”Forskning er ikke luksus. Det er det, vi skal leve af”

Det vakte opsigt i ministerkontorerne, da Novo Nordisk og Dansk Erhverv i forrige uge gik sammen om at kritisere regeringens planer om at spare 1,4 milliarder kr. på forskning næste år. Men i stedet for at dukke sig, stillede forsknings- og uddannelsesminister Esben Lunde Larsen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen op til et dobbeltinterview med Berlingske Business for at forsvare finanslovsforslaget.

Uddannelsesministeren opfordrede virksomhederne til at udvise samfundssind, mens erhvervsministeren undrede sig over kritikken fra erhvervslivet, fordi virksomhederne bliver tilgodeset på anden vis i finanslovsforslaget. Pengene, der bliver sparet på finansloven, bliver bl.a. brugt til at afskaffe NOx-afgiften og reklameafgiften. Erhvervslivet får forbedrede rammevilkår for ca. 2 milliarder kr.

”Det bliver man også nødt at forholde sig til,” sagde Troels Lund Poulsen til Berlingske, og det foreholder Mandag Morgen derfor erhvervslivet i form af Geert Laier Christense, underdirektør i Dansk Erhverv, og Charlotte Rønhof, underdirektør i DI.

Riget fattes penge, så man kan ikke få det hele. Hvad vælger de: afgiftslettelser eller forskningsinvesteringer?

Charlotte Rønhof: ”Du beder os om at vælge mellem at hugge det ene eller andet ben af manden, men uanset hvad vi gør, så kommer han ikke til at gå særlig godt. Det eneste svar er, at vi skal have begge dele.”

Mandag Morgen: Men det kan I ikke få, siger regeringen.

Charlotte Rønhof: ”Det handler om at finde den rette balance, for at vi er fuldt konkurrencedygtige. Vi skal ikke være hæmmet af afgifter, og vi skal have et sundt forskningsmiljø. Derfor er vi glade for, at regeringen letter afgifterne. Det gør os mere konkurrencedygtige. Men hvis de samtidig skærer ned på forskningen, taber vi konkurrencefordele på den front. Det ene er ikke bedre eller værre end det andet. Ingen af delene dur. Der er kun en vej frem: bedst mulige betingelser for at drive virksomhed i Danmark.”

Mandag Morgen: Regeringen siger ganske klart, at der ikke er råd til begge dele, og hverken forskningsministeren eller erhvervsministeren har lyst til at efterlade regninger i børneværelset, så I bliver nødt til at vælge.

Geert Laier Christensen: ”Vi er enige om, at der skal føres en ansvarlig økonomisk politik, men man må skelne mellem de tiltag, der giver vækst og velstand, og de tiltag, der ikke gør. Vækst og velstand kommer bl.a. af, at man fjerner skatter og afgifter, men det kommer også af at investere i forskning, så derfor skal begge dele prioriteres. Man skal ikke spare på forskning, som giver vækst og beskæftigelse, for at sænke afgifter, der giver vækst og beskæftigelse. De besparelser, der skal til for at finansiere afgiftslettelser og investeringer i forskning, må de finde andre steder.”

Mandag Morgen: Hvor?

Geert Laier Christensen: ”Vi mener, der er et ganske betydeligt effektiviseringspotentiale i store dele af den offentlige sektor, hvilket Produktivitetskommissionen også har dokumenteret. Man kunne kigge på overførselsindkomstniveauet i Danmark. Både fordi det er dyrt og med til at mindske udbuddet af arbejdskraft.”

Charlotte Rønhof: ”Efterskolerne kunne man kigge på. De er beregnet til unge, der af forskellige årsager ikke kan gå direkte videre fra 9. klasse til en ungdomsuddannelse, men hvem går på efterskole i dag? Det gør de ressourcestærke, der skal hygge sig lidt, før de begynder i gymnasiet. Selvfølgelig ikke kun dem, men mange af dem. Og vi bruger altså 2 milliarder kr. om året på efterskolerne. En anden ting, man kunne kigge på, var at fjerne det sjette SU-år.”

Mandag Morgen: Men regeringen har ikke foreslået at spare på SU’en eller efterskolerne. Den har valgt at give jer afgiftslettelser og forbedre jeres rammevilkår. Det vil I gerne have. Pengene har den bl.a. fundet ved at spare på forskningen. Det vil I ikke have. For nu at blive i børnehøjde: Der er to poser slik i supermarkedet, og vi har kun råd til den ene. Hvilken en vælger du: forskning eller afgiftslettelser?

Charlotte Rønhof: ”Slikbilledet er en smule fornærmende, synes jeg, for det er luksus, og forskning er ikke luksus. Det er brød, mælk, vand, grøntsager, kød. Alt muligt, vi skal leve af.”

Mandag Morgen: Så får du lov at vælge mellem en pakke svinekød og oksekød i stedet?

Charlotte Rønhof: ”Men jeg behøver ikke vælge, for jeg har råd til begge dele, for vi kan sagtens finde pengene andre steder, hvor de ikke kommer erhvervslivet til gavn eller er livsnødvendige for borgerne.”


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu