Folkemødet slår dørene op

Vi er i uge 24, og dermed er det tid til årets udgave af den politiske festival Folkemødet på Bornholm. Vi tager et historisk tilbageblik og kigger frem i årets program.

Fra torsdag løber den sjette udgave af Folkemødet på Bornholm af stablen. Politikere, repræsentanter fra erhvervslivet og interesseorganisationer, spindoktorer, kommentatorer, embedsmænd, lobbyister og ikke mindst ”den helt almindelige dansker” blander sig i den bornholmske by Allinge, der er vokset sammen med Sandvig, og dermed er øens femte største by.

På rekordtid har Folkemødet udviklet sig til noget nær en tradition og årlig tilbagevendende politisk begivenhed. Første festival fandt sted i år 2011, hvor budgettet lød på 2,4 mio. kr. og med 2.500 deltagere i gennemsnit pr. dag. Allerede året efter oplevede arrangørerne en eksplosion i interessen og sidste år deltog 25.000 pr. dag, mens budgettet nu lød på omkring ti mio. kr.

Ny rekord i antal deltagere

Festivalarrangørerne forventer i år op mod 27.000 deltagere hver dag. De knap 2.000 flere gæster i forhold til sidste år er beregnet ud fra tilbagemeldinger fra blandt andet flyselskaberne, der har rapporteret om en stigning i antallet af solgte billetter på cirka otte pct. i forhold til 2015. Dermed har Folkemødet formodentlig fundet et leje for offentlighedens interesse, da antallet ligger tæt på deltagertallene for de seneste to år.

LÆS OGSÅ: Morten Rud Pedersen - kongen af Folkemødet

TDC offentliggjorde sidste år en analyse af, hvor deltagerne kommer fra. Det gjorde selskabet på baggrund af data fra selskabets mobilmaster placeret omkring Allinge, hvor man frasorterede telefonnumre, der tilhørte bornholmere. Konklusionen var særdeles klar i mælet: Hele 60 pct. af mobiltelefonerne tilhørte indbyggere i Hovedstadsområdet, mens 13 pct. kom fra det øvrige Sjælland. Den laveste repræsentation stod nordjyderne for.

”En mobilmast registrerer alle de telefoner, der har været koblet på den, hvilket giver os en enorm mængde data at arbejde med, så vi eksempelvis ved en anonymiseret behandling af dataene kan kortlægge danskernes rejsemønstre,” forklarede koncerndirektør i TDC Operations, Peter Trier Schleidt i en pressemeddelelse.

Mød Mandag Morgen

Mandag Morgen anbefaler

To analyser fra Mandag Morgen er med til at danne ramme om et par arrangementer ved Folkemødet. Rapporten "Kommune Forfra" fra januar i år diskuteres på et møde torsdag kl. 16:15 i en debat under overskriften "Hvem udvikler den offentlige velfærd?". Analysen gennemgår Aarhus Kommunes nye plan for udviklingen af den kommunale velfærd, som beskriver velfærd som en opgave alle borgere er fælles om. Hvis velfærd ikke er en kommunal opgave alene, hvem skal så tage ansvar for den? Kan alle velfærdsopgaver lægges i hænderne på borgerne? I panelet sidder Vibe Klarup Voetmann, Formand, Frivilligrådet. Jacob Bundsgaard, Borgmester, Aarhus Kommune. Esben Kullberg, Sekretariatschef, Ligeværd. Mødet finder sted i Ligeværdsteltet på Kæmpestranden.

Mandag Morgen står også bag analysen "Sundhedsvæsenet - ifølge danskerne", der er udarbejdet for TrygFonden, og som er omdrejningspunktet ved debatmødet "Hvad skaber værdi for patienten?", der tager udgangspunkt i sundhedssektorens nuværende fokus på behandling og overlevelse som en værdi, men hvad med livskvaliteten – skal den også være styringsredskab? Analysen er den hidtil bredeste og mest dybdegående undersøgelse af danskernes forhold til det samlede sundhedsvæsen. Mere end 6.000 danskere er blevet spurgt om deres overordnede forventninger til sundhedsvæsenet, deres konkrete erfaringer og deres holdninger til en række forandringstiltag. I panelet sidder Sophie Hæstorp Andersen, Regionsrådsformand, Region Hovedstaden. Anne Jastrup, Underdirektør, Tryg Fonden. Jakob Kjellberg, Professor, KORA. Helle Søholm, Næstformand, Yngre Læger. Niels Reichstein Larsen, Hospitalsdirektør, Bornholms Hospital. Camilla Hersom, Formand, Danske Patienter. Mødet finder sted fredag kl. 10:15 i Sundhedsteltet på Kæmpestranden.

Vi har gennemgået programmet med en tættekam og udvalgt 150 arrangementer inden for sundhed, politik, integration og flygtninge, digitalisering, innovation, disruption, velfærd og den offentlige sektor generelt. Se Mandag Morgens 150 anbefalinger her og sammensæt selv dit program.

Rundt om programmet

I 2011 kunne deltagerne vælge mellem 256 arrangementer. I år byder programmet på lige knap 3.000 events. Først på dagsordenen står åbningstalen, der traditionen tro afholdes af borgmesteren i Bornholms Regionskommune, der de seneste seks år har været Winni Grosbøll (S). For to år siden indførte festivalarrangørerne en ny tradition, hvor den til enhver tid siddende statsminister er medåbningstaler. Dengang var det Helle Thorning-Schmidt (S), der besteg talerstolen og holdt en 12 minutter og 45 sekunder lang tale.

LÆS OGSÅ: Her er Mandag Morgens 150 anbefalinger til arrangementer på Folkemødet

Helle Thorning-Schmidt åbner Folkemødet 2014

I år er det så Lars Løkke Rasmussen (V), der er med til at åbne ballet torsdag kl. 14:00.

Det er i det hele taget partispidserne, der er blandt de store tilløbsstykker, når de hver især holder deres partiledertaler på festivalens hovedscene. Og netop partilederne var hurtige til at evaluere festivalens første program i 2011, hvor der var et ønske om, at man ikke programsatte partilederne i tidsrummet mellem kl. 18 og 19. Det var svært at få ørenlyd, fordi festivaldeltagerne var gået til middag.

I år er der premiere på en ny partileder, når Alternativets politiske leder Uffe Elbæk indtager talerstolen. Han får æren af at være den første, der afholder partiledertale. Det sker på åbningsdagen kl. 17.

De øvrige partiledere taler således:

Fredag den 17. juni: Anders Samuelsen (LA) kl. 11. Lars Løkke Rasmussen (V) kl. 14. Pernille Skipper (EL) kl. 17.

Lørdag den 18. juni: Kristian Thulesen Dahl (DF) kl. 11. Mette Frederiksen (S) kl. 14. Morten Østergaard (R) kl. 17.

Søndag den 19. juni: Pia Olsen Dyhr (SF) kl. 10. Søren Pape Poulsen (K) kl. 12.

Det fulde overblik

Et andet højdepunkt er Folkemødets såkaldte dialogpris, der blev indstiftet i 2012. Det er festivaldeltagerne, der ved en app-afstemning bestemmer, hvilken politiker, der især har udmærket sig som dialogsøgende og lyttende under folkemødets debatter. I 2014 gik prisen til Pia Olsen Dyhr (SF), og sidste år var det Ida Auken (R), der kunne rejse hjem med vandrepristrofæet, samt et weekendophold for to på Stammershalle Badehotel i Gudhjem. Bag prisen, der uddeles søndag, står Dansk Ungdoms Fællesråd og Dansk Folkeoplysnings Samråd.

Folkemødet byder ikke bare på debatter mellem politikere, men også erhvervslivet spiller en væsentlig rolle. Dansk Industri står bag debatmøder om iværksætteri, innovation, skattepolitik og digitalisering i erhvervslivet. Danske Regioner afholder i løbet af de fire dage, festivalen varer, debatter og seminarer om fremtidens sundhedsvæsen. Også PensionDanmark og Falck taget emnet op, når de torsdag kl. 15:30 afholder ”Sundhedens Topmøde” med deltagelse af sundhedsminister Sophie Løhde (V), regionernes formand Sophie Hæstorp Andersen (S) og forbundsformand i 3F, Per Christensen.

Dagen efter, fredag kl. 15:30, står de to arrangører bag ”Investorernes Topmøde”, hvor udgangspunktet er den finansielle sektors rolle i forhold til at skabe vækst og job. Her deltager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V), adm. direktør i Danske Bank, Thomas Borgen, samt Torben Möger, adm. direktør i PensionDanmark.

Mens Dansk Byggeri retter fokus på Danmarks yderområder og manglende på arbejdskraft, sætter energisektoren fremtidens klima- og energipolitik til debat. Og DONG Energy træder ind i en meget aktuel debat om selskabet, når direktøren for strategi og kommunikation, Jakob Askou Bøss, svarer på spørgsmål om virksomhedens værdi. DONG er kommet på børsen og selskabets værdi er fordoblet på få år. Hvordan er det sket, lyder oplægget til debatten, der finder sted torsdag kl. 16 og har Radio 24syv som bagmand.

I den mere kuriøse ende inviterer Dansk Energi og Østkraft til energi-bingo-banko fredag og lørdag med fire forskellige opråbere, nemlig ”skattefar” (skatteminister Karsten Lauritzen, V), ”vagthunden” (partileder Kristian Thulesen Dahl, DF), ”idealisten” (partileder Morten Østergaard, R) og ”kassemesteren” (finansminister Claus Hjort Frederiksen, V), som det hedder i programmet.

I Europateltet på Cirkuspladsen er EU’s fremtid til debat. Det gælder ikke mindst konsekvenserne af Storbritanniens mulige udtrædelse af EU-samarbejdet efter folkeafstemningen den 23. juni om landets medlemskab af unionen. Lørdag er der i Udenrigsministeriets telt debatmøde med Ole Ryborg, EU-korrespondent, Danmarks Radio, Marlene Wind, professor, Københavns Universitet og Hans Martens, seniorrådgiver, Tænketanken EUROPA, der drøfter EU’s fremtid – storhed eller fald.

Også den offentlige sektor er sat til debat ved forskellige møder. LO og FTF spørger fredag kl. 14:30 ”Hvad skal vi med den offentlige sektor?”, der blandt andet har analytiker ved Mandag Morgen Martin Møller Rasmussen blandt debattørerne. Panelet består herudover af Nanna Højlund, næstformand, LO, Bente Sorgenfrey, formand, FTF, Jacob Torfing, professor, RUC, Knud Aarup, tidligere kommunaldirektør i Randers Kommune og direktør i Socialstyrelsen, samt Anker Boye (S), borgmester i Odense.

Fredag aften er der i øvrigt fare for, at russiske modvinde vil blæse over klippeøen, når den russiske punkgruppe Pussy Riot indtager hovedscenen, hvor de bliver interviewet om demokrati og frihedsrettigheder. Gruppen blev kendt over hele verden for fire år siden, da tre af gruppemedlemmerne - Nadesjda Tolokonnikova, Maria Aljokhina og Jekatarina Samutsevitj - blev anholdt og idømt flere års fængsel efter en happening i Frelser Katedralen i Moskva. Indslaget på Folkemødet kan let påvirke et i forvejen køligt forhold mellem Danmark og Rusland, påpegede eksperter overfor Berlingske Politiko i december.

”Det er noget, man fra russisk side vil være utilfreds med, og man vil også lufte den utilfredshed, forventer jeg. Man bryder sig ikke om, at Pussy Riot og andre systemkritikere kan få en platform at udfolde sig fra,” sagde Flemming Splidsboel Hansen til Politiko.


Følg folkemødet på de sociale medier

Kan du ikke selv være til stede og alligevel gerne følge med i begivenhedernes gang, så kan Folkemødet blandt andet følges på Facebook, Instagram og Twitter under hashtagget #fmdk. Og på sidstnævnte medie er debatten allerede godt i gang:


 

Forrige artikel Folkemødet 2016: Vi anbefaler 150 debatmøder Folkemødet 2016: Vi anbefaler 150 debatmøder Næste artikel Skoler skal aflevere millioner tilbage til staten Skoler skal aflevere millioner tilbage til staten
Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

Socialstyrelsens nye regnemodel er helt skæv

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.

Klog brug af data gør Amazon stærk

Klog brug af data gør Amazon stærk

KOMMENTAR: Amazon har gennem en nærmest manisk fokus på at gøre livet nemmere for kunden, udviklet sig fra at være verdens største boghandler til verdens største detailhandelsplatform.

Velfærdsfesten er forbi

Velfærdsfesten er forbi

Politikere fra både røde og blå partier kæmper om at love mere og bedre velfærd. Men væksten i velfærdsudgifterne målt pr. indbygger har ligget på et stort rundt 0 siden 2010. Intet tyder på, at det bliver meget anderledes de kommende år.

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Løkke mangler 16 milliarder til velfærd

Et stigende antal børn og ældre de kommende år parret med borgernes forventninger til velfærd vil udløse en kæmpe milliardregning og sluge hele Løkkes økonomiske råderum. KL’s formand efterlyser debat om, hvordan Danmark skal indrette sit velfærdssamfund fremover.

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Sundhed er politikernes darling – og vi får mere for pengene

Partierne i både rød og blå blok prioriterer sundhed højt. Og det kan ses på udgifterne. Hver eneste dansker betaler nu i snit 19.300 kr. om året for at finansiere landets sundhedsvæsen. Det er over 1.500 kr. mere end for bare 10 år siden. Men vi får også mere sundhed for pengene.

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Ældreboom giver større udgifter men mindre hjælp

Selv om antallet af ældre stiger, er der nu på årsbasis skåret 6,4 millioner hjemmehjælpstimer væk siden 2008. På få år er udgifterne faldet med 6.000 kr. pr. ældre trods politikernes løfter om værdighedsmilliarder og bedre hjemmehjælp.

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Skoleelever og studerende betaler velfærdsregningen

Siden folketingsvalget i 2015 har sundhed fået 4 mio. kr., og gymnasierne mistet 1 mio. – hver dag. År for år bliver der afsat færre penge pr. elev i folkeskoler og gymnasier samt pr. studerende på universiteter og professionshøjskoler. Ingen ved dog, om det påvirker kvaliteten.

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

Ledelseskonsulent: Alle firmaer bør have to direktører

En af verdens førende ledelseskonsulenter, Alex Osterwalder, forsøger i ny bog at opklare, hvordan etablerede firmaer bliver ved med at forny sig. En del af løsningen kan være en todelt ledelse samt modet til at begå masser af fejl.

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Kvinder indtager globale økonomiske topposter

Verdensbanken, Den Internationale Valutafond og OECD har alle fået kvindelige cheføkonomer i år. Ny forskning indikerer, at kvindelige økonomer er mindre markedsortodokse og mere positive over for lovgivning til fordel for lønmodtagere og miljøbeskyttelse end mandlige økonomer.