Gabriel Zucman: Det kan lade sig gøre at beskatte de superrige

Et globalt skatteregister, sanktioner mod skattely og effektiv beskatning af multinationale selskaber er løsningen. Og EU bør gå forrest, siger den franske stjerneøkonom Gabriel Zucman.

Gabriel Zucman er økonomen, der har gjort det til sit speciale at finde de rigdomme, de rige prøver at skjule. ”Rigdomsdetektiven” udnævnte Bloomberg ham forleden. Detektiven, der ikke udliciterer sit researcharbejde til studenter, men selv sidder med de omfattende regneark over skattetabeller, makroøkonomiske data og centralbankernes beregninger over grænseoverskridende pengeflow, fordi ”du kun kan gennemføre dette detektivarbejde, hvis du gør det selv”, som han har forklaret, og ”fordi det kun er ved hjælp af tal og statistikker – altså ved at vide, hvor stort omfanget af skatteunddragelse er – at vi kan gøre noget ved den”, som Gabriel Zucman siger det, da Mandag Morgen møder ham, i anledning af at hans bog ’Nationernes skjulte velstand’ er blevet oversat til dansk.

For det er ikke nogen naturlov, at 7.900 milliarder euro eller 59.000 milliarder danske kroner – cirka otte procent af husholdningernes samlede globale formue og cirka 10 procent af verdens samlede BNP – befinder sig i skattely som Bahamas, Luxembourg, Schweiz og Caymanøerne.

Login