Nyt Job til  
Esben Lunde Larsen

Fra bibelstudier til Verdensbanken

Esben Lunde Larsen skal som landbrugsspecialist i Verdensbanken være med til at løse den globale dobbeltudfordring: Stigende sultkrise og klimaskadeligt landbrug.

Foto: Steen Brogaard
Mads Thunestvedt Hansen

Om

Hvem?
Esben Lunde Larsen

Hvilket job?
Senior landbrugsspecialist i Verdensbanken

Hvorfra?
Kandidat i bibelstudier og moderne hebræisk

Esben Lunde Larsens tid i dansk politik stoppede brat for et par år siden, da han som fødevareminister var stærkt involveret i sagen om fiskeriets kvotekonger. Men han er langt fra færdig med at beskæftige sig med fødevareområdet. Fremover skal han gøre det som senior landbrugsspecialist hos verdens største udlåner og donor til udviklingen af landbrug, Verdensbanken.

Her skal Esben Lunde Larsen være med til at løse den globale dobbeltudfordring, der handler om både at reducere en stigende sultkrise, som siden pandemien har kastet omkring 120 millioner flere mennesker ned i sultkategorien, og samtidig fremme et mere klimavenligt madsystem. Landbruget står for omkring 30 procent af alle menneskeskabte CO2-udledninger. Selv siger Lunde Larsen i forbindelse med jobskiftet, at han vil "bidrage til at skabe en mere bæredygtig fødevarefremtid".

Hvad en bæredygtig fødevarefremtid indebærer, er i disse måneder et af de helt store politiske slagsmål. I Bruxelles rev vrede landmænd en statue ned og indhyllede flere veje i sort røg fra deres traktorer, mens et opgør med tanken om en CO2-afgift ulmer i Danmark. Kigger man lidt længere uden for Europas grænser, har titusinder af indiske landmænd genoptaget deres protester for bedre økonomiske forhold. 

Blå bog

Baggrund

  • 2018-2022: Fellow og direktør for tro og bæredygtighed hos World Ressource Institute
  • 2011-2018: Medlem af Folketinget for Venstre
  • 2016-2018: Minister for miljø og fødevarer
  • 2015-2016: Minister for forskning og højere uddannelse

Uddannelse

  • Ph.d. i teologi fra Københavns Universitet

Netop derfor er der brug for en "klima-smart landbrugssektor", som Verdensbanken beskriver som en af sine hovedopgaver i bestræbelserne på at forbinde 570 millioner landmænd med omkring 8 milliarder forbrugere på globalt plan. Til at hjælpe med det har Esben Lunde Larsen erfaring fra flere år som direktør for tro og bæredygtighed hos den amerikanske tænketank World Ressource Institute og senest fra et års bibelstudier i Israel.

Om sidstnævnte kan bruges i arbejdet som landbrugsspecialist for Verdensbanken, er svært at spå om, men et nyligt studie fra Københavns Universitet anslår, at millioner af landmænd i det globale syd bruger religion som rettesnor i deres arbejde.

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu
Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu