Forskning i ny medicin går uden om Danmark

Den globale kamp om at tiltrække forskningskroner fra medicinalindustrien skærpes, og Danmark taber terræn i Europa. Aggressive konkurrenter sætter toppolitikere i front og tilbyder mange patienter, hurtig sagsbehandling og lave priser. Udenlandske selskaber i Danmark efterlyser handling.

Den globale konkurrence inden for udviklingen af nye lægemidler spidser til, og Danmarks førerposition på feltet er hårdt angrebet – langt hårdere end resten af Europa. Fra 2008 til 2010 faldt antallet af medicinalvirksomhedernes kliniske lægemiddelforsøg i Danmark med 18 pct., mens det samlede antal forsøg i Europa som helhed kun faldt med godt 5 pct.

Udviklingen fra 2010 til 2011 pynter lidt på billedet – i den periode steg virksomhedernes kliniske forsøg i Danmark med knap 7 pct., mens tallet i Europa var så godt som uændret – men bundlinjen er stadig klar: Danmarks førerposition, som et af de bedste lande i verden at bedrive klinisk forskning i, er truet.

Mens Danmark og Europa falder agterud på antallet af kliniske forskningsforsøg sponsoreret af industrien, buldrer lande i Østeuropa og asiatiske vækstøkonomier som Kina og Sydkorea frem. Her findes de nye centre for klinisk forskning for de globale lægemiddelselskaber. Se figur 1.

Login