Fra udskammet til populær

For et år siden var De Konservative tæt på spærregrænsen. Regeringsprojektet har givet ny optimisme. Søren Pape Poulsen har grund til at være tilfreds. Nyt valgnederlag truer til november.

Den politiske danmarkshistorie er rig på eksempler på små partier, der bliver klemt i en regering af større partier og ender med at må kæmpe for livet.

Sådan kunne det også være gået for De Konservative. Men de seneste 10 måneder har vist, at De Konservatives leder Søren Pape Poulsen gjorde klogt i at hoppe ombord på Lars Løkke Rasmussens regeringshold.

Partiet står til fremgang efter mange år med valgnederlag. Hvor det for blot et år siden var faretruende tæt på spærregrænsen, er optimismen nu vendt tilbage.

Med et lille hold på tre ministre har justitsminister Søren Pape, erhvervsminister Brian Mikkelsen og børne- og socialminister Mai Mercado sat sig på konservative værdier som lov og orden, styrkelse af erhvervslivet samt bedre vilkår for familierne.

Det er et godt fundament til at fremme konservative mærkesager. Og et godt udgangspunkt for at skabe kant til andre borgerlige uden at blive anklaget for at sabotere hele det blå regeringsprojekt, som partiet har opnået med sit forslag om burkaforbud, som LA er dybt imod og splitter Venstre på tværs.

De Konservative er efterhånden også ved at have erkendt, at de hverken er bedre eller større end Dansk Folkeparti. Det har taget dem et stykke tid at lære og har kostet dem mange nederlag gennem årene, når de gang på gang har lagt sig ud med DF. De slåskampe lader de nu LA stå for.

Fremgang

Figur 1 | Forstør   Luk

De Konservative står til en fremgang på to mandater.

Kilde:  Kasper Møller Hansen for Altinget pba. af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Derfor kan De Konservative holde landsråd i et helt anderledes optimistisk skær end for bare et år siden. Det afspejler sig også i antallet af delegerede. Normalt plejer der at komme 6-800 delegerede. Nu vil der formentlig komme over 1.000. 

Det skal de tale om på landsmødet:  

Vi skal ikke forvente de store nyheder og nye planer på landsrådet. Selvfølgelig skal der tales om skattereform, vækstudspil, bandepakke og kommunalvalg. De Konservatives rolle i regeringen bliver også et stort tema. Og selvfølgelig bliver der slået hårdt på, at Danmark har brug for flere betjente, et stærkere forsvar og flere værnepligtige. Men Søren Pape vil også bruge en stor del af sin beretning på at tale om værdier. Om udviklingen i vores samfund og mellem mennesker. Han ser et skred i samfundet, hvor vi lægger for meget ansvar over på det offentlige frem for at tage stilling til, hvad vi selv kan gøre. 

Det vil de ikke tale om:

Boligaftalen fra maj var et kæmpe nederlag. Partiet måtte kigge langt efter sine kardinalpunkter som fastfrysning af grundskylden og flad boligskat, som det havde sat øverst på sin dagsorden. Men partiet synes at have rystet nederlaget af sig uden det store vælgertab, og derfor skal der lægges låg på den sag.

Normalt plejer De Konservative heller ikke at holde sig tilbage for at anklage Liberal Alliance for opportunisme og populisme. Men nu er de i regeringsfamilie sammen. Og så er der lagt en dæmper på lynchstemningen.

Formandens form:  

Søren Pape kan derfor gå på talerstolen på lørdag i Tivoli Kongrescenter i København med en god fornemmelse i maven. Han har fået trukket partiet væk fra spærregrænsen og står godt, hvis der var valg i morgen.

Han blev betegnet som et højrisikoprojekt og spået en svær tid, da han skiftede jobbet som borgmester i Viborg ud med posten som frontfigur for De Konservative. Men for tre måneder siden løb han med førstepladsen som Danmarks dygtigste og mest troværdige minister i en måling foretaget af Analyse Danmark for Ugebrevet A4 i juni. Med regeringens nye skattereform og vækstudspil med klare konservative mærkesager har han fået rettet op på det store nederlag, han løb ind i med boligaftalen. Han viste også med V-regeringens omstridte landsbrugspakke, at han ikke frygter politiske tæsk og kan stå imod et kolossalt pres. Forude venter dog en hård styrkeprøve: Kommunalvalget. 

Status før kommunalvalget: 

De Konservative får mere end svært ved at gentage sit kunststykke fra kommunalvalget i 2013. Selv om partiet led et relativt stort nederlag, lykkedes det alligevel at erobre overraskende mange gyldne kæder og de har i dag 14 borgmesterposter.

Partiet klarer sig traditionen tro altid bedre ved kommunalvalg end de nationale meningsmålinger giver udtryk for. Partiet står til 4,6 pct. i disse målinger. Det er stort set det samme som for fire år siden, og dengang fik partiet alligevel 8,5 pct. af stemmerne ved kommunalvalget. Partiet kan også håbe på at hente ekstra stemmer med borgmestereffekten. Men det bliver svært.

Selv en højborg som Frederiksberg kan stå for fald, efter at De Radikale for første gang i 24 år ikke vil pege på en konservativ borgmester.

