Folkemødet slår dørene op

Vi er i uge 24, og dermed er det tid til årets udgave af den politiske festival Folkemødet på Bornholm. Vi tager et historisk tilbageblik og kigger frem i årets program.

Fra torsdag løber den sjette udgave af Folkemødet på Bornholm af stablen. Politikere, repræsentanter fra erhvervslivet og interesseorganisationer, spindoktorer, kommentatorer, embedsmænd, lobbyister og ikke mindst ”den helt almindelige dansker” blander sig i den bornholmske by Allinge, der er vokset sammen med Sandvig, og dermed er øens femte største by.

På rekordtid har Folkemødet udviklet sig til noget nær en tradition og årlig tilbagevendende politisk begivenhed. Første festival fandt sted i år 2011, hvor budgettet lød på 2,4 mio. kr. og med 2.500 deltagere i gennemsnit pr. dag. Allerede året efter oplevede arrangørerne en eksplosion i interessen og sidste år deltog 25.000 pr. dag, mens budgettet nu lød på omkring ti mio. kr.

Ny rekord i antal deltagere

Festivalarrangørerne forventer i år op mod 27.000 deltagere hver dag. De knap 2.000 flere gæster i forhold til sidste år er beregnet ud fra tilbagemeldinger fra blandt andet flyselskaberne, der har rapporteret om en stigning i antallet af solgte billetter på cirka otte pct. i forhold til 2015. Dermed har Folkemødet formodentlig fundet et leje for offentlighedens interesse, da antallet ligger tæt på deltagertallene for de seneste to år.

LÆS OGSÅ: Morten Rud Pedersen - kongen af Folkemødet

TDC offentliggjorde sidste år en analyse af, hvor deltagerne kommer fra. Det gjorde selskabet på baggrund af data fra selskabets mobilmaster placeret omkring Allinge, hvor man frasorterede telefonnumre, der tilhørte bornholmere. Konklusionen var særdeles klar i mælet: Hele 60 pct. af mobiltelefonerne tilhørte indbyggere i Hovedstadsområdet, mens 13 pct. kom fra det øvrige Sjælland. Den laveste repræsentation stod nordjyderne for.

”En mobilmast registrerer alle de telefoner, der har været koblet på den, hvilket giver os en enorm mængde data at arbejde med, så vi eksempelvis ved en anonymiseret behandling af dataene kan kortlægge danskernes rejsemønstre,” forklarede koncerndirektør i TDC Operations, Peter Trier Schleidt i en pressemeddelelse.

Mød Mandag Morgen

Mandag Morgen anbefaler

To analyser fra Mandag Morgen er med til at danne ramme om et par arrangementer ved Folkemødet. Rapporten "Kommune Forfra" fra januar i år diskuteres på et møde torsdag kl. 16:15 i en debat under overskriften "Hvem udvikler den offentlige velfærd?". Analysen gennemgår Aarhus Kommunes nye plan for udviklingen af den kommunale velfærd, som beskriver velfærd som en opgave alle borgere er fælles om. Hvis velfærd ikke er en kommunal opgave alene, hvem skal så tage ansvar for den? Kan alle velfærdsopgaver lægges i hænderne på borgerne? I panelet sidder Vibe Klarup Voetmann, Formand, Frivilligrådet. Jacob Bundsgaard, Borgmester, Aarhus Kommune. Esben Kullberg, Sekretariatschef, Ligeværd. Mødet finder sted i Ligeværdsteltet på Kæmpestranden.

Mandag Morgen står også bag analysen "Sundhedsvæsenet - ifølge danskerne", der er udarbejdet for TrygFonden, og som er omdrejningspunktet ved debatmødet "Hvad skaber værdi for patienten?", der tager udgangspunkt i sundhedssektorens nuværende fokus på behandling og overlevelse som en værdi, men hvad med livskvaliteten – skal den også være styringsredskab? Analysen er den hidtil bredeste og mest dybdegående undersøgelse af danskernes forhold til det samlede sundhedsvæsen. Mere end 6.000 danskere er blevet spurgt om deres overordnede forventninger til sundhedsvæsenet, deres konkrete erfaringer og deres holdninger til en række forandringstiltag. I panelet sidder Sophie Hæstorp Andersen, Regionsrådsformand, Region Hovedstaden. Anne Jastrup, Underdirektør, Tryg Fonden. Jakob Kjellberg, Professor, KORA. Helle Søholm, Næstformand, Yngre Læger. Niels Reichstein Larsen, Hospitalsdirektør, Bornholms Hospital. Camilla Hersom, Formand, Danske Patienter. Mødet finder sted fredag kl. 10:15 i Sundhedsteltet på Kæmpestranden.

Vi har gennemgået programmet med en tættekam og udvalgt 150 arrangementer inden for sundhed, politik, integration og flygtninge, digitalisering, innovation, disruption, velfærd og den offentlige sektor generelt. Se Mandag Morgens 150 anbefalinger her og sammensæt selv dit program.

Rundt om programmet

I 2011 kunne deltagerne vælge mellem 256 arrangementer. I år byder programmet på lige knap 3.000 events. Først på dagsordenen står åbningstalen, der traditionen tro afholdes af borgmesteren i Bornholms Regionskommune, der de seneste seks år har været Winni Grosbøll (S). For to år siden indførte festivalarrangørerne en ny tradition, hvor den til enhver tid siddende statsminister er medåbningstaler. Dengang var det Helle Thorning-Schmidt (S), der besteg talerstolen og holdt en 12 minutter og 45 sekunder lang tale.

LÆS OGSÅ: Her er Mandag Morgens 150 anbefalinger til arrangementer på Folkemødet

Helle Thorning-Schmidt åbner Folkemødet 2014

I år er det så Lars Løkke Rasmussen (V), der er med til at åbne ballet torsdag kl. 14:00.

Det er i det hele taget partispidserne, der er blandt de store tilløbsstykker, når de hver især holder deres partiledertaler på festivalens hovedscene. Og netop partilederne var hurtige til at evaluere festivalens første program i 2011, hvor der var et ønske om, at man ikke programsatte partilederne i tidsrummet mellem kl. 18 og 19. Det var svært at få ørenlyd, fordi festivaldeltagerne var gået til middag.

I år er der premiere på en ny partileder, når Alternativets politiske leder Uffe Elbæk indtager talerstolen. Han får æren af at være den første, der afholder partiledertale. Det sker på åbningsdagen kl. 17.

De øvrige partiledere taler således:

Fredag den 17. juni: Anders Samuelsen (LA) kl. 11. Lars Løkke Rasmussen (V) kl. 14. Pernille Skipper (EL) kl. 17.

Lørdag den 18. juni: Kristian Thulesen Dahl (DF) kl. 11. Mette Frederiksen (S) kl. 14. Morten Østergaard (R) kl. 17.

Søndag den 19. juni: Pia Olsen Dyhr (SF) kl. 10. Søren Pape Poulsen (K) kl. 12.

Det fulde overblik

Et andet højdepunkt er Folkemødets såkaldte dialogpris, der blev indstiftet i 2012. Det er festivaldeltagerne, der ved en app-afstemning bestemmer, hvilken politiker, der især har udmærket sig som dialogsøgende og lyttende under folkemødets debatter. I 2014 gik prisen til Pia Olsen Dyhr (SF), og sidste år var det Ida Auken (R), der kunne rejse hjem med vandrepristrofæet, samt et weekendophold for to på Stammershalle Badehotel i Gudhjem. Bag prisen, der uddeles søndag, står Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Folkemødet byder ikke bare på debatter mellem politikere, men også erhvervslivet spiller en væsentlig rolle. Dansk Industri står bag debatmøder om iværksætteri, innovation, skattepolitik og digitalisering i erhvervslivet. Danske Regioner afholder i løbet af de fire dage, festivalen varer, debatter og seminarer om fremtidens sundhedsvæsen. Også PensionDanmark og Falck taget emnet op, når de torsdag kl. 15:30 afholder ”Sundhedens Topmøde” med deltagelse af sundhedsminister Sophie Løhde (V), regionernes formand Sophie Hæstorp Andersen (S) og forbundsformand i 3F, Per Christensen.

Dagen efter, fredag kl. 15:30, står de to arrangører bag ”Investorernes Topmøde”, hvor udgangspunktet er den finansielle sektors rolle i forhold til at skabe vækst og job. Her deltager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), adm. direktør i Danske Bank, Thomas Borgen, samt Torben Möger, adm. direktør i PensionDanmark.

Mens Dansk Byggeri retter fokus på Danmarks yderområder og manglende på arbejdskraft, sætter energisektoren fremtidens klima- og energipolitik til debat. Og DONG Energy træder ind i en meget aktuel debat om selskabet, når direktøren for strategi og kommunikation, Jakob Askou Bøss, svarer på spørgsmål om virksomhedens værdi. DONG er kommet på børsen og selskabets værdi er fordoblet på få år. Hvordan er det sket, lyder oplægget til debatten, der finder sted torsdag kl. 16 og har Radio 24syv som bagmand.

I den mere kuriøse ende inviterer Dansk Energi og Østkraft til energi-bingo-banko fredag og lørdag med fire forskellige opråbere, nemlig ”skattefar” (skatteminister Karsten Lauritzen, V), ”vagthunden” (partileder Kristian Thulesen Dahl, DF), ”idealisten” (partileder Morten Østergaard, R) og ”kassemesteren” (finansminister Claus Hjort Frederiksen, V), som det hedder i programmet.

I Europateltet på Cirkuspladsen er EU’s fremtid til debat. Det gælder ikke mindst konsekvenserne af Storbritanniens mulige udtrædelse af EU-samarbejdet efter folkeafstemningen den 23. juni om landets medlemskab af unionen. Lørdag er der i Udenrigsministeriets telt debatmøde med Ole Ryborg, EU-korrespondent, Danmarks Radio, Marlene Wind, professor, Københavns Universitet og Hans Martens, seniorrådgiver, Tænketanken EUROPA, der drøfter EU’s fremtid – storhed eller fald.

Også den offentlige sektor er sat til debat ved forskellige møder. LO og FTF spørger fredag kl. 14:30 ”Hvad skal vi med den offentlige sektor?”, der blandt andet har analytiker ved Mandag Morgen Martin Møller Rasmussen blandt debattørerne. Panelet består herudover af Nanna Højlund, næstformand, LO, Bente Sorgenfrey, formand, FTF, Jacob Torfing, professor, RUC, Knud Aarup, tidligere kommunaldirektør i Randers Kommune og direktør i Socialstyrelsen, samt Anker Boye (S), borgmester i Odense.

Fredag aften er der i øvrigt fare for, at russiske modvinde vil blæse over klippeøen, når den russiske punkgruppe Pussy Riot indtager hovedscenen, hvor de bliver interviewet om demokrati og frihedsrettigheder. Gruppen blev kendt over hele verden for fire år siden, da tre af gruppemedlemmerne - Nadesjda Tolokonnikova, Maria Aljokhina og Jekatarina Samutsevitj - blev anholdt og idømt flere års fængsel efter en happening i Frelser Katedralen i Moskva. Indslaget på Folkemødet kan let påvirke et i forvejen køligt forhold mellem Danmark og Rusland, påpegede eksperter overfor Berlingske Politiko i december.

”Det er noget, man fra russisk side vil være utilfreds med, og man vil også lufte den utilfredshed, forventer jeg. Man bryder sig ikke om, at Pussy Riot og andre systemkritikere kan få en platform at udfolde sig fra,” sagde Flemming Splidsboel Hansen til Politiko.


Følg folkemødet på de sociale medier

Kan du ikke selv være til stede og alligevel gerne følge med i begivenhedernes gang, så kan Folkemødet blandt andet følges på Facebook, Instagram og Twitter under hashtagget #fmdk. Og på sidstnævnte medie er debatten allerede godt i gang:


 

Forrige artikel Folkemødet 2016: Vi anbefaler 150 debatmøder Folkemødet 2016: Vi anbefaler 150 debatmøder Næste artikel Skoler skal aflevere millioner tilbage til staten Skoler skal aflevere millioner tilbage til staten

Nu ruller den cirkulære økonomi

Nu ruller den cirkulære økonomi

Ny lovgivning fra både Folketinget og EU presser på for mere fokus på reparationer og genanvendelse af materialer. Produkter og forretningsmodeller, der bygger på de samme principper, vælter frem. Den cirkulære økonomi er en ide, hvis tid er kommet.

Vi bruger afsindigt meget plastik

Vi bruger afsindigt meget plastik

Pludselig hader vi plastik. På få år er der kommet langt større bevidsthed om, at vores plastikaffald havner i maven på fisk og fugle eller i gigantiske plastik-øer i verdenshavene. Alligevel vokser forbruget støt. Det arbejder politikere, erhvervsfolk og civilsamfundet på at ændre.

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Plastik fra danske husholdninger får nyt liv i Langå

Dansk Affaldsminimering sorterer, renser og tørrer plastik fra danske husholdninger på deres anlæg i Langå uden for Randers. Virksomheden giver plastikken nyt liv ved at smelte den om, så den kan sælges videre til producenter.

Brød bliver til øl bliver til brød

Brød bliver til øl bliver til brød

Det økologiske bageri Jalm&B har sammen med Carlsbergs bryggeri Jacobsen indgået en industriel symbiose, hvor de aftager hinandens restprodukter til at bage brød og brygge øl.

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Dansk svineproducent satser stort på bæredygtige larver

Den danske virksomhed Enorm Biofactory vil dyrke larver til produktion af insektprotein, som vil kunne anvendes som tilskud i fødevarer og i fiskefoder. ”Vores mål er at komme så tæt som muligt på et nulspildsanlæg,” siger administrerende direktør Carsten Lind Pedersen

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Set, læst og hørt: Julie Rokkjær Birch

Julie Rokkjær Birch er ny direktør på Kvindemuseet. Mandag Morgen har spurgt hende om, hvad hun har set, læst og lyttet til for nylig, og hendes anbefalinger byder på alt fra historie til science fiction og spiritualitet.

EU rører på sig som global stormagt

EU rører på sig som global stormagt

EU-landene aftvang før påske historiske handelspolitiske indrømmelser fra Kina. Det er kun det seneste eksempel på, at EU så småt begynder at træde i karakter som en global stormagt.

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

Brug verdensmålene effektivt til forretningsudvikling

KOMMENTAR: Hvordan tager man som virksomhed verdensmålene til sig og bruger dem konkret i forretningsudviklingen? 13 danske virksomheder har fundet svarene gennem FN’s Udviklingsprogram SDG Accelerator. Lederen af programmet giver her et bud på, hvad andre kan lære af det.

Javel, fru statsminister

Javel, fru statsminister

ANALYSE: Mette Frederiksen vil ruske op i embedsværket, hvis hun vinder valget. Hun vil styrke Statsministeriet og tage stærkere politisk styring på prioriterede områder som børn. Men strategien er risikabel, og møgsager kan hobe sig op på hendes bord.

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Så meget fylder den private velfærd i din kommune

Danmark oplever i disse år en gradvis privatisering af velfærden. Her kan du se andelen af private daginstitutioner, andelen af elever i private skoler og antallet af private plejeboliger i din kommune.

Politisk aristokrati A/S

Politisk aristokrati A/S

Den postpræsidentielle klubs p.t. største stjerne, Michelle Obama, sælger millioner af bøger og taler for fulde huse. Et fragmenteret mediebillede gør, at folk hungrer efter en koncentreret aften i selskab med fascinerende mennesker, mener dansk festival-direktør. Det er blevet en millionforretning for ekspolitikere og deres fruer.

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

Europas gamle stormagter er i en elendig demokratisk forfatning

ANALYSE: Frankrigs demokrati er lige så sygt som det britiske. Hverken i Paris eller London er parlamenterne i stand til at skabe folkelig konsensus om nødvendige politikker. Theresa Mays håndtering af Brexit vil sætte dybe spor i årtier. Præsident Macron overlever kun takket være Frankrigs autoritære system.

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Den stille privatisering: Dansk velfærd træder ind i en ny epoke

Hver syvende nye plejebolig drives af private. Antallet af fri- og privatskoler er højere end nogensinde. Antallet af børn i privatinstitutioner er tredoblet på få år. Danmark er på vej ind i en ny epoke, hvor den private velfærd vil fylde mere, forudser professor.

Over 30.000 børn bliver passet af private

Over 30.000 børn bliver passet af private

Private vuggestuer og børnehaver skyder frem over hele landet i disse år. Hver syvende daginstitution er i dag privat. I nogle kommuner er det op mod halvdelen. Eksperter forudser, at antallet vokser, i takt med at der skal oprettes op imod 6.000 flere pladser årligt.

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Flere private plejeboliger til ældre aflaster kommunerne

Hver syvende nye plejebolig i Danmark bygges for private penge og skal drives af private operatører. Det stigende antal ældre er også blevet et marked for millioninvesteringer i private velfærdstjenester. Borgmestre i en stor og en lille kommune hilser de nye byggerier velkommen.

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Set, læst og hørt: Rasmus Kjeldahl

Mandag Morgen har bedt Rasmus Kjeldahl om tre kulturanbefalinger. Med musik fra unge, upcoming bands, en bog om Europas tilstand og et teaterstykke om parforholdet er der lidt for enhver smag.

Storhedstid for departementschefer

Storhedstid for departementschefer

Hvis en departementschef kan få en for departementet vigtig sag med i et regeringsgrundlag, er det en næsten-garanti for, at en ny minister vil tage sagen videre. Derfor bruger topembedsmændene tiden lige op til et folketingsvalg på at gennemgå såvel skuffesager som organisation.

Tag et opgør med de anonyme donationer

Tag et opgør med de anonyme donationer

KOMMENTAR: Politikere modtager mere offentlig støtte end nogensinde, men alligevel føler flere partier sig berettigede til at skjule deres private donorer. Det er demokratisk betænkeligt.

Regnearksledelsen har fejlet

Regnearksledelsen har fejlet

KOMMENTAR: Problemerne i Skat er et symptom på mange års fejlbehæftet tænkning i den offentlige sektor, hvor regneark udarbejdet af konsulenthuse har fået lov at diktere alt for meget alt for længe. Der er brug for færre konsulenter og mere ledelse.

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

Endnu en lærerreform, der svigter børn og unge med særlige behov

KOMMENTAR: Uddannelsesministeren har nedsat en kommission, der skal komme med udspil til en ny læreruddannelse. Men der er ikke en eneste ekspert med forstand på specialpædagogik med ved bordet. Et signal om, at ministeren overser et af folkeskolens grundlæggende problemer.

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

Den demokratiske samtale med politikeren som cybersherif

En stor del af den politiske debat herhjemme begynder og foregår i dag på politikernes egne profiler på de sociale medier, og dermed er det også i politikernes magt at blokere de brugere, de ikke ønsker, skal blande sig i den demokratiske samtale.

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Set, læst og hørt: Marie-Louise Boisen Lendal

Mandag Morgen har bedt Marie-Louise Boisen Lendal om tre kulturanbefalinger. Som direktør i den fødevarepolitiske tænketank Frej er hun dybt optaget af bæredygtighed, og det skinner igennem i anbefalingerne, der rummer tanker om kapitalisme, klimakamp og grøn virksomhedsledelse.

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

Start med at evaluere dig selv som mødeleder

KOMMENTAR: En vej til at blive en bedre mødeleder er at evaluere sine egne møder på en systematisk måde, mener en af dem, der underviser kommende mødeledere. Det er i foreningen af teori og praksis, at guldet ligger.

Dampen er gået af privatiseringstoget

Dampen er gået af privatiseringstoget

Regeringen drømte for få år siden om at sælge el-, vand- og varmeværker for milliarder. Nu er privatiseringsbølgen bremset op i Danmark og mange andre steder i Europa. Det handler både om politik og økonomi.

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Lilleholt: Målet var aldrig at sælge forsyningssektoren til en udenlandsk kapitalfond

Forsyningssektoren skal gøres mindre afhængig af tilskud og mere båret af markedskræfter. Men regeringen har ikke som mål, at der skal sælges ud af sektorens aktiver, fastslår energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt. "Jeg har som minister – og det gælder også regeringen – ingen planer om at blande mig i ejerskabet."

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Dueller på analyse og tal afgør forsyningssektorens fremtid

Tænketanke, analyseinstitutter og interessenter på tværs af det politiske spektrum har de senere år bidraget til debatten om forsyningssektorens fremtid med argumenter for og imod involvering af private kræfter. Mandag Morgen kortlægger argumenterne fra et bredt felt af aktører.

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Forbrugerejet fjernvarme kan blive centralt for Danmarks grønne omstilling

Næsten to ud af tre boliger bliver varmet op af fjernvarme. Det nærmer sig europæisk rekord. Nu opfordrer dansk topekspert til, at vi for alvor bruger fjernvarmen i den grønne omstilling. ”Det bliver dyrere at lade være,” siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Nyt job: Torben Möger Pedersen bliver formand for CBS

Som ny bestyrelsesformand på Copenhagen Business School skal Torben Möger Pedersen i samarbejde med rektor Nikolaj Malchow-Møller forsøge at sikre universitetet en plads blandt verdens bedste erhvervsuniversiteter.

"Den største fare ved maskinerne er at vi bliver som dem"

INTERVIEW: Teknologien byder på enorme gevinster, og hvis ikke vi kaster os ind i udviklingen, bliver vi udkonkurreret af dem, der gør. Men jo mere vores samfund og vi selv præges af teknologien, des mere mister vi af det, som gør os til mennesker og giver mening for os, advarer den tyske fremtidsforsker Gerd Leonhard.

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

Global topfeminist: Danmark sakker bagud på ligestilling

INTERVIEW: Verden bliver rigere, sundere og mere sikker, hvis alle regeringer prioriterer ligestilling højere, mener Katja Iversen, leder af ngo'en Women Deliver. Hun skoser Danmark for at svigte ligestilling og for at have misset #MeToo-debatten.

Mødes I – eller holder I bare møder?

Mødes I – eller holder I bare møder?

KOMMENTAR: Møder er et nødvendigt, men ofte også udskældt element på mange arbejdspladser. Som leder er det din opgave at undgå, at subtile udelukkelsesmekanismer, alliancer og snævert fokus på egne agendaer blokerer for, at deltagerne kan samles om en fælles sag.

Ældres ensomhed kan også bygges væk

Ældres ensomhed kan også bygges væk

KOMMENTAR: Hvordan kan velfærdssamfundet bruge filantropiske fonde som en del af løsningen på presserende problemer? Udviklingen af seniorbofællesskaber er et godt eksempel på en opgave, hvor det giver god mening, og på en helt ny form for filantropi.

Et lille job har også ret

Et lille job har også ret

REPORTAGE: Aalborg Kommune inviterede sammen med Fokus Folkeoplysning lokale virksomheder og en håndfuld kontanthjælpsmodtagere på middag hos den socialøkonomiske restaurant Kaffefair. ’Et måltid med mening’ hed aftenen, der gik ud på at finde små deltidsjob til kommunens borgere på kanten af arbejdsmarkedet.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.