Fremtidens børn betaler med kort

Det er ikke længere usædvanligt, at børn helt ned til otte år udstyres med et betalingskort af deres forældre. Lommepenge er oftere tal på en skærm end mønter i en pung.

Lommepenge er et yndet betalingsmiddel for forældre og en mindst lige så populær indtægtskilde for børn og unge, når plænen skal klippes eller værelset støvsuges.

Tidligere blev lommepenge afregnet kontant. I dag udstyrer et stigende antal forældre i stedet deres børn med et betalingskort eller en betalingsapp. Børnene er med andre ord med fremme i den digitale tidsalder.

Ifølge undersøgelsen ’Unge, gæld og opsparing’, som Finans Danmark udgav tidligere i år, får 3 ud af 5 børn mellem 6 og 8 år lommepenge af deres forældre mindst én gang om måneden, mens det samme gælder for 4 ud af 5 børn i alderen 9-17 år.

Og alt tyder på, at de penge forbliver digitale. I dag bliver hele 44 pct. af lommepengene til børn og unge ifølge undersøgelsen nemlig afregnet digitalt, enten som kontooverførsel eller via MobilePay og andre digitale betalingsløsninger.

Lande med flest digitale transaktioner pr. indbygger

1. Singapore


2. USA


3. Finland


4. Storbritannien


5. Hongkong

6. Sverige

7. Norge

8. Schweiz

9. Holland


10. Danmark


Kilde: Imperial College London, Citigroup.

Danske Bank har siden juni udstedt over 9.000 såkaldte lommepengekort til børn mellem 8 og 12 år, og banken forventer at flere unge kunder vil henvende sig i nær fremtid. 

Spar Nord, Nordea og Arbejdernes Landsbank oplyser, at de også vil præsentere betalingsløsninger til børn i nær fremtid.

Danmark har digitalt potentiale

Der findes flere danske fintech-virksomheder (dvs. finansielle tech-virksomheder), der arbejder med at digitalisere børns lommepenge og hjælpe forældre med at bevare overblikket. En af dem er MyMonii, der har udviklet en app til børn og deres forældre. MyMonii benyttes i dag af over 12.000 familier, og virksomheden har for nylig indgået et samarbejde med Nets.

Internettet er en af hovedårsagerne til, at børn og unge efterspørger et betalingskort allerede i en tidlig alder. Ni ud af ti danske unge mellem 16 og 24 år havde i 2016 foretaget køb online, viser undersøgelsen ’IT-anvendelse i befolkningen, 2016’ fra Danmarks Statistik. Og de danske unge er mere med på det kontantløse beat end unge i andre lande, da kun fire ud af ti unge europæere i samme aldersgruppe har prøvet at handle på internettet.

De unge handler lige så meget på internettet som deres forældre. Undersøgelsen viser, at 90 pct. af danskerne under 45 havde handlet på internettet en eller flere gange i løbet af 2016. 

Spørgsmålet er nu, om Danmark, når poderne har vokset sig store, vil overgå til at blive et kontantløst samfund, som der allerede nu eksperimenteres med i Indien. 

Ifølge rapporten ’The March Towards Digital Money’, der er udarbejdet af Imperial College London for Citigroup, er vi godt på vej. Ud af 90 lande ligger Danmark på en 10.-plads, når det gælder flest digitale transaktioner pr. indbygger. Rapporten konkluderer, at det teknologiske system i Danmark er gearet til en kontantløs fremtid. Og at særligt lande i den vestlige verden er godt forberedt på den digitale økonomi. Se tekstboks. 

Lande bedst forberedt til en digital økonomi

1. Finland

2. Storbritannien

3. Danmark

4. Norge

5. Sydkorea

6. USA

7. Singapore

8. Sverige

9. Japan

10. Australien

Kilde: Imperial College London, Citigroup.

Kun 23 ud af de 90 lande er ifølge undersøgelsen teknologisk parate til en økonomisk digitalisering. Visa og MasterCard udtaler dog til rapporten, at langt de fleste butikker i Europa vil kunne modtage kontantløse betalinger inden år 2020.

Økonomisk opdragelse

Der foreligger ingen konkrete undersøgelser af, om børns forbrug stiger, i takt med at betalingsløsninger til børn bliver mere udbredt. Dog viser rapporten fra Finans Danmark, at der er en tendens til, at unge stifter gæld, så snart de bliver voksne.

50.000 unge mellem 18 og 30 år var i 2016 registreret i RKI som dårlige betalere. Selv om det er et fald på 5.000 personer sammenlignet med 2012, mere end antyder det, at mange unge kan have svært ved at forstå og tage ansvar for egen økonomi, når penge ikke længere er noget fysisk, men udelukkende et tal på en skærm.

68 pct. af forældrene angiver i undersøgelsen fra Finans Danmark, at deres barn får lommepenge for at give barnet en forståelse og et medansvar for egen økonomi. 53 pct. svarer, at lommepengene gives, for at barnet selv kan købe produkter, mens 49 pct. af de unge får lommepenge for at udføre huslige pligter. 

Dog viser undersøgelsen fra Danske Bank, at det blot er 11 pct. af forældrene, som i høj eller meget høj grad blander sig i deres børns økonomi. 

De fleste betalingsløsninger henvendt til børn er betinget af, at forældrene deltager aktivt i børnenes økonomi. Digitale betalingsløsninger kan derfor være en mulighed for at koble børn og forældre mere økonomisk sammen og dermed forebygge, at de unge gældsætter sig, når de bliver gamle nok til at låne.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu