Garvet bankdirektør advarer: Ny gyser rammer mindre banker

Øgede udgifter til kapital, ringere lånemuligheder i udkantsområder og mere pres på i forvejen pressede mindre banker er konsekvensen af et nyt og strammere myndighedstiltag, advarer Danmarks mest erfarne bankdirektør, som også langer ud efter Nationalbankdirektør Lars Rohde.

En ny bølge af dårligdomme kommer til at regne ned over Danmarks mindre banker. I forvejen har de tilbageværende små og lidt større lokale banker det relativt sværere i forhold til større pengeinstitutter, især på grund af store lån til det kriseramte landbrug. Men problemerne stikker dybere.

Man kan tale om en politisk hetz mod lokalbankerne fra både Nationalbanken og Finanstilsynets side, mener landets mest erfarne bankdirektør, Kurt Jensen fra Frøs Sparekasse. Efter mere end 37 år som bankdirektør har han mere erfaring end de fleste, og han har også med jævne mellemrum blandet sig i samfundsdebatten og sagt hertil og ikke længere, når politikere på Christiansborg og EU efter hans mening er gået for langt.

Engang var det Danske Banks planer om SDO-prioritetslån og en fundamental ændring af realkreditlånesystemet, som Kurt Jensen fik forpurret. Denne gang bliver bankerne ramt af de nye såkaldte NEP-krav, der skal sikre, at fremtidens danske bankkriser ordnes uden tab for almindelige bankkunder med mere end 750.000 kr. i indeståender, som det var tilfældet ved Amagerbankens krak. Det handler om at sikre en retfærdig spilleplade mellem de store systemisk vigtige banker og de helt små spillere. Men konsekvensen er foreløbig, at de små banker skal holde en væsentlig højere kapitalstyrke.

Login