Folkemødet slår dørene op

Vi er i uge 24, og dermed er det tid til årets udgave af den politiske festival Folkemødet på Bornholm. Vi tager et historisk tilbageblik og kigger frem i årets program.

Fra torsdag løber den sjette udgave af Folkemødet på Bornholm af stablen. Politikere, repræsentanter fra erhvervslivet og interesseorganisationer, spindoktorer, kommentatorer, embedsmænd, lobbyister og ikke mindst ”den helt almindelige dansker” blander sig i den bornholmske by Allinge, der er vokset sammen med Sandvig, og dermed er øens femte største by.

På rekordtid har Folkemødet udviklet sig til noget nær en tradition og årlig tilbagevendende politisk begivenhed. Første festival fandt sted i år 2011, hvor budgettet lød på 2,4 mio. kr. og med 2.500 deltagere i gennemsnit pr. dag. Allerede året efter oplevede arrangørerne en eksplosion i interessen og sidste år deltog 25.000 pr. dag, mens budgettet nu lød på omkring ti mio. kr.

Ny rekord i antal deltagere

Festivalarrangørerne forventer i år op mod 27.000 deltagere hver dag. De knap 2.000 flere gæster i forhold til sidste år er beregnet ud fra tilbagemeldinger fra blandt andet flyselskaberne, der har rapporteret om en stigning i antallet af solgte billetter på cirka otte pct. i forhold til 2015. Dermed har Folkemødet formodentlig fundet et leje for offentlighedens interesse, da antallet ligger tæt på deltagertallene for de seneste to år.

LÆS OGSÅ: Morten Rud Pedersen - kongen af Folkemødet

TDC offentliggjorde sidste år en analyse af, hvor deltagerne kommer fra. Det gjorde selskabet på baggrund af data fra selskabets mobilmaster placeret omkring Allinge, hvor man frasorterede telefonnumre, der tilhørte bornholmere. Konklusionen var særdeles klar i mælet: Hele 60 pct. af mobiltelefonerne tilhørte indbyggere i Hovedstadsområdet, mens 13 pct. kom fra det øvrige Sjælland. Den laveste repræsentation stod nordjyderne for.

”En mobilmast registrerer alle de telefoner, der har været koblet på den, hvilket giver os en enorm mængde data at arbejde med, så vi eksempelvis ved en anonymiseret behandling af dataene kan kortlægge danskernes rejsemønstre,” forklarede koncerndirektør i TDC Operations, Peter Trier Schleidt i en pressemeddelelse.

Mød Mandag Morgen

Mandag Morgen anbefaler

To analyser fra Mandag Morgen er med til at danne ramme om et par arrangementer ved Folkemødet. Rapporten "Kommune Forfra" fra januar i år diskuteres på et møde torsdag kl. 16:15 i en debat under overskriften "Hvem udvikler den offentlige velfærd?". Analysen gennemgår Aarhus Kommunes nye plan for udviklingen af den kommunale velfærd, som beskriver velfærd som en opgave alle borgere er fælles om. Hvis velfærd ikke er en kommunal opgave alene, hvem skal så tage ansvar for den? Kan alle velfærdsopgaver lægges i hænderne på borgerne? I panelet sidder Vibe Klarup Voetmann, Formand, Frivilligrådet. Jacob Bundsgaard, Borgmester, Aarhus Kommune. Esben Kullberg, Sekretariatschef, Ligeværd. Mødet finder sted i Ligeværdsteltet på Kæmpestranden.

Mandag Morgen står også bag analysen "Sundhedsvæsenet - ifølge danskerne", der er udarbejdet for TrygFonden, og som er omdrejningspunktet ved debatmødet "Hvad skaber værdi for patienten?", der tager udgangspunkt i sundhedssektorens nuværende fokus på behandling og overlevelse som en værdi, men hvad med livskvaliteten – skal den også være styringsredskab? Analysen er den hidtil bredeste og mest dybdegående undersøgelse af danskernes forhold til det samlede sundhedsvæsen. Mere end 6.000 danskere er blevet spurgt om deres overordnede forventninger til sundhedsvæsenet, deres konkrete erfaringer og deres holdninger til en række forandringstiltag. I panelet sidder Sophie Hæstorp Andersen, Regionsrådsformand, Region Hovedstaden. Anne Jastrup, Underdirektør, Tryg Fonden. Jakob Kjellberg, Professor, KORA. Helle Søholm, Næstformand, Yngre Læger. Niels Reichstein Larsen, Hospitalsdirektør, Bornholms Hospital. Camilla Hersom, Formand, Danske Patienter. Mødet finder sted fredag kl. 10:15 i Sundhedsteltet på Kæmpestranden.

Vi har gennemgået programmet med en tættekam og udvalgt 150 arrangementer inden for sundhed, politik, integration og flygtninge, digitalisering, innovation, disruption, velfærd og den offentlige sektor generelt. Se Mandag Morgens 150 anbefalinger her og sammensæt selv dit program.

Rundt om programmet

I 2011 kunne deltagerne vælge mellem 256 arrangementer. I år byder programmet på lige knap 3.000 events. Først på dagsordenen står åbningstalen, der traditionen tro afholdes af borgmesteren i Bornholms Regionskommune, der de seneste seks år har været Winni Grosbøll (S). For to år siden indførte festivalarrangørerne en ny tradition, hvor den til enhver tid siddende statsminister er medåbningstaler. Dengang var det Helle Thorning-Schmidt (S), der besteg talerstolen og holdt en 12 minutter og 45 sekunder lang tale.

LÆS OGSÅ: Her er Mandag Morgens 150 anbefalinger til arrangementer på Folkemødet

Helle Thorning-Schmidt åbner Folkemødet 2014

I år er det så Lars Løkke Rasmussen (V), der er med til at åbne ballet torsdag kl. 14:00.

Det er i det hele taget partispidserne, der er blandt de store tilløbsstykker, når de hver især holder deres partiledertaler på festivalens hovedscene. Og netop partilederne var hurtige til at evaluere festivalens første program i 2011, hvor der var et ønske om, at man ikke programsatte partilederne i tidsrummet mellem kl. 18 og 19. Det var svært at få ørenlyd, fordi festivaldeltagerne var gået til middag.

I år er der premiere på en ny partileder, når Alternativets politiske leder Uffe Elbæk indtager talerstolen. Han får æren af at være den første, der afholder partiledertale. Det sker på åbningsdagen kl. 17.

De øvrige partiledere taler således:

Fredag den 17. juni: Anders Samuelsen (LA) kl. 11. Lars Løkke Rasmussen (V) kl. 14. Pernille Skipper (EL) kl. 17.

Lørdag den 18. juni: Kristian Thulesen Dahl (DF) kl. 11. Mette Frederiksen (S) kl. 14. Morten Østergaard (R) kl. 17.

Søndag den 19. juni: Pia Olsen Dyhr (SF) kl. 10. Søren Pape Poulsen (K) kl. 12.

Det fulde overblik

Et andet højdepunkt er Folkemødets såkaldte dialogpris, der blev indstiftet i 2012. Det er festivaldeltagerne, der ved en app-afstemning bestemmer, hvilken politiker, der især har udmærket sig som dialogsøgende og lyttende under folkemødets debatter. I 2014 gik prisen til Pia Olsen Dyhr (SF), og sidste år var det Ida Auken (R), der kunne rejse hjem med vandrepristrofæet, samt et weekendophold for to på Stammershalle Badehotel i Gudhjem. Bag prisen, der uddeles søndag, står Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Folkemødet byder ikke bare på debatter mellem politikere, men også erhvervslivet spiller en væsentlig rolle. Dansk Industri står bag debatmøder om iværksætteri, innovation, skattepolitik og digitalisering i erhvervslivet. Danske Regioner afholder i løbet af de fire dage, festivalen varer, debatter og seminarer om fremtidens sundhedsvæsen. Også PensionDanmark og Falck taget emnet op, når de torsdag kl. 15:30 afholder ”Sundhedens Topmøde” med deltagelse af sundhedsminister Sophie Løhde (V), regionernes formand Sophie Hæstorp Andersen (S) og forbundsformand i 3F, Per Christensen.

Dagen efter, fredag kl. 15:30, står de to arrangører bag ”Investorernes Topmøde”, hvor udgangspunktet er den finansielle sektors rolle i forhold til at skabe vækst og job. Her deltager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), adm. direktør i Danske Bank, Thomas Borgen, samt Torben Möger, adm. direktør i PensionDanmark.

Mens Dansk Byggeri retter fokus på Danmarks yderområder og manglende på arbejdskraft, sætter energisektoren fremtidens klima- og energipolitik til debat. Og DONG Energy træder ind i en meget aktuel debat om selskabet, når direktøren for strategi og kommunikation, Jakob Askou Bøss, svarer på spørgsmål om virksomhedens værdi. DONG er kommet på børsen og selskabets værdi er fordoblet på få år. Hvordan er det sket, lyder oplægget til debatten, der finder sted torsdag kl. 16 og har Radio 24syv som bagmand.

I den mere kuriøse ende inviterer Dansk Energi og Østkraft til energi-bingo-banko fredag og lørdag med fire forskellige opråbere, nemlig ”skattefar” (skatteminister Karsten Lauritzen, V), ”vagthunden” (partileder Kristian Thulesen Dahl, DF), ”idealisten” (partileder Morten Østergaard, R) og ”kassemesteren” (finansminister Claus Hjort Frederiksen, V), som det hedder i programmet.

I Europateltet på Cirkuspladsen er EU’s fremtid til debat. Det gælder ikke mindst konsekvenserne af Storbritanniens mulige udtrædelse af EU-samarbejdet efter folkeafstemningen den 23. juni om landets medlemskab af unionen. Lørdag er der i Udenrigsministeriets telt debatmøde med Ole Ryborg, EU-korrespondent, Danmarks Radio, Marlene Wind, professor, Københavns Universitet og Hans Martens, seniorrådgiver, Tænketanken EUROPA, der drøfter EU’s fremtid – storhed eller fald.

Også den offentlige sektor er sat til debat ved forskellige møder. LO og FTF spørger fredag kl. 14:30 ”Hvad skal vi med den offentlige sektor?”, der blandt andet har analytiker ved Mandag Morgen Martin Møller Rasmussen blandt debattørerne. Panelet består herudover af Nanna Højlund, næstformand, LO, Bente Sorgenfrey, formand, FTF, Jacob Torfing, professor, RUC, Knud Aarup, tidligere kommunaldirektør i Randers Kommune og direktør i Socialstyrelsen, samt Anker Boye (S), borgmester i Odense.

Fredag aften er der i øvrigt fare for, at russiske modvinde vil blæse over klippeøen, når den russiske punkgruppe Pussy Riot indtager hovedscenen, hvor de bliver interviewet om demokrati og frihedsrettigheder. Gruppen blev kendt over hele verden for fire år siden, da tre af gruppemedlemmerne - Nadesjda Tolokonnikova, Maria Aljokhina og Jekatarina Samutsevitj - blev anholdt og idømt flere års fængsel efter en happening i Frelser Katedralen i Moskva. Indslaget på Folkemødet kan let påvirke et i forvejen køligt forhold mellem Danmark og Rusland, påpegede eksperter overfor Berlingske Politiko i december.

”Det er noget, man fra russisk side vil være utilfreds med, og man vil også lufte den utilfredshed, forventer jeg. Man bryder sig ikke om, at Pussy Riot og andre systemkritikere kan få en platform at udfolde sig fra,” sagde Flemming Splidsboel Hansen til Politiko.


Følg folkemødet på de sociale medier

Kan du ikke selv være til stede og alligevel gerne følge med i begivenhedernes gang, så kan Folkemødet blandt andet følges på Facebook, Instagram og Twitter under hashtagget #fmdk. Og på sidstnævnte medie er debatten allerede godt i gang:


 

Forrige artikel Folkemødet 2016: Vi anbefaler 150 debatmøder Folkemødet 2016: Vi anbefaler 150 debatmøder Næste artikel Skoler skal aflevere millioner tilbage til staten Skoler skal aflevere millioner tilbage til staten

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

Datavisualisering skaber ny velfærd i Gladsaxe

I Gladsaxe Kommune har data forladt regnearkene og indtaget storskærmene i både direktion og jobcenter, så de bliver synlige og brugbare for alle, også de borgere, det hele handler om. Visualiseringerne udvikles af en særlig enhed for Datadrevet Forretningsudvikling.

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

Topchefers fokus på data hjælper unge i arbejde

En gang om måneden gennemgår direktion i Gladsaxe Kommune en tsunami af data for at følge udviklingen på 29 vigtige udvalgte områder. De diskuterer og justerer kursen, hvis udviklingen går i den forkerte retning. Mandag Morgen sad med ved bordet på direktionens første møde i år.

Davos er blevet afmagtens topmøde

Davos er blevet afmagtens topmøde

KOMMENTAR: Mens en række af klodens toneangivende ledere mødes i Davos denne uge, accelererer de udfordringer, de er sat i verden for at løse. Der er akut behov for at finde nye svar på de globale risici.

Klimakampen skaber større ulighed

Klimakampen skaber større ulighed

Alle danskere skal ændre forbrug og livsstil, hvis vi skal nedbringe udledningen af drivhusgasser så meget, som politikerne ønsker. Men for de fattigste slår klimaregningen hårdere end for resten. Derfor anbefaler eksperter, at politikerne kompenserer folk med lave indkomster, før vi skruer op for energiregningen eller prisen for en bøf.

Europas grønne omstilling har social slagside

Europas grønne omstilling har social slagside

EU-landenes klimapolitikker er ikke socialt bæredygtige, fordi de gavner industrier og kapitalejere, mens forbrugere straffes, konkluderer eksperter fra Bruxelles’ førende politisk-økonomiske tænketank. Hvis vi fortsætter klimapolitikken i samme spor, vokser uligheden, advarer Margrethe Vestager.

Afgifter på kød og fly splitter rød-grøn blok

Afgifter på kød og fly splitter rød-grøn blok

Oppositionen er klar til angreb på Løkke-regeringernes klimapolitik i den kommende valgkamp. Men de har svært ved selv at holde den fælles takt. Partierne til venstre for Venstre kan godt blive enige om, at landbruget skal holde for, men de er dybt uenige om, hvordan man skal nedbringe danskernes klimabelastende forbrug.

Set, læst og hørt: Tommy Ahlers

Set, læst og hørt: Tommy Ahlers

Mandag Morgen har bedt uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) om at komme med tre kulturanbefalinger. Han anbefaler blandt andet at tage til kirkekoncerter, og så er han hoppet med på Lykke-Per-bølgen.

Nina Smith: Kvinder skal droppe perfekthedskonkurrencen

Nina Smith: Kvinder skal droppe perfekthedskonkurrencen

På universitetet oplever professor Nina Smith studerende, særligt piger, der bryder grædende sammen, når de får en ’forkert’ karakter. Kvinder vil være perfekte både ude og hjemme, og det kan man ikke, siger hun. Og hun taler af erfaring.

Forskning: Finansverdenen tiltrækker svindlere

Forskning: Finansverdenen tiltrækker svindlere

Forskere mener at have fundet formlen for uærlighed. Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Vi skylder vores ældre en værdig afsked

Vi skylder vores ældre en værdig afsked

KOMMENTAR: Regeringens forslag til sundhedsreform skal sætte patienten i centrum, men det ligner desværre en bureaukratisk øvelse, hvor ansvaret nemt kan falde ned mellem alt for mange stole. 

Få styr på din virksomhedskultur – den er grundlaget for alt andet

Få styr på din virksomhedskultur – den er grundlaget for alt andet

KOMMENTAR: Det kan være en udfordring at holde fokus og retning, når man samtidig gerne vil pleje en åben og eksperimenterende tilgang til sin i virksomhed. Det afgørende er at fremelske og pleje en virksomhedskultur, der understøtter begge dele. Her er, hvordan vi gør det i Milestone Systems.

Løkkes sundhedsreform har store huller

Løkkes sundhedsreform har store huller

ANALYSE: Hvis nogen havde sat næsen op efter en enkel og gennemskuelig fordeling af opgaverne i sundhedsvæsenet, risikerer de at blive slemt skuffet. Regeringens udspil til en sundhedsreform har mange gode hensigter, men også mange uklare elementer.

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Forskere forbereder computerkraftens kvantespring

Vi har vænnet os til, at computere og alt, hvad der har med digital teknologi at gøre, bliver bedre, hurtigere og billigere år for år. Men hvis udviklingen skal fortsætte, er der snart behov for at skifte til helt nye teknologier. Den mest lovende er kvantecomputere.

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danske film- og animationsselskaber mister ordrer for en halv milliard

Danmark er sammen med Bulgarien og Luxembourg snart de eneste EU-lande i Europa uden statsstøtte til film- og animationsbranchen. Det koster på ordrebogen. Venstres erhvervsordfører erkender, at man kan blive nødt til at følge trop og uddele millioner i statsstøtte til internationale filmgiganter.

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

De kreative erhverv kræver politisk bevågenhed

Den kreative sektor i Danmark boomer og klarer sig målt på eksportvækst bedre end andre sektorer. Alligevel tøver politikerne med at anerkende vækstpotentialet, lyder kritikken. Det sker imidlertid i lande som Holland, Storbritannien og Finland.

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Spilfirma: Svært at skaffe talenter

Sybo Games er en dansk spilvirksomhed med vækstpotentiale. Men bl.a. jagten på talenter er en udfordring, siger CEO Mathias Gredal Nørvig, der er formand for den nye forening Vision Denmark.

Set, læst og hørt: David Dreyer Lassen

Set, læst og hørt: David Dreyer Lassen

Mandag Morgen har bedt David Dreyer Lassen, bestyrelsesformand i DFF, om tre kulturanbefalinger. Han fremhæver blandt andet en historisk roman om videnskab, og så fortæller han om udfordringerne ved at dele Spotify-konto med sin 12-årige søn.

Sundhedsreform kan øge forskelle på tværs af landet

Sundhedsreform kan øge forskelle på tværs af landet

Den nye sundhedsreform kan – stik mod hensigten – betyde en endnu mere uens behandling for patienter i forskellige egne af landet. De regionale sundhedsforskelle er for intet at regne sammenlignet med de forskelle, der er på tværs af kommunerne.

Globalt slagsmål om deletransport

Globalt slagsmål om deletransport

Udlejning af cykler og elektriske løbehjul er på ganske få år blevet en global milliardforretning, og markedet domineres af techgiganter fra Kina og USA. Men også en lille dansk spiller gør sig bemærket med sine orange cykler i flere af Europas hovedstæder.

Derfor har Danmark brug for et Europa-valg

Derfor har Danmark brug for et Europa-valg

ANALYSE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen bør tage Dansk Folkeparti på ordet og udskrive valg til Folketinget 26. maj, samme dag som valget til Europa-Parlamentet. Det vil være godt for Danmark – og for ham selv.

Så er det heller ikke sværere med de verdensmål

Så er det heller ikke sværere med de verdensmål

KOMMENTAR: Vi skal være troværdige og realistiske omkring FN’s verdensmål, men vi skal også i gang. Og det behøver faktisk ikke være så svært. Her er et jordnært eksempel på, hvordan en mindre virksomhed er kommet i gang med FN’s verdensmål.

Den multikompetente bestyrelse

Den multikompetente bestyrelse

KOMMENTAR: Bestyrelsernes ansvar skal redefineres, opgaverne præciseres og sammensætningen nytænkes, hvis de skal efterleve morgendagens krav. Kvinderne er et vigtigt element i den transformation.

33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

33.000 danske virksomhedsbestyrelser består kun af mænd

Danmark har over 60.000 virksomhedsbestyrelser. Over halvdelen af dem består kun af mænd. Det viser den hidtil største kortlægning af landets bestyrelser. Andelen af kvinder ser endda ud til at falde. Fokus skal flyttes fra bestyrelsen til fødekæden og talentmassen, opfordrer eksperter.

Danmark har tusindvis af tante- og onkelbestyrelser

Danmark har tusindvis af tante- og onkelbestyrelser

Mange af landets 60.000 bestyrelser er besat af ægtefæller, søskende eller tanter til virksomhedsejerne. Danmark står over for langt større udfordringer med at sikre diversitet end hidtil antaget, viser stor kortlægning af landets bestyrelser.

Kvinder gider ikke høre flere undskyldninger

Kvinder gider ikke høre flere undskyldninger

Danmark har nu en basis af dygtige kvinder, der er klar til direktørposter, og som kan bestride bestyrelsesposter i langt større omfang, end de får mulighed for i dag. Vi kan ikke være de danske tal bekendt.

Set, læst og hørt: Hanne Leth Andersen

Set, læst og hørt: Hanne Leth Andersen

Mandag Morgen har bedt Hanne Leth Andersen, rektor på RUC, om tre kulturanbefalinger. Hun er blandt andet blevet grebet af Ida Jessens nyeste roman, Telefon, og så har hun fået øjnene op for en ikke helt ny musikgenre.

Hvad vil vi have – en statsmand eller en brugtvognsforhandler?

Hvad vil vi have – en statsmand eller en brugtvognsforhandler?

KOMMENTAR: Mediernes politiske kommentariat virker nærmest skuffede over, at Løkke tillod sig at holde en såkaldt statsmandstale i stedet for at sælge sit politiske valgprodukt. Men det kommende valg kommer netop til at blive afgjort på, hvem vi grundlæggende tror kan føre Danmark sikkert ind i en usikker fremtid. Og her er der behov for statsmænd og -kvinder.

