Finansmarkedets overdommere bør nedgraderes

De tre store amerikanske kreditvurderingsinstitutter fremstår nærmest som orakler i den offentlige debat. Men deres vurderinger er ikke mere autoritative end andre økonomers. Deres indflydelse skyldes først og fremmest, at politikerne har lagt deres karaktergivning til grund for reguleringen af den finansielle sektor.

De store amerikanske kreditvurderingsbureauer har siden finanskrisens begyndelse fået en nøglerolle i den politiske og økonomiske debat. Bureauerne, der bedømmer nationers og virksomheders økonomiske tilstand og kreditværdighed, har fået status af en slags overdommere, hvis vurderinger tillægges nærmest guddommelig autoritet. Selv økonomiske stormagter som USA og Frankrig frygter konsekvenserne, når de nedgraderes fra den fornemme triple A-karakter til den næstfineste, AA+.

Siden årsskiftet er ni EU-landes kreditrating nedgraderet, herunder Frankrig. Ratingbureauet Standard & Poor´s har sendt Portugal ned på junk-niveau, og det førte til hård kritik fra det portugisiske finansministerium. Og det vakte også opsigt, at de to store EU-lande, Italien og Spanien, her i januar fik deres rating sænket med to trin.

Men reelt er bureauernes vurderinger ikke mere autoritative end alle mulige andre økonomers. Det gælder ikke mindst de omdiskuterede landevurderinger, fordi nationers evne og vilje til at betale deres gæld i sidste ende afhænger af den fremtidige politiske  udvikling, som selvsagt kan være næsten umulig at forudsige. Sådan lyder vurderingen fra nogle af de danske eksperter, der har det mest indgående kendskab til ratingbureauernes arbejde. De bakkes nærmest enstemmigt op af en række kilder i den finansielle sektor, der dog ikke ønsker at lufte deres synspunkter i den offentlige debat.

Login