Årets valg vil styrke Danmark i EU

ANALYSE: Lars Løkke Rasmussen tog fusen på alle ved at lægge folketingsvalget 5. juni. Om dét bliver en fordel for ham selv eller for Mette Frederiksen, er endnu uklart. Men der er næppe tvivl om, at det vil trække stemmeprocenten ved EP-valget væsentligt op, og at det vil styrke Danmarks samlede engagement i EU.

Der er mindst tre grunde til, at 2019 kommer til at stå som et særligt år i dansk politik. Både den indenrigspolitiske og den europapolitiske.

For det første vil danskerne i 2019 opleve at befinde sig i både en europæisk og en dansk valgkamp på samme tid. Med valget til Europa-Parlamentet 26. maj og folketingsvalget halvanden uge senere, grundlovsdag 5. juni, har statsminister Lars Løkke Rasmussen valgt en hidtil uset timing, der gør, at danske vælgere kommer til at forholde sig til både europapolitiske og folketingspolitiske kandidater på samme tid.

Hvordan denne timing psykologisk og praktisk vil påvirke vælgerkorpset, er det endnu for tidligt at sige. Men både eksperter og politikere på tværs af Folketinget forventer, at det vil føre til, at flere vælgere vil stemme end de 56,3 procent, der stemte i 2014.

Login