Kulturanbefaling af 
Helle Østergaard

Fodbolden i kulturen

Helle Østergaard har set DR-fortælling om et helt særligt fodboldhold. Derudover lytter hun til podcast med anerkendt fodboldekspert i værtsrollen og anbefaler flere gode romaner. 

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Set

Helle Østergaard

Helle Østergaard er direktør i Mary Fonden.

Hun er medlem af OMBOLD’s bestyrelse – et fodboldfælleskab for udsatte voksne og mennesker ramt af hjemløshed.

Desværre ser vi igen frem mod en tid, hvor den kulturelle scene sættes på pause. Men TV og streaming er der masser af. En programserie, der har fyldt meget for mig de seneste uger, er DR’s fortælling om ’Det andet landshold’, hvor vi i seks afsnit følger det danske hjemløselandshold. Det er grundlæggende en dybt rørende fortælling om, hvor fundamental en forskel vi kan gøre for andre mennesker, hvis vi giver dem muligheden for at blive en del af et stærkt fællesskab. Vi ser de hjemløse mænds kamp for at skabe et liv uden misbrug. Deres store og små sejre. Jeg blev meget rørt af at høre deres historie. Høre dem fortælle om deres barndom og reflektere over alt det, livet har budt dem. Det er en enkel fortælling, som har meget på hjerte.

Hørt

For tiden lytter jeg til mange podcast. En af dem er ’Bech Bag Bolden’, hvor fodboldekspert Troels Bech i samtaler med sportens største eksperter og profiler afdækker fodboldens hemmeligheder fra hverdagen i high performance-miljøer i Danmark og internationalt.  Og det er langt fra en klassisk sportspodcast. Det er inspirerende samtaler om, hvordan man kan lede gennem passion og kærlighed til det, man laver. Det handler ikke så meget om fodbold, men mere om hvordan vi motiverer hinanden og skaber et stærkt sammenhold. Jeg synes egentlig godt om alle afsnit, men skulle jeg fremhæve nogle, kunne det være afsnittene med Bo Henriksen og Kasper Hjulmand. Jeg tog vigtige pointer om ledelse og fællesskaber med mig fra begge. 

Læst

I øjeblikket er jeg i gang med flere bøger. Spændingsromanen ’Låst’ af Anne Mette Kirk er en rørende fortælling om en gruppe unge mennesker i tyverne, der hver især føler sig låst, fordi de bærer rundt på tunge hemmeligheder. Romanen er i virkeligheden en ungdomskrimi, men Anne Mette Kirks sprog er medrivende for alle. Niviaq Korneliussens ’Blomsterdalen’ er en tungere historie og måske den bedste og vigtigste, jeg har læst i flere år. Om det smukke og brutale Grønland. Er man ikke til skønlitteratur, kan man dykke ned i de stoiske principper. Personligt fik jeg i hvert fald meget ud af at læse (og minde mig selv om): ’Det hele handler ikke om dig’, skrevet af Niels Overgaard.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu