Flere penge til bankerne og færre til hospitalerne: Regionerne hænger på dyre lån

Flere af landets regioner er bundet af lån med såkaldt renteswap. Det betyder, at de i mange år frem skal betale op til fem procent i rente, mens resten af verden taler om minusrenter. Nye regnskaber viser, at det vil koste flere hundrede millioner for regionerne at komme ud af aftalerne.

Regionerne hænger på dyre lån

Mens danskerne kappes om at låne penge til noget nær nul i rente, hænger flere af landets regioner fast i gamle aftaler om tårnhøje faste renter mange år frem i tiden. Det gælder blandt andet Region Nordjylland, der helt frem til 2029 betaler Nordea en fast rente på 5,85 procent som følge af en gammel renteswap. Resultatet er svært at tage fejl af: Flere penge til bankerne og færre til hospitalerne. 

Flere penge til bankerne og færre til hospitalerne: Regionerne hænger på dyre lån

Nordea solgte dårlig swapaftale til Region Nordjylland

Alt imens danskerne kappes om at låne penge til noget nær nul i rente, hænger flere af landets regioner fast i gamle aftaler om tårnhøje faste renter i mange år frem.

Det viser Mandag Morgens gennemgang af de fem regioners renteswapaftaler, der er blevet brugt til at sikre faste renter på lån, som oprindeligt var variabelt forrentede.

Flere af regionerne betaler således i dag mellem 4 og 5 procent i fast rente på dele af deres gæld, og i et enkelt tilfælde ligger den faste rente nær 6 procent om året. Det betyder, at regionerne år efter år hænger på millionstore renteudgifter, som de kunne have været foruden.




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu