Flertal af EU-borgere ønsker fælles kriseløsninger

Angela Merkel taler om ”smertelige” indrømmelser til Storbritannien efter sidste uges topmøde i Bruxelles, hvor både Brexit og flygtningekrisen dominerede dagsordenen. Men viljen til at finde fælles løsninger på Europas flygtninge- og migrationskrise er langt mere udbredt blandt EU-landenes borgere, end den er hos EU-landenes politikere. Tiden arbejder for fælles løsninger ligesom under finanskrisen og statsgældskrisen, siger Margrethe Vestager.

Mens EU’s 28 medlemslande er dybt uenige om, hvordan man skal håndtere flygtninge- og migrationskrisen i Europa, er der ifølge en omfattende paneuropæisk og uafhængig meningsmåling klart flertal blandt EU-landenes borgere om at finde fælles løsninger på den krise, der er opstået, efter at langt over en million migranter i 2015 er ankommet til EU-landene.

Det står i kontrast til sidste uges EU-topmøde, hvor det EU-skeptiske Storbritannien krævede kontroversielle indrømmelser fra de andre medlemslande. Den udbredte erkendelse blandt toppolitikerne er, at indrømmelserne til briterne vil skade sammenhængskraften i Den Europæiske Union. Men det er nødvendigt i forsøget på at sikre fortsat britisk medlemskab af EU.

Tysklands kansler, Angela Merkel, talte ved sit pressemøde natten til fredag om, at man var nødt til at indgå ”smertelige kompromiser” i forsøget på at hjælpe Storbritanniens premierminister David Cameron med den aftale, der skal danne grundlag for den britiske folkeafstemning om fortsat EU-medlemskab, som ventes afholdt 23. juni. Mens aftalen ved redaktionens afslutning endnu ikke var færdig, står det klart, at de planlagte kompromiser trækker hårdt på solidariteten EU-landene imellem, fordi Storbritannien reelt får lov til at diskriminere mellem egne statsborgere og andre EU-borgere.

Login