De bedste fra 2018: Er det tid til et opgør med bonusaflønning?

De bedste fra 2018: Er det tid til et opgør med bonusaflønning?

I dagens udvalgte artikel fra året, der gik, spørger jeg, hvor meget videnskab der egentlig ligger bag ledelsesgerningen. I mange tilfælde er det meget lidt – og det er et kæmpe problem, mener den canadiske ledelsesprofessor Roger Martin, fordi der på grund af manglende viden opstår en masse ledelsesmæssige fejlslutninger, der modarbejder god ledelse. Jeg har mødt Roger Martin flere gange som journalist, og han har altid et nyt og anderledes greb på det, som alle andre tager for givet.

God læselyst og godt nytår,

Anders Rostgaard, erhvervsredaktør

De bedste fra 2018: Universitetslov er et kafkask system

De bedste fra 2018: Universitetslov er et kafkask system

Dagens anbefaling er en artikel fra august 2018 om den udskældte universitetslov. Politikere ønsker grundlæggende set at gøre verden til et bedre sted, og derfor kommer nye love som regel af et godt hjerte. Alle de gode intentioner var også til stede, da den nye universitetslov blev vedtaget for halvandet år siden: Der skulle skabes klarhed over universitetsbestyrelsernes rolle og systemet for udpegning af nye bestyrelser skulle videreudvikles. Men loven har virket stik modsat, fortæller bestyrelsesformand for SDU Lars Nørby Johansen i dette ærlige interview: "Det er komplekst og uoverskueligt. Det er blevet labyrintisk. Det er nærmest kafkask. Det er i værste fald kontraproduktivt".

God læselyst og godt nytår,

Laura Ellemann-Jensen, journalist

De bedste fra 2018: Etik er svaret på digitaliseringens dilemmaer

De bedste fra 2018: Etik er svaret på digitaliseringens dilemmaer

Dagens anbefaling handler om et af vilkårene ved livet i 2019, nemlig vores stormfulde had/kærlighedsforhold til den digitale teknologi. Vi er alle dybt afhængige af vores dimser – men samtidig blev det i løbet af 2018 stadig tydeligere, hvordan vores data opsamles og misbruges i stor stil. Lige bag de smarte løsninger er der en mørk og skræmmende verden af manipulation, diskrimination og overvågning. Vi famler efter at finde nogle etiske retningslinjer, der kan bevare menneskelige værdier – men uden at give køb på teknologiens fordele.

God læselyst og godt nytår,

Peter Hesseldahl, redaktør for digital omstilling

De bedste fra 2018: Integrationen er en overset succes

De bedste fra 2018: Integrationen er en overset succes

I denne udvalgte artikel fra 2018 skriver jeg om, at der aldrig har været så mange nydanskere i job som i dag. Beskæftigelsen stiger. Dansk erhvervsliv er mangfoldigt. Flere får en uddannelse. Kriminaliteten falder. Alt sammen positive historier. Men det bærer den hjemlige integrationsdebat ikke præg af. De positive tendenser drukner i en skarp politisk debat med fokus på problemer. Debatten er så højspændt, at ingen partier vil tage ejerskab til succesen.

God læselyst og godt nytår,

Torben K. Andersen, politisk redaktør

De bedste fra 2018: Sygehusenes umulige prioritering

De bedste fra 2018: Sygehusenes umulige prioritering

Dagens anbefaling er en artikel fra november, hvor jeg ser nærmere på Medicinrådet, et år efter det blev etableret. Medicinrådet undersøger nye lægemidler for at se, om de leverer klinisk merværdi til en acceptabel pris. Efter det førte års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt", lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger. Til nytår skal Medicinrådet evalueres.

God læselyst og godt nytår,

Jens Reiermann, velfærdsredaktør

De bedste fra 2018: Velfærdsfesten er forbi

De bedste fra 2018: Velfærdsfesten er forbi

Dagens anbefaling dykker ned i velfærden, som bliver et hovedtema i valgkampen. Politikere fra både røde og blå partier vil love mere og bedre velfærd. Det gør de år efter år. Men de fortæller ikke, at væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Udgifterne til sundhed pr. indbygger er ganske vist vokset. Til gengæld er udgifterne på andre store velfærdsområder som ældre og uddannelse faldet. Og intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

God læselyst og godt nytår,

Torben K. Andersen, politisk redaktør