Garvede iværksættere søges

Erfaringer fra folk med en baggrund som serieiværksættere er et must, hvis universiteterne skal have succes med at kommercialisere deres forskning.
Marianne Kristensen Schacht

For spin-out-virksomheden FRS Systems var det i høj grad en dygtig forretningsudvikler på Københavns Universitets Tech Transfer-kontor og tilstrækkeligt med penge til at modne teknologien, der bar FRS Systems igennem den indledende del af dødens dal. Selskabet har opfundet et sensorstof, der kan måle bl.a. PH-værdi i væske, uden at farvestoffet blander sig med den væske, der måles i.

Det er professor Bo Wegge Laursen og lektor Thomas Just Sørensen fra Kemisk Institut på Københavns Universitet, der står bag både teknologi og virksomhed. Begge forskere har været med til at starte andre selskaber på baggrund af den forskning, de har lavet på universitetet. Ingen af de to har dog planer om at forlade deres job på universitetet til fordel for fuldtidsjob som iværksættere.

”Jeg er farvestofkemiker. Jeg og min partner er gode til farvestoffer – ikke til salg og kundekontakt. Vores rolle er at modne produktet og bistå i produktudvikling. Når der er et færdigt produkt, er vores arbejde sådan set færdigt, indtil vi kan bruges til at udvikle nye produkter,” siger Thomas Just Sørensen.

I FRS Systems har stifterne gennem deres eget netværk selv fundet den helt rigtige direktør til selskabet. Som Thomas Just Sørensen udtrykker det, havde de to stiftere brug for en person med kommercielle kompetencer, og som vil tage hele den tur i hamsterhjulet, det er at løfte virksomheden til næste fase.

I jagten på de helt rigtige CEO’er til fremtidens spin-out-virksomheder efterlyser Thomas Just Sørensen, at universiteternes tech transfer-kontorer ansætter garvede iværksættere, som kan fungere som sparringspartnere for forskerne, kan stille et netværk til rådighed og kan forlade universitetet igen, når de finder den næste ide og kommende virksomhed, de tror på.

”Hvis vi vil have flere videnstunge virksomheder ud af universiteternes forskning, så skal vi have ansat flere erfarne iværksættere,” siger han.

LÆS OGSÅ:

Universiteter vil fyre op under startups

Universitetsstartups skal have hjælp til at spotte det rigtige marked

 


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu