Fransk nedtur svækker EU’s krisefonde

Kreditvurderingsagenturet Moody’s nedgraderede mandag Frankrigs statsgæld fra topkarakteren AAA. Det er ikke bare et fransk problem, men berører hele eurozonen. Frankrig leverer 20 pct. af kapitalen til de store europæiske krisefonde, der ikke er mere kreditværdige end de deltagende nationer. Den franske præsident, Francois Hollande, har nu taget hul på et brutalt oprydningsarbejde, der skal gøre op med 30 års offentlig gældsætning. 

Selv om nationale politikere i Europa benytter en stadig mere negativ retorik i forhold til det europæiske samarbejde, kopierer de i vidt omfang hinandens politiske succeshistorier. Samtidig vokser de europæiske landes gensidige økonomiske afhængighed monumentalt.

Begge tendenser blev slået fast i denne uge, der kulminerer med de ekstraordinære europæiske ”finanslovsforhandlinger” mellem stats- og regeringscheferne i Bruxelles. De begynder i dag i en udpræget giftig atmosfære.

De europæiske landes voksende gensidige økonomiske afhængighed blev understreget, da kreditvurderingsagenturet Moody’s sent mandag aften nedgraderede Frankrigs statsgæld fra AAA til AA1. Beslutningen fik ikke kun konsekvenser for Frankrigs nationale kreditværdighed. Den ramte også de to store krisefonde, EFSF og ESM, der er blevet beskrevet som eurozonens ”bazooka” i kampen mod eurokrisen.

Login