Forebyggelse: Haarder vil satse på de unge

Sundhedsminister Bertel Haarder vil gå langt for at få unge under 18 til at leve sundere. Det siger han i et interview med Mandag Morgen. Her åbner han også for, at kommunerne kan få en større andel af ekstrabevillingerne på sundhedsområdet, hvor strukturreformen i 2007 har givet dem mange nye opgaver.

Flere penge til kommunerne og en langt fastere kurs over for unge under 18. Sådan lyder den korte version af indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarders opskrift på, hvordan man i de kommende år skal opprioritere forebyggelse og rehabilitering i det danske sundhedsvæsen.

Han er indstillet på at indføre nationale mål for unge under 18 år – f.eks. at halvere antallet af unge rygere inden 2020. Han vil kæmpe for at få rygning og alkohol ud af skoler og andre uddannelsesinstitutioner. Og han forbereder til efteråret en stor plan, der skal reducere den voksende ulighed på sundhedsområdet. Den kommer bl.a. til udtryk, ved at forskellen mellem højtuddannedes og lavtuddannedes levealder næsten er fordoblet på 20 år.

Bertel Haarder forudser også, at kommunerne fremover får en langt større og vigtigere rolle i hele det forebyggende arbejde.

Login