Frygten for det fremmede er almenmenneskelig

Halvdelen af danskerne ser indvandring som en trussel, og det tal har været konstant de seneste 30 år. En stigende andel er dog bekymret for, om der kommer for mange flygtninge til Danmark. Frygten kan bl.a. forklares med irrationelle, men almenmenneskelige generaliseringer og en almenpsykologisk skepsis over for det fremmede.

Bølgerne går højt på flygtninge- og indvandrerområdet. Tidligere på året forsøgte regeringen at stramme op med smykkelov, asylannoncer i udenlandske medier og midlertidig grænsekontrol. Dansk Folkeparti, som ellers var garant for den hårdeste udlændingepolitik herhjemme, er nu ved at blive overhalet indenom af Nye Borgerlige, der f.eks. forlanger, at muslimske kvinder og piger ikke må bære tørklæde i det offentlige rum. Og de blå partier har ikke længere patent på den strammeste udlændingepolitik, som på lange stræk deles af Socialdemokratiet.

Det er for så vidt forståeligt, at politikerne beskæftiger sig så meget med området, for det er et emne, der optager danskerne. En ny meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Mandag Morgen, viser, at danskerne i stigende grad bekymrer sig for, om der er for mange flygtninge og indvandrere i landet. Oven på de seneste års voldsomt forøgede flygtninge- og migranttilstrømning, er andelen af bekymrede danskere fra efteråret 2015 og frem til nu steget fra 54,5 pct. til 58,5 pct. Se figur 1.[graph title="Stigende bekymring for indvandring og terror" align="right" image="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/10/Caroline_Fig01_Stigende-bekymring-for-indvandring-og-terror.png" image_full="https://www.mm.dk/wp-content/uploads/2016/10/Caroline_Fig01_Stigende-bekymring-for-indvandring-og-terror.png" caption="Figur 1" text="Danskernes bekymring for, om der kommer for mange indvandrere til landet, og for terrorangreb er steget fra 2015 til 2016." ]Kilde: Voxmeter-meningsmåling for Mandag Morgen, 2016.[/graph]

Men bare fordi det er et emne, der bekymrer store dele af befolkningen, betyder det ikke, at danskerne automatisk synes, at flygtninge og indvandrere er en trussel. Statistikkerne viser nemlig også, at befolkningen i netop det spørgsmål er delt i to næsten lige store lejre, hvor den ene halvdel ser flygtninge og indvandrere som en trussel, mens den anden ikke ser dem som en trussel.

Login