbefaler ny, læst bog. Hun slår ofte et smut forbi Bornholm og anbefaler to derværende kunstudstillinger. Derudover er hun begyndt at praktisere et nyt morgenritual.

Læst

Vibe Klarup

Hun er generalsekretær for Amnesty Danmark og formand for Folkemødet på Bornholm.

Jeg er medlem af en feministisk bogklub, hvor vi får læst og drøftet en hel del feministisk litteratur – både gamle klassikere og nye bøger om køn og ligestilling. For nylig har vi læst Rikke Viemoses nye bog, ‘Nu taler jeg’, og det satte tankerne i gang. Med udgangspunkt i sine egne erfaringer skriver Viemose et brev til sin unge datter, som en hel generation af kvinder kunne være medunderskriver af. Efter nogle år med en heftig og til tider meget højlydt debat om #MeToo, overgreb og krænkelser i alle dele af samfundet, var det en helt særlig oplevelse at dykke ned i en bog, som usentimentalt registrerer alle de små hændelser og beslutninger, der igennem et pige- og kvindeliv bliver til erfaringen om det at være ”det andet køn”. 

Set

Som formand for Folkemødet besøger jeg ofte Bornholm, hvilket giver anledning til at se kunst i de bornholmske omgivelser. Jeg er vild med det sjove kunstnerkoncept ‘Holkahesten’, hvis navn er baseret på sagnet om fabeldyret, der engang huserede i Gudhjem. Sagnet er sidenhen blevet udviklet til et kunstnerkoncept og rummer flere forskellige fremtrædende navne på den danske kunstnerscene. Konceptet kan opleves hver sommer, og det er altid en fornøjelse. Jeg nærer også en stor kærlighed til værker af den danske maler 'Inge Lise Westman', som er udstillet på Bornholms Kunstmuseum. Hendes smukkeste værk er et maleri malet i sorg over tabet af hendes søn Emil. Det er en klar anbefaling at slå vejen forbi begge museer.

Hørt

Jeg er begyndt at liste mig ind til 'morgenandagten i Københavns Domkirke' sammen med de andre kirkegængere, inden jeg møder på arbejde. Det er blevet mit lille morgenritual midt i morgenmylderet. Jeg forestiller mig, at de fleste kommer for at få ro og samle styrke til endnu en dag. Andre puster måske ud ovenpå en hektisk morgen. Selv er jeg der især for at høre orgelmusik fra øverste hylde. Jeg er opvokset i en lille provinsby, der havde noget vanskeligt ved at rekruttere uddannede organister til sin kirke. Måske derfor er det en særlig fornøjelse at høre det enorme musikinstrument og organisten, der kompetent fylder kirkerummet. På en lille trist vintermorgen kan man opleve stor musik og få en velsignelse med på vejen. Det er en klar københavner-anbefaling!


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nuMandag Morgen logo
Læs mindre - forstå mere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 93 93 23[email protected]CVR nr.: 38253395

Mandag Morgen leveres af Mandag Morgen ApS, der ejes af Alrow Media ApS.

Ansv. ChefredaktørAndreas BaumannDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Mandag Morgen, 2024