Finanskrisens lange hale

Der er udsigt til langvarig stagnation og lavvækst i flere år. Det store gældsbjerg vil virke som en bremse på væksten. De finansielle markeder er stadig præget af ekstrem volatilitet, og politikerne mangler at gennemføre en række afgørende reformer, der begrænser systemkrisen. Der er meget stor risiko for, at finanskrisen forværrer klima- og fattigdomskrisen.

Intet tyder foreløbig på, at 2013 vil blive lettere at navigere i end 2012. Som grundlæggeren af World Economic Forum, Klaus Schwab, formulerer det: ”Lederskabet udfordres af jordskælv, der finder sted på mange forskellige områder: i økonomien, geopolitikken, samfundet, miljøet, teknologien og så videre. Ingen kan benægte, at verden er i en flydende tilstand, og de afledte radikale forandringer er særligt krævende for beslutningstagerne.”

Finanskrisen er én af syv forbundne megakriser, som kommer til at præge 2013. Læs analyser af de øvrige kriser her.

Finanskrisen er ikke overstået. Den er allerede forvandlet til en dyb gældskrise, der kan blive en langvarig vækstdæmper. Og risikoen for langvarig stagnation og lavvækst er betydelig. Ifølge centralbankernes sammenslutning, BIS, er de vestlige landes samlede gæld steget til 314 pct. af BNP – en fordobling siden 1980. I lande som Japan og Storbritannien er den langt højere, og det er tydeligt, at nedgearingen fra flere årtiers gældskultur knap nok er begyndt. Se figur 1. Det kan tage flere år at arbejde denne gældspukkel af. ”De, der håber på et quick fix, vil fortsat blive skuffede – for der er ingen. Og centralbankerne – der allerede er overbebyrdede – kan ikke reparere svaghederne,” lyder den klare besked fra BIS.

Login