Frank Jensen: Vi vil gøre det nødvendige

Hvis det skal lykkes at gøre hovedstaden CO2-neutral i 2025, kræver det justering af byens klimaplaner og nye investeringer – og de vil komme, lover overborgmester Frank Jensen (S). 

Foto: Rune Johansen/Ritzau Scanpix
Katrine Villarreal Villumsen

Lavthængende frugthøst kan sagtens være den mest effektive og fornuftige måde at få hul på en kæmpe omstilling, mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S). Han står gerne på mål for Københavns klimastrategi, som klimaeksperter kritiserer for at fokusere mere på et magisk nul, end på hvad der er bedst for klimaet.

LÆS OGSÅ: CO2-neutralt København i 2025: Hvornår kan man kalde en by klimaneutral?

MM: Har I været for forblændede af tal og mål og at nå i hus i 2025, og har I fokuseret for meget på ”lavthængende frugter” frem for løsninger, der måske ikke var nået inden 2025, men som på sigt havde været mere vedvarende løsninger?

FJ: Det er klart, at vi er begyndt de steder, hvor vi har kunnet lave storskalomstilling – ovenikøbet uden at det har haft negative konsekvenser for borgerne. Derfor har vi i første omgang fokuseret mest på energiforsyningen, altså den varme og strøm, der forsyner samtlige boliger og bygninger i byen. Det kan du selvfølgelig kalde lavthængende frugter, men det har betydet, at vi i dag har reduceret Københavns samlede CO2-udledning med 42 procent fra 2005 til i dag. Det, synes jeg, er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

MM: Fungerende teknik- og miljøborgmester Karina Vestergård (EL) vil fremover have mere fokus på københavnernes CO2-aftryk og forbrugsadfærd. Vil københavnerne i fremtiden opleve større kommunal indflydelse på områder, hvor Københavns Kommune kan nudge borgernes forbrugsadfærd?

FJ: Vi er i fuld gang med en løbende, bæredygtig omlægning på rigtig mange områder. For eksempel vil vi stille krav om, at en del private leverancer til kommunen skal være i grønne biler. Vi er ved at omlægge alle byens busser og havnebusser til el, og vi stiller krav om genanvendelig plast i vores indkøb. Vi har også stoppet investeringer i virksomheder, der arbejder med fossilt brændsel. Vores omlægning skubber samtidigt til en bæredygtig omstilling hos de private leverandører i byen, fordi vi er så stor en aktør og som storkunde kan efterspørge bæredygtige produkter. Hele humlen her er, at vi står over for nogle store udfordringer og investeringer, hvis vi skal nå i land med vores CO2-mål. Og her hælder jeg mest til nogle meget store strukturelle greb, hvor vi tager nogle teknologiske syvmileskridt, der koster, men som kan skabe helt nye bæredygtige løsninger for byen.

MM: Havde det ikke være mere prestigefyldt for København at kunne vise et stort, globalt projekt frem for C40-medlemslandene, når de kommer til byen til oktober? For eksempel en flyfabrik, der producerer klimavenligt flybrændsstof − i stedet for en CO2-neutral plan, der i 2025 stadig vil have en manko på 200.000 tons CO2?

FJ: Selvfølgelig ville det have været spektakulært, hvis Københavns Kommune havde udviklet et CO2-neutralt flybrændstof. Men det ligger altså lidt uden for den kommunale kerneopgave. Derfor arbejder vi med det, som faktisk er vores opgave. Vi omstiller den kommunale drift bæredygtigt og viser dermed en masse andre storbyer, hvordan det kan gøres. Dette udelukker ikke, at vi kan medvirke til nye teknologiske løsninger, fordi vi har den størrelse, vi har. Men i første omgang er vores styrke, at vi omstiller driften af byen – og dermed kan kopieres af andre storbyer verden over. Planen går ikke ud på, at vi har en manko i 2025. Tværtimod regner vi med at levere. Det er jo hele pointen i planen – at vi er CO2-neutrale i 2025. For at nå det mål leveres der løbende planer, hvor vi følger op på, hvad der skal til, for at vi når i mål om seks år.

Omtalte personer

Frank Jensen

Fhv. justits- og forskningsminister og MF (S), fhv. S-næstformand, fhv. overborgmester
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1986)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu