Kulturanbefaling af 
Kim Mortensen

Fodboldteater, Tønder-hygge og politisk danmarkshistorie

Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, anbefaler teaterstykke om ‘Fodbold, fodbold, fodbold’, en usædvanligt hyggelig festival i Tønder og bøger om Anker Jørgensens og Poul Schlüters tid ved magten.

Set

Om

Direktør i Dansk Fjernvarme.

Forhenværende folketingsmedlem for Socialdemokratiet og højskoleforstander.

For nogle uger siden var jeg med min datter, der er ansat på Det Kongelige Teater, inde at se forestillingen ’Fodbold fodbold fodbold’. En farverig forestilling, hvor publikum, iført fodboldtrøjer, kunne følge optakten til pokalfinalen mellem to fiktive klubber og undervejs blev taget med i de mange dilemmafyldte temaer, der er i og omkring den professionelle fodbold. Fodbold er uden tvivl vigtig for mange mennesker, herunder også mig – eller som den legendariske Liverpool-stjerne og manager, Bill Shankly, i 1981 svarede på sit eget spørgsmål om, hvorvidt fodbold er et spørgsmål om liv og død: ”Det er meget vigtigere end det.” Det er blandt andet dette spørgsmål, som teaterstykket kredser omkring. Den passion, der gælder for klubbernes fans, de skæbner, der er ofre for den professionelle fodboldmaskine, og de arbejdere, der under slavelignende vilkår opfører stadion og anlæg til det kommende VM i Qatar. Scenen, lyden, effekterne med publikum iført fodboldtrøjer samt glimrende skuespil gør dette stykke til en helt særlig teateroplevelse.

Hørt

Sammen med min kone deltog jeg i sommer i årets Tønder Festival. Det var en helt enestående oplevelse. For det første da vi fik mulighed for at høre en hel masse god musik, som vi ikke havde hørt før, og dernæst fordi vi oplevede en fantastisk hyggelig og veltilrettelagt festival med glade mennesker overalt. Om det var sønderjyske Rikke Thomsen, der lagde Telt 2 ned med en enestående solokoncert, eller Tami Nelson på den store Open Air-scene, der leverede et fantastisk sceneshow, så var alle koncerter leveret med stor professionalisme af dygtige og talentfulde musikere. En klar anbefaling herfra er ikke blot at tage på Tønder Festival i 2023, men også at finde playlisten Tønder Festival 2022 på Spotify, hvor en del af programmet kan genhøres. Tønder Festival er for alle, også os debutanter, selvom jeg klart fornemmede, at vi var i mindretal.

Læst

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg får læst for lidt, når det gælder litteratur. Men når jeg får åbnet en bog i ny og næ, er det oftest enten biografier eller politisk historie. Jeg kan klart anbefale at tage fat i Thorsten Borring Olesen og Niels Wium Olesens tobindsværk om Anker Jørgensens og Poul Schlüters regeringsperioder. Bøgerne ’Anker Jørgensens Tid 1972-1982’ og ’Poul Schlüters Tid 1982-1993’ er bøger, det er værd at give sig i kast med, da det er politisk danmarkshistorie, der favner alt fra jordskredsvalget i 1973 til Danmarks medlemskab af EU og afstemningen om Maastricht-traktaten. Ikke mindst er bøgerne relevante nu, hvor vi igen står i både en energi- og forsyningskrise og befinder os i en tid med stigende inflation.

Omtalte personer

Kim Mortensen

Direktør, Dansk Fjernvarme, fhv. MF (S)
elektriker (Esbjerg Tekniske Skole 1986)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu