Fremtidens MBA er fleksibel, billig og livslang

LEDELSE Erhvervsuddannelserne på de amerikanske universiteter Harvard og Columbia føjer certifikater og livslang læring til deres programmer. Det er et skift, der siger noget grundlæggende om vores samfund. 

Af Patrick Thomas
The Wall Street Journal

Om ti års tid behøver studerende, der gerne vil læse økonomi, business management eller administration, måske slet ikke at gå på universitetet, endsige afslutte studierne med en kandidatgrad. Flere og flere førende institutioner forsøger nemlig nu at lokke potentielle studerende til at vænne sig til, at de skal lære hele livet.  

Det giver ikke længere mening, at folk afslutter deres studier, når de er i tyverne, for hvis vi allesammen lever, til vi er oppe i firserne, bør der være mange tidspunkter i livet, hvor vi kan vende tilbage til skolebænken og forny vores uddannelse,” siger Debora Spar, som er prodekan og står i spidsen for Harvard Business School Online. 

Universiteter, der udbyder uddannelser i business managementer allerede i tæt kapløb om at være de første, der opdaterer deres udbudte linjer og uddannelse, så de inkluderer den teknologi og de dataanalytiske færdigheder, som arbejdsgiverne efterspørger hos kandidaterne. Efterspørgslen efter efteruddannelse og muligheder for livslang læring forventes at stige i de kommende år.  

I fremtiden vil der sandsynligvis opstå en efterspørgsel efter muligheden for at tage en MBA-grad på et år, men også efter at kunne erhverve sig universitetsgraderne via deltidsstudier, studier, der blander flere fag, onlinestudier og muligheden for at sammensætte en fuld MBA fra forskellige skoler på forskellige tidspunkter i den studerendes karriere,” lyder det i en undersøgelse fra konsulentfirmaet Carrington Crisp. Firmaet henviser her til sammenstykning' af en fuld universitetsgrad ved at betale for og gennemføre faglige moduler præcis på de tidspunkter, der passer den studerende.   

Før coronapandemien var det svært for MBA-programmerne, som er hjerteblodet for udbyderne af uddannelser i business management, at få lokket studerende væk fra et rødglødende jobmarked og ind på studierne. Den økonomiske opbremsning i kølvandet på pandemien har betydet, at en del af de allerbedste programmer nu bliver oversvømmet med ansøgninger, men uddannelseseksperter er ikke sikre på, hvor længe opturen vil fortsætte, og om programmerne i den kvalitetsmæssige mellemklasse vil få samme glæde af den øgede interesse.     

Vi ved, at den forretningsmodel, som folk historisk set har fulgt, formentlig ikke vil fungere i fremtiden,“ siger Andrew Crisp, som er grundlægger af Carrington CrispFor mange universiteter vil fremtiden byde på en langt mere såkaldt fleksibel tilgang til uddannelse.”  

Uddannelse per abonnement 

De studerende kan komme til at være mellem tre og fem år om at gennemføre en MBA og vil derefter have mulighed for at tanke op på deres kompetencer i løbet af livet – enten som del af en loyalitetsfordel eller via en slags abonnementsservice i stil med et Netflix-abonnement, siger han.  

For uddannelsesinstitutionerne er de løbende indtægter det attraktive element sammen med opbygningen af et vist loyalitetsbånd med de studerende, som får mindre lyst til at søge andre græsgange, hvorved udgifterne til hvervning af nye elever kan nedbringes.    

Onlinekurser, certificeringsprogrammer og efteruddannelse for uddannede, der allerede er i arbejde, er ikke noget nyt, men de tilbud er typisk rettet mod studerende, som gerne vil udvikle deres teknologiske færdigheder. Nu er selv institutioner som Columbia Business School og Harvard Business School begyndt at føje certificeringer og 'livslang læring' til deres MBA-programmer, så studerende og tidligere studerende har mulighed for at tage individuelle kurser uden konkret at vende tilbage til skolebænken. Dette skifte kan komme til at ændre tilværelsen for universiteterne i de kommende år 

Omkring 39 procent af de universiteter, der er officielt registreret hos Association to Advance Collegiate Schools of Business, melder om, at de udbyder certificeringer på overbygningsniveau, fortæller organisationen, som begyndte at måle udviklingen for første gang i 2020.  

“Med den igangværende globale pandemi forventer vi at se flere og flere af disse tilbud,” siger Juliane Iannarellider er vicepræsident og uddannelseschef i organisationen.  

Pandemien har overbevist skeptikerne om, at uddannelser i ledelse og business management, som i årtier er blevet udbudt via personligt fremmøde på landets top-universiteter, kan gennemføres online.  

I februar lancerede Columbia Alumni Edge, der giver tidligere studerende, som har brug for at udvikle nye færdigheder i forbindelse med deres arbejde, mulighed for at tage nogle af programmets mest populære MBA-kurser online, fortæller dekan på Columbia Business School Costis MaglarasHan forventer, at den type tilbud fremover vil blive anerkendt som en vigtig del af en universitetsgrad fra Columbia og muligvis et aktivt tiltrækningspunkt for nye studerende. I løbet af sommeren deltog mere end 400 tidligere elever i et kursus i programmeringssproget Python. 

Tingene ændrer sig meget hurtigt på arbejdsmarkedet i øjeblikket,” siger Costis Maglaras. ”Jeg tror, at den slags med tiden bliver reglen snarere end undtagelsen.”   

Universiteters ry på spil 

Harvard Business School Online, som udbyder certificeringer og ikke universitetsgrader, blev lanceret for seks år siden med 500 studerende og har nu over 30.000 studerende, fortæller Debora Spar. Programmet udbyder 13 kurser, mens yderligere otte er under udvikling, siger hun. Harvard Business Schools MBA er normalt rettet mod studerende i tyverne, men målgrupperne for onlineudgaven er mennesker i trediverne og fyrrerne, som ikke umiddelbart er villige til at sige deres jobs op og blive fuldtidsstuderende.   

For de studerende er certificeringsprogrammerne, der koster omkring 12.000 danske kroner, både billigere og nemmere at gennemføre, når man ikke behøver at sætte karrieren på pause og måske flytte til en ny by. Onlineprogrammerne er også mere til at gå til for en større gruppe af studerende, for eksempel forældre, som er holdt op med at arbejde for at være hjemme hos deres børn og nu gerne vil tilbage på arbejdsmarkedet, eller mennesker, som er blevet opsagt og har brug for omskoling, forklarer Spar.  

Til gengæld kan programmerne ikke levere de aktiviteter, der involverer personligt fremmøde, såsom netværksarbejde med medstuderende, studieture til udlandet og jobmesser, som for nogle studerende i høj grad er med til at give uddannelserne værdi.   

Videregående uddannelser og uddannelser i forretningsadministration er primært blevet solgt i samlede pakker. Man tager uddannelsen, samtidig med at man bor på kollegium eller universitetets campus, drikker kaffe med vennerne og deltager i andre sociale aktiviteter,” siger Debora Spar. Vi var allerede ved at se udviklingen hen imod udstykningen af denne proces, før covid ramte.”  

Karim Lakhanisom er professor i forretningsadministration på Harvard Business School og har specialiseret sig i ledelse af teknologimedarbejdere, siger, at MBA’en er ”grundstenen i vores arbejde, og den kommer ikke til at forsvinde". Lakhani sammenligner certificeringer med musiktjenesten Spotify, som giver brugerne mulighed for at streame individuelle sange i stedet for hele album. Certificeringer og kurser giver forbrugerne mulighed for at erhverve sig enkeltstående nye kompetencer i stedet for en samlet universitetsgrad, siger han.    

Rich Lyons, som er tidligere dekan på University of CaliforniaBerkeley’s Haas School of Business, forventer, at udbuddet af certificeringer og skræddersyede programmer vil blive stadigt større på de universiteter, der udbyder uddannelse i forretningsadministration. Dog advarer han om, at eliteuniversiteterne skal passe på: Hvis de optager for mange studerende, som egentlig ikke er kvalificerede til at gå på skolen, kan det underminere topprogrammernes ry og værdi.   

“Det er risikabelt i forhold til bevarelse af brandet. På de førende universiteter blåstempler man først og fremmest de studerendes drive og personlighed. Hvis der pludselig ikke foregår nogen sortering længere, skal universiteterne passe på, for de dårligere studerende vil blive forbundet med deres navn,” siger Rich Lyons.  

 

Bragt i Wall Street Journal 7. november 2020. Oversat til dansk af Nina Skyum-Nielsen.

Forrige artikel Den utæmmede digitale ytringsfrihed giver hovedbrud Den utæmmede digitale ytringsfrihed giver hovedbrud Næste artikel Der er stadig lang vej til klimaneutral produktion i Danmark Der er stadig lang vej til klimaneutral produktion i Danmark
Et anlæg i den saudiarabiske ørken skal katapultere grøn brint

Et anlæg i den saudiarabiske ørken skal katapultere grøn brint

GRØN OMSTILLING Der er et evindeligt dilemma: Hvis man skal producere grøn brint i stor skala, kræver det, at der er et marked og en bekostelig infrastruktur. I Neom, en fremtidig megaby i Saudi-Arabien, tror investorer, at de kan levere både hønen og ægget med et projekt, der minder meget om de danske power-to-x-planer. 

Direktør for patienternes gode liv

Direktør for patienternes gode liv

POLITIK OG VELFÆRD Godt 36.000 medarbejdere i Region H har på 11 sygehuse sat lighedstegn mellemsundhed og behandling. Det har reduceret dødeligheden efter kræft og hjertesygdomme. Nu skal de også hjælpe patienterne tilat leve gode liv - nogle endda med kroniske sygdomme. Den kulturændring skal regionens nye direktørstå i spidsen for.

Nu skal teknikken designes modulært

Nu skal teknikken designes modulært

DIGITAL OMSTILLING B&O har netop lanceret en ny mobil højttaler, der er designet til at holde mange år – selvom den teknologiske udvikling løber hastigt videre. Apparatet er modulært opbygget, så delene let kan repareres eller udskiftes i takt med, at nye digitale formater og software stiller andre krav til elektronikken.

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

Kinas 300 millioner børn er et kæmpe marked for danske virksomheder

I Kina er det gode børneliv kommet på dagsordenen. Det giver forretningsmuligheder for en bred vifte af danske virksomheder – fra legetøjsproducenter over arkitekter til spiludviklere. Danske forskere kan være med til at åbne dørene, da der trækkes på en solid tradition for at undersøge tingene i børnehøjde, skriver det danske innovationscenter i Shanghai.

Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid

Dit klima-mindset afgør din virksomheds fremtid

LEDELSE Corona har naturligt nok farvet lederes syn på verden det sidste år. Men hvis man vil fremtidssikre virksomheden, må klimaet nu udgøre en fremtrædende del af lederens mindset, skriver Anna Fenger Schefte og Anders Nolting Magelund.

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

Bæredygtig virksomhedsdrift er for alle

LEDELSE Virksomheder skal vænne sig til at udarbejde samfundsregnskaber, hvor virksomheden nøje vurderer og redegør for, hvordan den bidrager positivt, og hvordan den belaster samfundet. Det bliver et krav fra myndigheder, investorer, långivere, partnere og kunder, skriver Steen Hildebrandt.

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

Sådan kan den digitale udvikling støtte den grønne omstilling

DIGITAL OMSTILLING Siger man ”grøn og digital omstilling”, så har man dækket de to måske væsentligste dagsordener de kommende ti år. Digitaliseringen og en bæredygtig økonomi kan støtte hinanden – men det er ikke sikkert, at de gør det. Vi ser på, hvad der skal til for at få de to udviklinger til at trække i samme retning.

Grøn + Digital = Danmarks store chance

Grøn + Digital = Danmarks store chance

DIGITAL OMSTILLING Grøn teknologi og digitale offentlige tjenester er begge danske styrkeområder. Men der er brug for koordinering og samarbejde på tværs af det offentlige og det private, hvis Danmark skal udnytte mulighederne for at bruge digital teknologi til at nå klimamålene. KMD’s direktør, Eva Berneke, opfordrer regeringen til at bringe parterne sammen. 

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

Den traditionelle fagbevægelse organiserer nu kun halvdelen af lønmodtagerne

POLITIK OG VELFÆRD Fundamentet under den berømmede danske model på arbejdsmarkedet slår dybe revner. Medlemsflugten fra fagbevægelsen er langt større og mere dramatisk end hidtil antaget, viser ny opsigtsvækkende forskning. Fagbevægelsens topfolk ser dybt alvorligt på udviklingen og arbejdsmarkedsforsker opfordrer til politisk handling.

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

Lizette Risgaard: ”Den udvikling skal bare vendes”

POLITIK OG VELFÆRD De klassiske fagforbund forhandler overenskomster på stribe men organiserer en stadig mindre del af de danske lønmodtagere. Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, vil finde nye måder at organisere lønmodtagerne på for at vende udviklingen.

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

Analyse af pandemiparathed skød helt forbi målet

POLITIK OG VELFÆRD Den kendte økonom Branko Milanovic har sammenlignet landenes vurderede pandemiparathed i rapporten ‘Global Health Security Index’ fra 2019 med de faktiske corona-dødstal. GHS-indekset var ikke bare ude af stand til at forudsige udfaldet – tendensen har nærmest været det modsatte af det forventede.

10 trends for sociale investeringer i 2021

10 trends for sociale investeringer i 2021

KOMMENTAR Det er svært at spå, især om en fremtid præget af coronakrisens uforudsigelige dønninger. Den Sociale Kapitalfond vover alligevel pelsen og giver her 10 uvidenskabelige men dog kvalificerede bud på trends, der vil kendetegne markedet for sociale impact-investeringer i 2021.

Anders Dybdal anbefaler

Anders Dybdal anbefaler

KULTURANBEFALING CEO i konsulentbureauet Operate, Anders Dybdal, dykker ned i systemisk tænkning og holder sig opdateret med Altingets nyhedspodcast, Altinget Ajour.

Støtten til systemet vakler

Støtten til systemet vakler

VINTERLÆSNING: Støtten til systemet vakler.

Mistroen og frustrationerne bobler frem fra neden.

Vi ser det i form af romerlys og sortklædte demonstranter i danske byer. Eller som et stormløb på Kongressen i Washington. Og som en endeløs strøm af vrede på sociale medier.

Vi har samlet artikler fra Mandag Morgens arkiv, der ser nærmere på den udfordring, vores demokrati står overfor.

Bliver økonomien ramt af senfølger?

Bliver økonomien ramt af senfølger?

VINTERLÆSNING: Økonomien får lige nu en ordentlig rusketur af coronakrisen.

Vil den være alvorligt forslået, når pandemien gradvist slipper sit tag i vores samfund?

Vi har samlet en række af Mandag Morgens artikler fra det seneste halvår, der ser på, hvilken vej de økonomiske tendenser peger.

Vær en ny leder efter krisen

Vær en ny leder efter krisen

VINTERLÆSNING: På mange arbejdspladser har coronakrisen på rekordtid knust vaner og principper, der ellers virkede som støbt i beton.

Meget er nyt, og vi famler os frem. Vi er i færd med at genskrive manualen.

I den forstand er coronakrisen også en invitation til fornyelse af ledelsesgerningen.

Det er ikke en nem proces. Her finder du fire ledelsesindlæg med hjælp og inspiration til opgaven.

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

Dystopisk Big Mother eller fagre nye verden?

VINTERLÆSNING: Algoritmer er ved at indtage den offentlige forvaltning.

På Mandag Morgen har vi gennem længere tid undersøgt, hvad der sker, når big data og kunstig intelligens kan blive hverdag i socialarbejdet, ved domstolene og fastsættelsen af vores ejendomsskat.

Det kan betyde bedre service til den enkelte og bedre udnyttelse af offentligt ansattes tid.

Men det kan også resultere i et koldt og kafkask system, hvor algoritmens uperfekte data vinder over det menneskelige skøn.

Så hvordan sikrer man, at den nye teknologi bruges til borgerne – og ikke blot til systemets – fordel?

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

De fattigste betaler prisen for to årtiers skattelettelser

POLITIK OG VELFÆRD Danmark er blevet et mindre omfordelende land, viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Uligheden er voksende, men der er lange udsigter til en ny politisk kurs. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard maner til tålmodighed. 

2021 kan blive vendepunktet

2021 kan blive vendepunktet

POLITIK OG VELFÆRD Vi har alt for længe stået handlingslammede overfor globale kriser, som vi ved, kræver handling. Klimakrise. Mistillid til demokratiet. Global ulighed. Erfaringerne med at tackle pandemien har skabt et unikt momentum. Måske er 2021 det vindue for forandring, vi har ventet på.

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

Fagre grønne og digitale fremtidsteknologier

DIGITAL OMSTILLING Blockchain, virtual reality og DNA-baseret hukommelse er blandt de stadig noget eksotiske teknologier, som vil brede sig i de kommende år, og som udmærker sig ved at være langt bedre redskaber til at gøre økonomien mere effektiv og mindre ressourcekrævende. 

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

ICDK: Den digitaliserede familielæge er mere tilgængelig

DIGITAL OMSTILLING Med en stigende mangel på praktiserende læger kan nye teknologiske løsninger være med til at afhjælpe situationen i Danmark. Der er meget inspiration at hente i Silicon Valley, hvor konsultation via nettet, og selvbetjeningsløsninger til måling af helbredet, er blevet en del af hverdagen for mange. Det skriver Innovation Centre Denmark i Silicon Valley.

Gør klar til de arbejdende seniorer

Gør klar til de arbejdende seniorer

LEDELSE Den aldrende arbejdsstyrke betyder, at ledere vil skulle håndtere en voksende gruppe af aktive seniorer, og det stiller nye krav. Den klassiske aldersbaserede formular for afslutning af arbejdslivet kan ikke længere bruges, skriver Jesper Brask Fischer.

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

”Hvis du ikke er pissevred, er det fordi du ikke følger med”

ØKONOMI Coronakrisen har forværret vilkårene for økonomisk pressede folk, der havde nok at slås med i forvejen. Højlydt utilfredshed og massedemonstrationer mod systemet er brudt ud og eskaleret i årets første uger. For at stoppe vredens vækstvilkår er politikerne nødt til at bevæge sig mentalt ud af 1980’erne og vende sig mod en ny økonomisk virkelighed, mener den britisk-amerikanske økonomiprofessor Mark Blyth.

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

Julie Arnfred Bojesen anbefaler

KULTURANBEFALING Fra historiepodcast om mongolernes hærgen i Østeuropa til fantastiske fortællinger fra det enorme russiske grænseland. Ung frontperson bag nyt ukrainsk-dansk ungdomshus giver et indblik i hendes kulturelle forberedelser til jobbet.

Krisestyring for 31 milliarder:  Historisk mange trepartsaftaler under corona

Krisestyring for 31 milliarder: Historisk mange trepartsaftaler under corona

POLITIK OG VELFÆRD Det seneste år har budt på hele 15 trepartsaftaler, som har kostet milliarder af kroner og har reddet tusindvis af arbejdspladser. Coronakrisen har pustet nyt liv i selve hjertet af den berømmede danske model, treparts-institutionen. Førende forskere forudser, at trepartsfesten vil forsætte med aftaler om blandt andet grøn omstilling og de såkaldte andengenerationsreformer.

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

Lønmodtagere og arbejdsgivere klar til ny generation af reformer

POLITIK OG VELFÆRD Efter 15 trepartsaftaler på et år har lønmodtagernes og arbejdsgivernes topfolk fået sult på mere. De er klar til at hjælpe regeringen med nye type af reformer. Lizette Risgaard og Jacob Holbraad har også andre ting på ønskesedlen til nye aftaler.

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

Algoritmer i socialarbejdet kan hurtigt umyndiggøre borgerne

DIGITAL OMSTILLING Brug af algoritmer og prædiktive data i det borgernære velfærdsarbejde kræver, at vi overvejer nøje, hvordan det forandrer samarbejdet med de berørte familier. Faren er, at vi sætter systemet over borgerne, hvilket er det, vi netop prøver at komme væk fra, skriver Robin Vickery.

S fører klimakamp med skarp gul profil

S fører klimakamp med skarp gul profil

POLITIK Regeringen har gjort sin håndtering af den grønne omstilling til et centralt element i en værdipolitik, der handler om at være tæt på produktions- og provins-Danmark og at lægge afstand til det radikale storby-Danmark.

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

Ny stil: Blå rådgivere til røde ministre

NYT JOB Både i Udlændinge- og Integrationsministeriet og i Finansministeriet har man ansat folk, der for ganske nyligt har været særlige rådgivere for blå toppolitikere.

Den cirkulære økonomi vil være intenst digital

Den cirkulære økonomi vil være intenst digital

DIGITAL OMSTILLING Den grønne omstilling og den gennemgribende digitalisering hænger uløseligt sammen. Risikoen er, at digitaliseringen fører til et fremmedgjort, overvåget forbrugersamfund. Muligheden er, at detaljerede data, kunstig intelligens og tæt digital sammenkobling skaber en cirkulær og energieffektiv økonomi til gavn for mennesker og natur.

ICDK: Sydkorea viser hvordan madspild kan håndteres

ICDK: Sydkorea viser hvordan madspild kan håndteres

KOMMENTAR Sydkorea har med en blanding af skrap lovgivning og avanceret digital teknologi reduceret madspild til nogle få procent. De koreanske løsninger kunne med fordel inspirere både fødevareindustrien og husholdningerne i Danmark, skriver det danske innovationscenter i Seoul. 

Hvad parforholdet kan lære os om coronaledelse

Hvad parforholdet kan lære os om coronaledelse

LEDELSE Vi skal tage de følelsesmæssige reaktioner efter mange måneders nedlukning alvorligt. Med inspiration fra parforholdet er der en række erkendelser og øvelser, som kan gøre en forskel, skriver erhvervs- og krisepsykolog Louise Dinesen.

Ud af EU, ind i ilden: Det globale Storbritanniens skæbneår

Ud af EU, ind i ilden: Det globale Storbritanniens skæbneår

POLITIK OG VELFÆRD På paradoksal vis er Storbritannien havnet forrest på den globale scene, netop som landet træder endeligt ud af EU. Som vært for klimakonferencen COP26 og årets G7-topmøde kommer premierminister Boris Johnsons ’Global Britain’-vision på omgående prøve. Men hvordan kan det globale Storbritannien gøre sig gældende i 2021? 

Danske virksomheder forsømmer den sociale bæredygtighed

GRØN OMSTIlLLING Danske virksomheder har på tværs af alle sektorer haft et stort fokus på de grønne verdensmål, men billedet er mere broget, når det gælder de sociale mål, viser ny rapport fra Danmarks Statistik.

Coronakrisen har blotlagt det opdelte samfund

Coronakrisen har blotlagt det opdelte samfund

POLITIK OG VELFÆRD For de i forvejen velbjergede danskere var 2020 et lidt begivenhedsløst år fyldt med hjemmearbejde, boomende aktieporteføljer og ekstra værdi på villaen. Andre vil huske året som et trist deja-vu – ufaglærte og udsatte blev endnu en gang ramt hårdest, også selv om politikernes krisehjælp afværgede de største katastrofer.