Partiet har også borgmesterposten i Helsingør, Hillerød, Køge, Sorø, Gentofte, Vallensbæk, Allerød, Vesthimmerland, Thisted, Høje-Taastrup, Viborg, Hørsholm og Lyngby-Taarbæk. Beholder partiet 10-12 borgmesterposter, vil partiledelsen betegne det som en succes. 

Forrige artikel Merkel og Zuckerberg sætter turbo på dansk startup i Berlin Merkel og Zuckerberg sætter turbo på dansk startup i Berlin Næste artikel Velfærdsteknologi kan afhjælpe manglen på sundhedspersonale Velfærdsteknologi kan afhjælpe manglen på sundhedspersonale
Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Verdens fattige har brug for højteknologi til lavpris

Danske virksomheder skal tænke på en helt anden måde, hvis de ikke skal tabe konkurrencen om avancerede løsninger på fremtidens globale markeder. Danske løsninger er rettet mod den høje ende af markedet, men en stor del af klodens forbrugere efterspørger teknologi, der kan opfylde deres basale behov til en lav pris.

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Teknologi er en gamechanger for verdensmålene

Selv klodens fattigste kan få gavn af digital teknologi. I afrikanske flygtningelejre udbetales nødhjælpen som elektroniske penge, og hjælpeorganisationerne deler mobiltelefoner ud. Fremover skal den danske udviklingsbistand have et klarere fokus på at udnytte teknologi. Det kaldes techvelopment.

Mobilen er øjenlægens forkontor

Mobilen er øjenlægens forkontor

Den teknologiske hjælp er helt afhængig af at spille sammen med det lokale sundhedsvæsen. Peek Vision har udviklet en app til øjenundersøgelser i udviklingslande ved hjælp af smartphones. Den skal sortere de raske fra, så øjenlægerne bruger tiden på de rigtige patienter.

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Regeringen taler med to tunger om europæisk forsvar

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen afviser kategorisk, at Danmark støtter fransk-tyske planer om en EU-hær. Men regeringen roser i sin nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi øget militært samarbejde i EU og vil have forsvarsforbeholdet afskaffet.

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

Pisk til 15-årig gjorde Europas menneskeret dynamisk

ANALYSE: Den omdiskuterede såkaldte ’dynamiske fortolkning’ af menneskeretten har fundet sted så længe, at de fleste har glemt, hvordan den opstod. Mandag Morgens Europaredaktør tager dig fire årtier tilbage til en sag om en 15-årig skoledreng, der blev dømt til korporlig afstraffelse i Storbritannien.

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

Socialministeriets regnemodeller er ikke retvisende

KOMMENTAR: Hvis investeringer i sociale indsatser skal give allerstørst gevinst, så er det de yngste børn og tidlig indsats i familierne, der skal satses på. Derfor er det også bekymrende, at netop de investeringer nedtones i Socialstyrelsens nye regnemodel, som kan blive afgørende for, hvor det offentlige fremover lægger pengene.

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Kinas rivende udvikling kræver nye svar fra Danmark

Danmark er nødt til at reagere offensivt på, at Kina lige nu tager stormskridt på den teknologiske front, siger topforskere, der er tilknyttet Akademiet for Tekniske Videnskaber. Vi kan begynde med et opgør med den kollektive blinde vinkel mod Kina, lyder et bud.

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Medicinrådet blåstempler ny medicin for millioner

Efter det første års arbejde har Medicinrådet anbefalet 25 af 35 undersøgte lægemidler som standardbehandling på sygehusene. De 15 af anbefalingerne skaber dog ingen eller kun lille merværdi for patienterne. For "gavmildt" lyder kritikken fra sundhedsøkonom, der efterlyser nyt grundlag for Medicinrådets vurderinger.

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Analyse af gener åbner for personlige diagnoser

Stærkt specialiserede virksomheder tilbyder nu så omfattende analyser af det enkelte menneskes genom, at de kan sætter navn på de gener, der forårsager bestemte sygdomme. Prisen for analyser af genomet og diagnose svinger mellem 20.000 og 30.000 kr. per patient.

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

Tysk virksomhed: Skræddersyet medicin er fremtiden

I dag kan ordet cancer være et forvarsel om en tidlig død. Om 20 år vil kun de færreste dø af kræft. Sådan lyder visionen fra en af verdens største farmaceutiske virksomheder, Roche. Gensekventering og big data er nøglen.

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Ny analyse: Iværksættere giver erhvervsikonerne baghjul

Virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 pct. af værdiskabelsen i Danmark, viser ny analyse fra DI, som selv kalder undersøgelsen en mytedræber. Nye virksomheder har mere fleksibilitet og er bedre til at innovere, siger forsker.

Stram så op på etikken

Stram så op på etikken

KOMMENTAR: Danske virksomheder er ikke så hvidskurede, som vi gik og troede. Når nogen præsterer en kynisk forretningsmoral, bryder de tilliden og samfundskontrakten her til lands.

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

Vi skal have en bedre diskussion om velfærden

KOMMENTAR: Vi flytter os ikke fra status quo, hvis vi fortsætter debatten om velfærd med entydigt at fokusere på de penge, vi bruger på “velfærd”, fremfor hvad vi får ud af det.

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

Er det snart slut med de absurde gyldne håndtryk?

ANALYSE: Topchef efter topchef forlader virksomheder med gyldne håndtryk, selv om de er ansvarlige for skandaløs ageren. Google er slået ind på en ny kurs, og det kan der være gode økonomiske grunde til. I Danmark er spørgsmålet, hvordan Danske Bank vil vise, at de har forstået alvoren.

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

Andelstanken er en spændetrøje for landbrugets grønne omstilling

ANALYSE: Mens globale frontløbere i fødevareindustrien investerer i udvikling af kunstigt kød og plantebaserede alternativer til produkter fra dyr, tøver Danish Crown og Arla. Det er kun naturligt, når nu ejerne lever af at opdrætte dyr til fødevareproduktion. Men det kan blive et problem.

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

Sådan knuste 'Tropernes Trump' sandheden i det brasilianske valg

KOMMENTAR: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet.

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Dansk startup: Lad medarbejderne stille diagnosen i din virksomhed

Det lyder næsten for letkøbt. Lad medarbejderne stille spørgsmål til hinanden og øg sandsynligheden for din strategi bliver gennemført. Men bag det, der umiddelbart virker banalt, ligger en dyb viden om spørgsmålets natur, som ny virksomhed efter millionindsprøjtning satser på at udbrede.

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

Til svinekongres med fremmedgjorte landmænd på rente-coke

REPORTAGE: Bæredygtighed skal løfte danske svineproducenter ud af mudderet. Men en dyb afhængighed af lave flexrenter og en voksende fremmedgørelse truer det stolte danske erhverv. ”Landbrugskulturen er død,” mener en svineproducent. Mandag Morgen har været på svinekongres i Herning.

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Dansk landbrug melder pas på kødrevolutionen

Danmarks animalske fødevareindustri er produktiv, men den er ikke bæredygtig i klimamæssig forstand. Og spørgsmålet er, hvor længe den er det i økonomisk forstand. En gigant som Danish Crown risikerer at misse kapløbet om fremtidens fødevarer.

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Laboratorie-bøffer har kurs mod verdens kølediske

Hollænderen Mark Post præsenterede i 2013 verdens første laboratoriefremstillede hakkebøf. Nu har store tyske og schweiziske koncerner investeret godt 55 mio. kr. i selskabet Mosa Meat, der i 2021 sender de første reagensglasbøffer i handlen.

Hvad skal landbruget nu leve af?

Hvad skal landbruget nu leve af?

Klimaforandringerne truer en række erhverv på deres eksistens, bl.a. hele kødindustrien. Det kan tvinge dansk landbrug til at nytænke, hvad det skal leve af i fremtiden. Danish Crown har taget udfordringen op og kan blive rollemodel.

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Kommunerne råder over 3.500 sengepladser til syge

Syge danskere ender stadig oftere i en kommunal sygeseng. Faktisk råder landets borgmestre nu over flere sengepladser, end der står på samtlige sygehuse i en typisk dansk region. For en del af patienterne betyder det brugerbetaling og dårligere kontrol med kvaliteten af behandlingen. 

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

Topmødet for dem der tror på eksponentielle teknologier

REPORTAGE: Ved Singularity University Summit i Stockholm i sidste uge blev deltagerne bombarderet med præsentationer om de nyeste teknologier, og hvordan de radikalt vil forandre tilværelsen på kloden – og i rummet – lige om lidt. Men der var også plads til indlæg og diskussion om de sociale og politiske konsekvenser.

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil indføre en skat på digitale giganters omsætning

Briterne vil nu indføre en indføre en skat, som direkte er møntet på de globale digitale giganter. Danmark var sidste efterår med til at bremse et lignende forslag fra EU-kommissionen, men selvom EU-forslaget har flere mangler, er det dog bedre end ikke at gøre noget, mener både SF’s Lisbeth Bech Poulsen og Mellemfolkeligt Samvirke.

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

”Verdens lykkeligste organisation! Har I tabt sutten?”

KOMMENTAR: Hvis du vil udvikle din organisation, er du nødt til at hjælpe medarbejderne med at styrke deres selvbevidsthed og velvære. Det er på én gang den vanskeligste, mest komplekse og mest givende ledelsesudfordring, du vil møde.

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

Gode råd til nye iværksættere fra en gammel hund

LARS THINGGAARD: I løbet af efteråret har jeg oplevet en imponerende dristighed og frygtløshed blandt iværksættere i danske universitetsmiljøer. Men jeg tror også, de kan lære et par ting af en gammel hund. Her er mine råd til tidens fremadstormende kuld af millennial-iværksættere.

Apple er oplagt køber af Tesla

Apple er oplagt køber af Tesla

KOMMENTAR: Efter en tur i rutschebanen kan det ende med, at Tesla bliver en del af noget større. For måske venter Apple i kulissen. Et opkøb vil være en god løsning på mange af Apples udfordringer med udviklingen af en elektrisk bil.